Sari direct la conținut

FOTO Jozsi, primul pacient cu arsuri grave salvat în noua secție pentru arși a Spitalului din Brașov, a fost externat / Medicul Dan Grigorescu: Zău că merită tot zbuciumul când vezi că ai întors un om de pe drumul fără întoarcere!

HotNews.ro
Joshi, la externare, Foto: Dan Grigorescu
Joshi, la externare, Foto: Dan Grigorescu

Jozsi, un bărbat în vârsta de 46 de ani internat acum 64 de zile cu arsuri grave în secția pentru arși a Spitalului Județean de Urgență din Brașov – dotată, la începutul acestui an, cu două paturi performante pentru pacienții arși – a fost externat astăzi. Anunțul a fost făcut de medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă a spitalului. Chirurgul Dan Grigorescu este cel care a reușit să aducă, la spitalul din Brașov, primele paturi performante pentru pacienții arși în afara Capitalei: două paturi cumpărate în urma unei sponsorizări care i-a fost oferită medicului.

Două paturi performante pentru pacienții arși, care sunt complet izolate de restul secției și spitalului și au multe facilități, au fost cumpărate de Spitalul Județean din Brașov la începutul acestui an. Paturile au fost achiziționate după ce șeful Secției de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă, medicul Dan Grigorescu, a primit o sponsorizare de la o multinațională, iar sponsorul a lăsat la aprecierea medicului cum să fie folosiți acești bani.

Medicul Dan Grigorescu a anunțat, astăzi, că Jozsi, primul pacient cu arsuri grave salvat în secția dotată la începutul anului cu două paturi, a fost externat. Jozsi a fost internat aici timp de două luni, mai exact 64 de zile.

Joshi (în centru) și medicul Dan Grigorescu

„Jozsi este primul pacient cu arsuri grave salvat de colectivul secției datorită existenței facilităților oferite de Losan România (înființarea celor două paturi de arși grav). Trimis din Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș în 18 februarie, Jozsi pleacă azi, după 64 de zile de internare (și nici nu mai știm câte intervenții operatorii!) înapoi în Mica, o mică localitate din județ. L-am condus cu toții spre ieșire. Iar el ne-a mulțumit tuturor, într-o limbă română mult optimizată față de cea pe care n-o stăpânea mai deloc la sosire. Îți dorim „drum bun”, Jozsi! Vei fi oricând bine-venit printre noi. Ca oaspete, Jozsi, doar ca oaspete!”, spune medicul Dan Grigorescu.

Marea dorință a chirurgului Dan Grigorescu este „să ne implicăm la maximum într-un astfel de proiect național, acela al înființării concomitente a încă 4-5 Centre de Arși în România. Pentru că, indiferent de costurile pe care le plătim noi, zi de zi, cu bucăți din viața noastră sfîșiată între ce știm face și ce putem face, zău că merită tot zbuciumul când vezi că ai mai întors un om de pe drumul fără întoarcere!”

Chirurgul Dan Grigorescu a vorbit și despre „costul reîntoarcerii la viață” a lui Jozsi: „Salvarea lui Jozsi din Mica de Mureș a costat sistemul de asigurări (strict pentru spitalizare, fără a mai socoti și asistența din urgență + transportul) 117.847 lei. Adică ceva mai puțin de 25.000 de euro pentru 64 de zile de internare. Dacă mai socotim și costul amortizării echipamentelor din sponsorizare (dacă ar fi vorba de 5 ani, asta ar însemna 3.000 euro pentru cele două luni – 90.000: (5×6) ), ar fi vorba de 28.000 de euro pentru acest pacient, echivalent a mai puțin de 440 euro zilnic.”

Costurile spitalizării lui Joshi

„Ce nu știu este cât se plătește pe zi-spitalizare în Centrele de arși din Europa. Dar sunt convins că ar merita mai mult să investim cât mai repede în propriile Centre, decât să plătim servicii care s-ar putea acorda și la noi în țară. Noi, cei din Brașov, dorim foarte mult să ne implicăm la maximum într-un astfel de proiect național, acela al înființării concomitente a încă 4-5 Centre de Arși în România. Pentru că, indiferent de costurile pe care le plătim noi, zi de zi, cu bucăți din viața noastră sfîșiată între ce știm face și ce putem face, zău că merită tot zbuciumul când vezi că ai mai întors un om de pe drumul fără întoarcere!”, mai spune Dan Grigorescu.

  • Primele paturi performante pentru arși de la Brașov, cumpărate de medicul Dan Grigorescu dintr-o sponsorizare

În toamna anului 2018, medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Brașov, a primit o sponsorizare de la compania Losan, care a lăsat la aprecierea medicului felul în care urmau să fie folosiți banii. Medicul Dan Grigorescu a decis atunci să cumpere două paturi performante pentru pacienți arși, în condițiile în care în România se găseau doar 11 astfel de paturi, toate în București 6 la Spitalul Floreasca și 5 la Spitalul de Arși. Cu toate acestea, cele 11 paturi nu sunt de maximă siguranță pentru pacienții mari arși, ci oferă condiții mai performante decât paturile din restul țării.

Pat performant pentru arși la Spitalul din Brașov:

Cele două paturi, cumpărate în urma unei sponsorizări, „sunt complet izolate de restul secției și spitalului, au multe facilități, dar noua structură încă nu este ceea ce ar trebui să fie conform cerințelor internaționale. Dar sunt relativ echivalente celorlalte 11 existente în București și au rolul de a optimiza îngrijirea pacienților cu arsuri grave până la construirea (în câțiva – poate 5 ani) a centrului de arși din cadrul Noului Spital Clinic Regional de Urgență Brașov”, declara, în luna februarie, pentru HotNews.ro, șeful Secției de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov, medicul Dan Grigorescu.

Așa arăta anterior salonul în care sunt acum cele două noi paturi pentru arși, la Spitalul din Brașov:

„Noua organizare și apariția acestor două paturi a condus la îndeplinirea condițiilor de acreditare pentru Unitatea de Arși din cadrul secției/spitalului, entitate de rang inferior Centrelor de arși. Această Unitate de Arși este prima organizată în țară în acest moment în afara Capitalei. Ele vor intra în circuitul național începând cu 1 februarie, perioada următoare fiind necesară pentru instruirea suplimentară a personalului medical din secție la nivelul rigorilor cerute de activitatea de tip Anestezie-Terapie Intensivă (ATI)”, mai preciza atunci medicul Dan Grigorescu, pentru HotNews.ro.

  • Dan Grigorescu, medicul care a arătat că „se poate”

Medicul brașovean Dan Grigorescu a fost subiectul unui amplu material HotNews.ro în toamna anului trecut, la împlinirea a 3 ani de la tragedia din clubul Colectiv.

Dan Grigorescu a recunoscut atunci deschis și a explicat, pe larg, lucruri pe care foarte puțini medici din România le recunosc public: faptul că infecțiile nosocomiale există și sunt ascunse sub preș în spitalele din România și faptul că, la 3 ani de la Colectiv, niciun spital din țara noastră nu are condiții reale pentru a îngriji pacienții mari arși. El a explicat pe larg și care ar fi soluțiile pentru ca aceste probleme să se rezolve.

Medicul Dan Grigorescu atrăgea atenția că o condiție principală pentru ca o infecție nosocomială să poată fi raportată este ca fiecărui pacient să i se ia probe bacteriologice la internare, condiție care este „puțin respectată în spitalele din România”. O infecție nosocomială (luată din spital) poate fi declarată și raportată oficial doar în cazul în care se poate dovedi că pacientul a luat-o din spital: adică atunci când pacientului respectiv i s-au luat probe bacteriologice la internare și nu avea, la acel moment, respectiva infecție, a explicat medicul chirurg.

Medicul Dan Grigorescu

De asemenea, Dan Grigorescu a vorbit și despre importanța întocmirii și actualizării permanente a unei „hărți bacteriologice” a spitalului – un alt lucru care se face în spitalele din străinătate, dar nu și în cele din România: „În mod normal, în orice spital ar trebui să existe ceea ce eu numesc ‘o hartă bacteriologică’ a spitalului. De ce? Pentru că sunt zone în spital care nu sunt atât de expuse infecțiilor (un exemplu ar fi, să zicem, reumatologia, pentru că, prin natura patologiei, acolo nu sunt internați bolnavi cu infecții), spre deosebire de altele, cum ar fi, de pildă, Terapia Intensivă (unde sunt internați pacienți gravi, cu imunitate scăzută, cu stări septice sau terminale), unde se consideră, nu doar în România, ci peste tot în lume, că sunt cele mai multe infecții nosocomiale.”

În urmă cu o lună, medicul Dan Grigorescu anunța că în Secția de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov, pe care o conduce, analizele de laborator indică zero germeni/cm2 „în toate facilitățile destinate tratamentului pacienților arși grav din sectorul dedicat”.

„Iată că se poate!”, a fost mesajul medicului Dan Grigorescu, care a făcut public documentul ce conținea rezultatele analizelor.

„Zero (0) germeni/cm2 în toate facilitățile destinate tratamentului pacienților arși grav din sectorul dedicat acestora la Spitalul de Urgență Brașov: acesta este rezultatul muncii de echipă a colectivului (și așa mult prea mic fata de normativul legal!) din secția de chirurgie plastică!”, afirma medicul Dan Grigorescu.

„E doar începutul drumului prin care dorim recuperarea încrederii pierdute în spitalul public de stat românesc. Nu-i puțin lucru, nu?”, mai spunea atunci medicul chirurg.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro