Sari direct la conținut

FOTO Marinari filipinezi, atacați cu săbii și topoare de Paza de Coastă a Chinei

HotNews.ro
FOTO Marinari filipinezi, atacați cu săbii și topoare de Paza de Coastă a Chinei
Atacul Pazei de Coaste a Chinei asupra marinarilor filipinezi a avut loc luni (FOTO: Handout / AFP / Profimedia Images)

Marinari filipinezi au fost nevoiți să se apere cu mâinile goale după ce au fost atacați de Paza de Coastă a Chinei în apele revendicate de Beijing, arată imagini distribuite de armata Filipinelor, potrivit Insider.

Generalul Romeo Brawner, comandantul forțelor armate filipineze, a criticat China pentru comportamentul său „iresponsabil și agresiv”, afirmând că atacul a avut loc în timp ce ambarcațiuni ale Marinei și Pazei de Coastă a țării sale livrau provizii unor soldați ai Filipinelor ce se aflau în ape disputate din Marea Chinei de Sud.

Potrivit BBC, generalul filipinez a mai spus că nave ale Pazei de Coastă chineze au intrat intenționat în cele filipineze și au urcat la bordul lor pentru a-i ataca pe marinari. Comandantul forțelor armate ale Filipinelor a spus că mai mulți marinari au fost răniți și că unul și-a pierdut un deget.

„Paza de Coastă a Chinei nu are niciun drept sau autoritate legală de a se amesteca în operațiunile noastre legitime sau să deterioreze activele noastre din Zona Economică Exclusivă a noastră”, a mai spus generalul Brawner într-un comunicat.

El a descris incidentul drept o „încălcare flagrantă a dreptului maritim internațional”, precum și a suveranității și drepturilor suverane ale Filipinelor.

Armata filipineză a publicat mai multe fotografii ale incidentului, acestea arătând militari chinezi înarmați cu săbii și topoare, precum și mai multe nave filipineze avariate.

Forțele chineze întreprind acțiuni tot mai agresive în Marea Chinei de Sud

Incidentul reprezintă ultimul episod dintr-o serie de confruntări care au marcat o escaladare a tensiunilor între cele două țări privind apele disputate din Marea Chinei de Sud, pe care China o revendică aproape integral, în pofida drepturilor suverane ale mai multor țări cu ieșire la ea.

O hotărâre din 2016 a Curţii Permanente de Arbitraj a constatat că cererile majore ale Chinei nu au niciun temei legal.

Preşedintele filipinez, Ferdinand Marcos Jr, a declarat luna trecută că ţara va apăra în mod viguros „ceea ce este al nostru”, într-o referire puţin voalată la tensiunile crescânde cu China din cauza disputelor maritime.

Comentând noul incident, despre care Filipinele spun că a avut loc luni, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe Lin Jian a declarat că „manevrele de la fața locului au fost profesioniste, reținute, justificate și legale”.

Beijingul a negat de asemenea că forțele sale ar fi luat „măsuri directe” împotriva marinarilor filipinezi, pretinzând în schimb că aceștia au fost responsabili pentru incident.

INTERVIURILE HotNews.ro