FOTO Peste 1,2 milioane de euro, 800.000 de lei, mașini de lux ridicate de DNA de la gruparea care elibera fraudulos permise auto / Sunt implicați funcţionari, poliţişti, instructuri auto şi angajaţi ai RAR / Cât "costau" traseul și proba teoretică
Anchetatorii au ridicat în urma perchezițiilor făcute joi 1.225.000 de euro, 790.000 lei, bijuterii și zeci de ceasuri, dar și opt mașini de lux. Conform DNA, în perioada 2018 – 2020, la Serviciul Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Suceava ar fi funcționat o grupare în care, alături de polițiști și funcționari, au fost cooptați instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (R.A.R.). Membrii rețelei au luat mită atât pentru a elibera fraudulos permise auto, cât și pentru înmatricularea autoturismelor. Pentru proba practică (traseul), mita era între 300-1500 de euro, iar pentru examinarea teoretică – între 3.000 și 6.000 de euro.
Potrivit DNA, în urma perchezițiilor făcute joi de către procurorii de la Serviciul teritorial Suceava în cele trei dosare penale, au fost ridicate sume de bani și bunuri în valoare de peste 1.000.000 euro:
- 1.225.000 euro;
- 790.000 lei;
- 12.000 dolari;
- 1.500 lire sterline;
- 37 ceasuri de lux;
- 21 brățări, 18 lanțuri și 4 pandantive de aur;
- 8 autoturisme de lux.
O parte din bani au fost găsiți în valize, genți, chiar și într-un lighean, conform imaginilor publicate de DNA.
În aceste dosare sunt vizați și mai mulți funcționari publici, între care și polițiști, dar și alte persoane, infracțiunile fiind luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, constituirea unui grup infracțional organizat, spălarea banilor.
Cum funcționa gruparea
În perioada 2018 – 2020, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională în care, alături de polițiști și funcționari, au fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (R.A.R.).
Gruparea ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani, pe două paliere: în legătură cu susținerea și promovarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor, conform DNA.
1. Modul de funcționare a acestui grup s-ar fi axat în primul rând pe coordonarea și planificarea activității de examinare practică a candidaților într-o asemenea manieră încât să asigure promovarea contra unor sume de bani cuprinse între 300-1.500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică.
Concret, persoanele care nu aveau acces direct la examinatori, în cazul în care doreau să le fie facilitată promovarea probei practice pentru un anumit candidat, trimiteau în dimineața zilei de examinare sau anterior, numele persoanelor care urmează să susțină proba practică pentru permisul de conducere, însoțite de o copie/fotografie a cărții de identitate.
Ulterior, un angajat al serviciului permise – S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava centraliza datele acestor persoane și, după imprimarea efectivă a tabelelor cu programarea, de către unul din șefii Serviciului, se deplasa în biroul agenților de poliție unde se desigilau plicurile în vederea identificării atât a persoanelor cu privire la care a primit datele, cât și cu privire la identitatea lucrătorului de poliție care îl va examina.
După identificare, se lua legătura cu examinatorul căruia i-a fost repartizat candidatul. În cazul în care examinatorul se afla în aceeași încăpere, angajatul de la serviciul permise îi comunica în mod direct numele candidatului și îi făcea o scurtă prezentare a persoanei acestuia, oferindu-i detalii referitoare la filiera din partea căreia vine, unde locuiește acesta, dacă aptitudinile sale referitoare de conducerea autovehiculului sunt corespunzătoare, ș.a.. În cazul în care se afla în teren, examinatorul primea datele cu privire la candidat prin mijloace de comunicare cât mai conspirate, respectiv prin intermediul diferitelor aplicații telefonice.
Simpla menționare a numelui unui candidat presupunea automat faptul că acesta urma să remită o sumă de bani cu titlu de mită (care nu era standardizată, ci varia, în funcție de profilul candidatului).
2. În ceea ce privește cel de-al doilea palier infracțional, în legătură cu înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau/facilitau/asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea/verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor.
Practic, aceștia, în timp, și-au făcut chiar un “renume” în sensul că puteau facilita cu succes omologarea/verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor, cu complicitatea unor funcționari publici, contra unor sume de bani, cu atribuții în ceea ce privește aceste activități (ingineri RAR precum și agenți de poliție, respectiv, ofițeri de poliție cu atribuții de aprobare a documentelor din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava).
Urmare a acestor demersuri, omologarea/verificarea tehnică, respectiv înmatricularea autoturismelor erau realizate rapid fără a mai fi nevoie de programare, iar în unele cazuri, chiar în condițiile în care documentele nu erau complete sau nu erau în regulă ori autoturismele prezentau defecțiuni tehnice majore, mai spune DNA.