Sari direct la conținut

FOTO Tezaur unicat în România, descoperit de către un pasionat de istorie cu detectorul de metale, în Prahova / Ce recompensă va primi bărbatul

HotNews.ro
tezaur descoperit in Prahova cu detectorul de metale, Foto: Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova
tezaur descoperit in Prahova cu detectorul de metale, Foto: Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova

Un tezaur format din podoabe și monede bizantine de secol XI – unicat în România – a fost descoperit cu detectorul de metale de către un pasionat de istorie în zona de sud a județului Prahova, a anunțat luni Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

Cristian Cojanu, cel care a făcut descoperirea cu ajutorul unui detector de metale, a predat piesele Direcției Județene pentru Cultură Prahova.

Tezaurul este alcătuit din 40 de piese – cercei și monede din aur și argint – și este unicat în România, ilustrând relațiile populației și a structurilor de putere de la nordul Dunării cu Imperiul Bizantin.

Literatura de specialitate nu cunoaște în România nici un tezaur similar care să conțină piese de podoabă și un grup compact de monede din electrum din același tip puse în circulație de împăratul bizantin Nichifor III Botaneiates în anii 1078-1081. Tezaurul poate fi pus în legatură cu revolta orașelor din thema Paradunavon sau Paristrion (1072-1091) și ar fi putut aparține unui mercenar peceneg din armata bizantină, spun reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova. Pentru o perioadă în care documentele scrise sunt rare, tezaurul descoperit se constituie într-o sursă importantă de reconstituire a istoriei zonei cuprinsă între Dunăre și Munții Carpați la sfârșitul secolului al XI-lea.

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova urmează să facă un diagnostic arheologic pentru a stabili contextul respectivei descoperiri.

Șeful Biroului arheologie din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, dr. Bogdan Ciupercă, a precizat luni, într-o conferință de presă, că piesele descoperite de către pasionatul de istorie cu detectorul de metale vor fi incluse în patrimoniul cultural naţional, iar cel care le-a găsit va fi recompensat cu o sumă reprezentând 45% din evaluarea finală a tezaurului, conform Agerpres.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro