Sari direct la conținut

FOTOGALERIE Cum arată a doua secție de terapie intensivă neonatală din România la standarde europene, după cea de la Spitalul Marie Curie, condusă de medicul Cătălin Cîrstoveanu

HotNews.ro
Sectia de Terapie Intensiva Neonatala Constanta, Foto: Hotnews
Sectia de Terapie Intensiva Neonatala Constanta, Foto: Hotnews

Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală de la Spitalul Judetean din Constanța a fost renovat și modernizat la standarde europene de două ONG-uri: Daruiește Aripi și Inima Copiilor, cu spirijinul Fundației Vodafone. Costul investiției se rdică la peste două milioane de euro. Secția a fost modernizată după modelul celei de la Spitalul Marie Curie din București, condusă de medicul Cătălin Cîrstoveanu și considerată a fi cea mai modernă secție de terapie intensivă nou-născuți din sud-estul Europei.

Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală de la Constanța, după renovare

Mortalitatea infantilă în România este de 3 ori mai mare decât media europeană. În compartimentul de terapie intensivă neonatală de la Constanța sunt îngrijiți, anual, 1.000 de copii nascuti cu afectiuni medicale sau prematur din județele Constanța,Tulcea, Ialomița, Calarasi, Brăila si Galați.

Lucrările au început în august 2017, iar investiția totală s-a ridicat la 2,06 milioane de euro, fonduri puse la dispoziție de către Fundaţia Vodafone Romȃnia (1.540.000 de euro), Asociația Dăruiește Aripi (280.000 de euro) și Asociația Inima Copiilor (240.000 de euro).

Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală de la Constanța, după renovare

Anual, în acest compartiment de terapie intensivă neonatală primesc îngrijire peste 1.000 de copii născuți cu afecțiuni medicale sau prematur din județele Constanța,Tulcea, Ialomița, Călărași, Brăila și Galați.

Acest proiect vine după unul similar derulat de Fundația Vodafone România în anul 2013 prin care s-a implicat în construirea unei secții moderne de terapie intensivă neonatală în cadrul Spitalului Marie Curie din București, secție condusă de medicul Cătălin Cîrstoveanu.

Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală de la Constanța, după renovare

„Mortalitatea infantilă din regiunea de sud-est a țării noastre trecea de 10 la mie în 2015, fiind de trei ori mai mare decât media europeană. Astfel, modernizarea Compartimentului de Terapie Intensivă Neonatală de la Spitalul Județean Constanța a constituit pentru noi o prioritate. Acesta nu mai fusese renovat, decât parțial, din 1968, anul construirii spitalului. În urma lucrărilor efectuate, compartimentul corespunde standardelor europene, fiind dotat și cu o soluție de telemedicină modernă, ceea ce constituie un punct de plecare pentru a oferi șanse crescute de supraviețuire nou-născuților cu afecțiuni medicale severe, precum și un mediu de lucru adecvat personalului medical”, spune Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România.

Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală de la Constanța, după renovare

Soluția de telemedicină cu care a fost dotată secția oferă un sistem de supraveghere video a pacienților. Fiecare salon este dotat cu o cameră de supraveghere, care în caz de urgențe poate face zoom pe monitoarele de funcții vitale montate pe pandante. În holul central se află monitoare pe care se pot afișa funcțiile vitale sau imagini din saloane și camere de supraveghere pentru monitorizarea activității de pe hol.

Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală de la Constanța, după renovare

În camera medicilor a fost instalat un videowall. Soluția de telemedicină va permite transmiterea securizată de imagini și parametri medicali, în timp real, urmărirea de la distanță a semnelor vitale ale pacienților și organizarea de videoconferințe.

În plus, în urma lucrărilor de renovare, reamenajare și modernizare efectuate pe o suprafață de 600 de metri pătrați, compartimentul dispune de 22 de locuri la terapie intensivă, împărțite în 6 saloane cu câte un pat și 8 saloane cu câte două paturi, și de 10 locuri pentru prematuri. Noua schemă a unității permite extinderea capacității zonei de terapie intensivă non-născuți până la 30 de locuri, în cazul unei eventuale creșteri a numărului de pacienți.

Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală de la Constanța înainte de renovare

Secția a fost modernizată după modelul celei de la Spitalul Marie Curie din București, considerată a fi cea mai modernă secție de terapie intensivă nou-născuți din sud-estul Europei. Camera pentru pregătirea laptelui și camera pentru pregătirea perfuziilor sterile sunt dotate cu hote de flux laminar, ceea ce permite prepararea perfuziilor în mediu steril și conduce la reducerea masivă a infecțiilor nosocomiale.

Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală de la Constanța înainte de renovare

Climatizarea și tratarea aerului se fac cu aport 100% de aer proaspăt, trecut prin 30 de cutii filtrante prevăzute cu filtre HEPA 14, recomandate pentru sălile de operație și secțiile de terapie intensivă.

Saloanele sunt prevăzute cu pandante și console medicale, o rețea de distribuție a gazelor medicale și echipamente integrate de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor, precum și de un sistem de desfumare mecanică ce poate realiza inversarea funcțiilor unor ventilatoare dedicate. Condițiile de intimitate, posibilitatea mamelor de a petrece timp nelimitat în salon și iluminarea de mai multe tipuri (naturală, indirectă, directă, de lucru, de veghe cu intensitate reglabilă) asigură nou-născuților confortul individual atât de important pentru dezvoltarea psihosomatică din primele zile de viață.

Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală de la Constanța înainte de renovare

Asociația Dăruiește Aripi s-a născut din dorința de a coagula sub aripa ei energia celor care vor și pot să contribuie la realizarea unor proiecte caritabile care aduc un plus de valoare în comunitate. Asociația Dăruiește Aripi este o organizație non-profit care urmărește îmbunătățirea șanselor de vindecare a pacienților din sistemul public de sănătate și a ratei de supraviețuire a copiilor cu cancer din România, cultivarea compasiunii și a empatiei de la o vârstă cât mai fragedă, precum și încurajarea oamenilor care vor să se implice în comunitatea din care fac parte. Sloganul „acțiuni reale pentru probleme reale” subliniază felul în care Dăruiește Aripi alege proiectele pe care le dezvoltă: se folosesc acele resurse umane, financiare și de timp în rezolvarea reală a unor probleme identificate corect.

Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală de la Constanța înainte de renovare

Asociația Inima Copiilor există și ajută copiii cu boli grave, în special cardiace, din 2006. Asociația a construit la Spitalul Marie Curie cele mai moderne spații medicale din sistemul public de sănătate: Centrul de Excelență pentru Cardiochirurgie (proiect în valoare de peste 3,5 milioane de euro, din care 1,6 milioane de euro strânși și investiți de Inima Copiilor) și Secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți (un proiect de peste 2,1 milioane de euro realizat cu susținerea Fundației Vodafone România, la care asociația a contribuit cu peste 700.000 de euro), care va fi completată anul acesta cu prima bancă de lapte matern din România. Asociația a renovat la același spital secțiile de cardiologie și neurochirurgie, a amenajat și dotat sala de operații pentru neurochirurgie și continuă să susțină, inclusiv financiar, secțiile construite și zeci de mici pacienți care au nevoie de ajutor.

Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală de la Constanța înainte de renovare

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro