FOTOGALERIE Primaria Capitalei a inaugurat Piata Fracofoniei, un spatiu public la intersectia bd. Libertatii cu Calea 13 Septembrie
Primaria Capitalei a inaugurat, luni, „Piateta Francofoniei”, singura de acest gen din Europa. Evenimentul a avut loc cu ocazia implinirii a 20 de ani de la aderarea Romaniei la Organizatia Nationala a Francofoniei. Spatiul public aflat la intersectia bd. Libertatii cu str. 13 Septembrie a fost pavat cu granit alb, iar in centru se afla un monumet al francofoniei pentru care municipalitatea a platit circa 8000 de euro. Referitor la amenajarea spatiului public, reprezentantii Primariei Capitalei nu au putut spune cat costa, proiectul fiind realizat in cadrul unuia dintre cele 6 contracte de intretinere a strazilor din Bucuresti.
„Este vorba despre pachetul 4 de strazi atribuit asocierii STRACO GRUP & STRABAG contra sumei de circa 200 milioane de lei plus TVA. Nu puntem spune acum cat a costat lucrarea insa pretul se incadreaza in cel prevazut de contract”, a declarat Alina Roman, directoarea Administratiei Strazilor Bucuresti.
La inaugurarea piatetei a participat primarul Capitalei, Sorin Oprescu, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean si reprezentantul Secretarului General al Organizatiei Internationale a Francofoniei, Abdou Diouf, la inaugurarea „Pietei Francofoniei” din Bucuresti.
„Piata Francofoniei” este singura de acest gen din Europa, potrivit autoritatilor. Sorin Oprescu a declarat ca inaugurarea acestei piete a fost o prioritate pentru Primaria Capitalei, pentru a dovedi inca o data apartenenta noastra la spatiul francofon. Edilul-sef i-a mentionat in context pe oamenii de cultura romani care au trait si au creat in Franta, printre ei numarandu-se marele sculptor roman Constantin Brancusi, scriitorul si filosoful Emil Cioran, scriitorul Eugen Ionescu, parintele teatrului absurdului, actrita Elvira Popescu, Tristan Tzara, cofondator al curentului literar dada, savantul Henri Coanda si pictorul Nicolae Grigorescu.
„Daca fundamentul civilizatiei moderne s-au zamislit pe malurile Senei, consideram firesc si potrivit ca recunostinta noastra sa se indrepte catre marea familie francofona careia ii apartinem institutional, de facto, de la 20 martie 1993. Sunt doua organizatii internationale (n.r. – OIF si ONU) care nu au nevoie de recunoastere, le purtam in suflet si ni le revendicam prin comportament, prin limba pe care o vorbim, prin hainele pe care le purtam, prin felul cum ne formulam ideile si proiectele. Ambele organizatii au o piata dedicata in inima Bucurestiului: Natiunile Unite si aceasta Piata a Francofoniei”, a afirmat Oprescu.
„Acest proiect – reprezentativ pentru vocatia Francofoniei – va simboliza traditia francofona si francofila a tarii noastre si activitatea Romaniei pe linia francofoniei institutionale, al carei scop este edificarea unui spatiu al solidaritatii, fundamentat pe principiile umanismului, democratiei si al respectarii diversitatii culturale si lingvistice. Inaugurarea pietei are loc in contextul aniversarii a 20 de ani de la aderarea Romaniei la Organizatia Internationala a Francofoniei (initial Agentia de cooperare culturala si tehnica – ACCT – iar, din 1998, Organizatia Internationala a Francofoniei – OIF). De la aderarea sa la Francofonie, in 1993, Romania s-a implicat activ in promovarea valorilor francofone, a organizat Sommet-ul Francofoniei in 2006, a detinut mai multe presedintii ale unor organisme institutionale francofone, a creat programul de burse de cercetare doctorala si postdoctorala „Eugen Ionescu” si participa activ la planul de formare in limba franceza destinat functionarilor romani. Toate acestea au determinat conducerea OIF sa denumeasca Romania „stat-fanion” al francofoniei in Europa centrala si de est”, se arata intr-un comunicat al Primariei Capitalei.