FOTOGALERIE Primaria Capitalei vrea sa faca umbra in Piata Universitatii cu un palmier de plastic si iarba sintetica
La inaugurarea Pietei Universitatii, in toamna anului trecut, primarul Sorin Oprescu a promis ca va planta pomi si va aduce jardiniere in „marea” de piatra si beton. A trecut mai bine de un, iar in loc de vegetatie in piata au aparut un palmier de plastic, cateva baraci, masute cu umbrelute, iarba sintetica si un teren de basket. Astfel, incercarea de a popula cel mai important spatiu public din Bucuresti a esuat deoarece, din cauza arsitei, toata ziua locul este pustiu, fiind tranzitat cu pasi grabiti doar de cei care au treaba in zona. Singura sansa de a scapa de soarele care arde Piata Universitatii e umbra statuilor.
La inaugurarea pietei, in noiembrie 2012, primarul Sorin Oprescu declara ca va rezolva problema cu spatiul verde pana „la primavara”. „Pana la primavara o sa rezolvam. Mai sunt lucruri de amenajat, de pus banci, niste gradene verzi, visez la o cafenea prezenta aici, sa aiba mesele afara, ca vizavi de Primaria din Viena, unde nu deranjeaza pe nimeni. Din moment ce au fost cateva tuse nereusite, incercam sa le indreptam”, spunea atunci Oprescu. Din promisiunile edilului, nu s-a concretizat decat partea cu terasa. De fapt, in piata au aparut trei terase. In rest, nimic.
In Iunie 2013, HotNews.ro a cerut lamuriri la Primaria Capitalei de ce nu s-a mai amenajat spatiul verde, iar reprezentantii institutiei au declarat ca vor aparea jardiniere si copacei in cateva saptamani.
La jumatatea lunii iulie, in cadrul proiectului „Poiana urbana”, in locul copaceilor si jardinierelor au aparut mai multe masute cu umbrelute, un palmier de plastic cu doua sezlonguri, instalatii urbane cu oi si iarba de sintetica, mai multe baraci, un teren de basket si o scena. Pana pe 23 septembrie seara, pe scena vor avea loc concerte. Ziua insa, locul este pustiu. Evenimentele sunt organizate de Asociatia Art Laboratoire si Primaria Municipiului Bucuresti, in parteneriat cu 360 Revolution si The Institute.
Vezi aici programul concertelor din „Poiana Urbana”.
Istoric proiect
Dupa demararea lucrarilor la parcarea subterana de la Piata Universitatii, in urma criticilor facute in presa de arhitecti, Primaria Capitalei si Ordinul Arhitectilor din Romania au facut concurs de idei pentru amenajarea acestui spatiu public. Rezultatele concursului au fost publice pe 7 noiembrie 2011. Locul I a fost castigat de o echipa din Italia, compusa din arhitectii Simona Dirvariu (Romania), Ambra Fabi (Italia), Carole Lenoble (Franta). Costul realizarii proiectului a fost estimat de proiectanti la 500.000 de euro. Reprezentantii municipalitatii spun ca pentru amenajarea spatiului public, institutia nu a platit niciun ban, lucrarile fiind executate de firma care a construit si opereaza parcarea subterana.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, prezent la festivitatea de premiere, a declarat ca va organiza concursuri de arhitectura si pentru celelalte spatii publice importante din oras. „Concursul de arhitectura trebuie sa devina o practica”, a spus Oprescu. Referitor la proiectul castigator, atat primarul Capitalei, cat si arhitectul sef Gheorghe Patrascu au declarat ca este foarte bun si i-au felicitat pe castigatori.
Cu cateva saptamani inainte de inaugurarea pietei, in toamna anului 2011, cele ele trei arhitecte care au castigat concursul de amenajare a Pietei Universitatii au trimis Primariei Capitalei o scrisoare deschisa in care acuzau Primaria ca „proiectul castigator al concursului a fost complet distrus si executat intr-o maniera mai mult decat mediocra”.
„Dupa predarea si validarea studiului de fezabilitate (prima faza a contractului nostru) si emiterea avizelor si autorizatiei de construire, am fost impiedicate, in mod sistematic, sa ne achitam de obligatiile care ne reveneau, conform contractului incheiat. in situatia in care concursul a fost organizat tocmai pentru a reduce riscul de amenajare a pietii de catre firmele implicate, direct sau indirect, in realizarea parcarii subterane, dumneavoastra ati preferat sa cereti promotorului parcarii sa execute fazele urmatoare ale contractului nostru, inclusiv urmarirea lucrarilor in santier.
Este mai mult decat evident ca promotorul parcarii subterane a avut interese economice care nu au concordat cu interesul public si s-a grabit sa realizeze de mantuiala si de proasta calitate amenajarea urbanistica a unuia dintre cele mai importante locuri din Bucuresti si din Romania. Singurul scop al firmei respective a fost darea in folosinta a parcarii, cat mai curand posibil si prin orice mijloace! Ca rezultat, proiectul castigator al concursului a fost complet distrus si executat intr-o maniera mai mult decat mediocra”, se arata in scrisoarea deschisa a celor trei arhitecte.
Principalele nemultumiri ale echipei castigatoare sunt ca municipalitatea nu a respectat proietul de iluminat prevazut in proiect si nu s-a plantat vegetatie.
„Cu regret am constatat ca firma constructoare nu realizeaza proiectul in forma in care a fost declarat castigator al concursului si a fost validat de comisiile de la primarie si de la minister. Aspectul cel mai evident este eliminarea micilor lampadare prevazute in proiect si inlocuirea lor cu cativa stalpi de iluminat de mari dimensiuni, implantati in pozitii necorespunzatoare.
In afara faptului ca proiectul nostru este complet desfigurat de aceasta schimbare, suntem socate de modul incorect in care ati procedat, fara sa ne informati si tratand direct cu Luxten S.A., proiectantul sistemului de iluminare. Pentru noi, aceasta este modificarea cea mai socanta si mai provocatoare, dar lista abaterilor de la proiect este lunga. De exemplu, ne intrebam si va intrebam: arborii si vegetatia vor fi oare plantati asa cum prevedea proiectul nostru? Materialele folosite si detaliile de executie corespund celor proiectate de noi? Dimensiunea ventilatiilor parcarii subterane?”, se mai arata in scrisoare.
In replica, Primaria Capitalei a declarat ca proiectul facut de cele trei arhitecte costa de trei ori mai scump decat suma specificata in cadrul competitiei. „Concursul a fost castigat de o echipa internationala formata din arhitectele Ambra Fabi, Simona Dirvariu si Carole Lenoble. Concurentii premiati si cei cu mentiuni au primit contravaloarea premiilor, in conformitate cu angajamentul asumat de catre Primaria Capitalei. Municipalitatea avea posibilitatea sa incheie un contract de servicii de proiectare, in vederea realizarii lucrarilor, cu castigatorii concursului.
Primaria Municipiului Bucuresti a incheiat acest contract, care prevedea trei faze: studiul de fezabilitate, proiect tehnic, detalii de executie. Fiecare faza a contractului trebuia initiata in baza unei note de comanda. Astfel, s-a comandat prima faza a concursului, adica studiul de fezabilitate. Studiul de fezabilitate prezentat de catre asocierea Ambra Fabi, Simona Dirvariu si Carole Lenoble includea un deviz general de o valoare care depasea, aproape de trei ori, estimarea pe care au prezentat-o, in cadrul proiectului declarat castigator”, se arata in raspunsul trimis de municipalitate catre HotNews.ro.