Sari direct la conținut

​FOTOGALERIE/UPDATE Toti ofertantii s-au prezentat vineri la runda suplimentara in licitatia de telefonie mobila/Alexandru Ghita, 2K Telecom: Potrivit procedurii suntem obligati sa ne prezentam indiferent daca licitam sau nu/ANCOM: O noua runda suplimentara se va organiza luni

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Reprezentantii tuturor celor cinci ofertanti care participa la licitatia de telefonie mobila care ar putea aduce la bugetul statului 700 de milioane de euro s-au prezentat vineri la sediul Autoritatii de reglementare in Comunicatii (ANCOM) in prima runda suplimentara in care se liciteaza blocurile de frecvente neadjudecate inca. Contactat de HotNews.ro, Alexandru Ghita, directorul general al 2K Telecom, unul dintre cei cinci ofertanti, a precizat ca „potrivit procedurii suntem obligati sa ne prezentam indiferent daca licitam sau nu”.

Primii care au ajuns vineri, 14 septembrie, la sediul ANCOM din str. Lucian Blaga, unde are loc licitatia au fost membrii echipei RCS&RDS, in frunte cu Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare, la ora 8:35.

In jurul orei 8:45 a ajuns si Ioan Bendei, membru executiv al boardului RCS&RDS. Ulterior la 9:15 a sosit si un reprezentant al 2K Telecom, iar apoi intre 9:20 si 9:30 au venit treptat si Dorin Odiatiu, directorul de marketing al Orange Romania, precum si echipele Vodafone si Cosmote.

Dupa trei runde primare ale licitatiei in care pretul a crescut pana cand cererea de blocuri nu a mai depasit numarul de frecvente disponibile, pentru toate categoriile de blocuri scoase la licitatie, ANCOM a anuntat ca procedura continua cu organizarea de runde suplimentare, intrucat exista blocuri de frecvente neadjudecate. Prima runda suplimentara din cele maxim doua posibile a inceput vineri, 14 septembrie.

Conform informatiilor ANCOM, „la rundele suplimentare pot participa toti ofertantii, indiferent daca au obtinut sau nu blocuri de frecvente in urma rundelor primare, fiind insa aplicabile limitarile privind dobandirea drepturilor de utilizare a spectrului. In fiecare dintre aceste runde, oricare ofertant va putea prezenta o oferta in care va indica unul sau mai multe pachete formate din unul sau mai multe blocuri neadjudecate, precum si suma pe care este dispus sa o achite pentru achizitionarea unui asemenea pachet.

In urma rundelor suplimentare vor fi determinate ofertele castigatoare pentru blocurile ramase neadjudecate dupa rundele primare, ofertantii castigatori, precum si preturile de baza pe care trebuie sa le plateasca acestia. Licitatia se va incheia cu runda de alocare in care operatorii pot licita pentru locul dorit in banda”.

  • UPDATE ANCOM a anuntat vineri ca o noua runda suplimentara se va desfasura luni, 17 septembrie

Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a comunicat vineri, in jurul orei 12:30, ca s-a incheiat prima runda suplimentara din cele maxim doua posibile si ca va fi organizata o noua runda suplimentara luni, 17 septembrie 2012, pentru alocarea blocurilor de frecvente ramase nealocate in urma celor patru runde de licitatie organizate pana in prezent.

„In cea de a doua runda suplimentara, pretul ofertei nu va putea fi mai mic decat preturile de pornire (taxa minima de licenta) pentru blocurile incluse in oferta.

Dupa incheierea fiecarei runde suplimentare, Comisia stabileste combinatia castigatoare care este acea combinatie de pachete continute in ofertele valabile depuse in runda suplimentara care, luate impreuna, au cea mai mare valoare dintre toate combinatiile posibile si indeplineste urmatoarele conditii: in fiecare categorie nu sunt acordate mai multe blocuri decat sunt disponibile in categoria respectiva; combinatia contine cel mult un pachet din partea unui ofertant; combinatia asigura alocarea celui mai mare numar de blocuri dintre cele disponibile in toate categoriile.

La incheierea rundelor suplimentare vor fi determinate ofertele castigatoare pentru blocurile ramase neadjudecate dupa rundele primare, ofertantii castigatori, precum si preturile de baza pe care trebuie sa le plateasca acestia.

Licitatia se va incheia cu rundele de alocare, in care operatorii pot licita pentru locul dorit in banda”.

Operatorii care participa la licitatie sunt 2K Telecom, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange Romania, RCS & RDS si Vodafone Romania.

Importanta acestei licitatii este data de faptul ca se realoca practic spectrul deja utilizat in prezent de Orange, Vodafone si Cosmote in benzile 900Mhz/1800Mhz pentru furnizarea de servicii 2G/3G dar si benzile de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale (MaPN), care sunt asteptate pentru servicii 4G.

Mai mult, RCS&RDS a anuntat deja ca doreste sa liciteze pentru o parte din spectrul de 900 MHz, avertizand ca a fost vaduvita pana acum de o reglementare UE prin care cei trei operatori de mai sus au primit dreptul de a utiliza spectrul de 900 MHz pentru 3G (in 2010).

Fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz are un pret minim de 35 de milioane de euro, iar cel din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro si vorbim de zeci de blocuri.

Daca s-ar vinde toate frecventele scoase la licitatie, statul ar putea castiga din taxele de licenta 700 de milioane de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro