Sari direct la conținut

Fragmente din sonda ruseasca Phobos Grunt, care trebuia sa ajunga pe Marte, vor cadea pe Terra pe 15 ianuarie

HotNews.ro

Fragmente din sonda spatiala rusa Phobos Grunt, care nu a reusit sa paraseasca orbita terestra dupa ce a fost lansata spre Marte la inceputul lunii noiembrie, ar putea sa cada pe Terra pe 15 ianuarie, a anuntat, miercuri, purtatorul de cuvant al fortelor spatiale ruse pentru agentia de presa Interfax, informeaza Mediafax.

„Potrivit datelor pe care le detinem pana miercuri dimineata, bucati din sonda Phobos Grunt ar trebui sa cada pe 15 ianuarie”, a declarat Alexei Zolotukhin pentru Interfax. Zolotukhin a precizat insa ca „data finala ar putea sa se modifice, in functie de factorii externi”.

Alexei Zolotukhin a explicat ca intre 20 si 30 de fragmente se vor desprinde cand sonda va reintra in atmosfera Terrei, potrivit AFP. Phobos Grunt are o greutate de 13,5 tone si se afla in prezent pe orbita, la o altitudine ce variaza in intervalul 184 – 224 kilometri.

U.S. Strategic Command din cadrul Pentagonului a anuntat pe 26 decembrie 2011 ca sonda martiana Phobos Grunt urmeaza sa intre in atmosfera terestra pe data de 14 ianuarie, la ora 22.27 GMT, si sa cada in jurul punctului 30,7° latitudine nordica / 62,3° longitudine estica, in sud-vestul Afganistanului, in apropiere de orasul Mirabad, potrivit RIA Novosti.

Agentia spatiala rusa Roskosmos anuntase si ea anterior ca sonda va recadea pe Terra in perioada 6 – 19 ianuarie, intr-o zona cuprinsa intre 51,4° latitudine nordica si 51,4° latitudine sudica. Aceste coordonate geografice includ majoritatea zonelor locuite de pe planeta, respectiv din Europa, Africa, Asia si cele doua Americi. Roskosmos a precizat insa ca „locul si data exacte nu vor putea fi determinate decat cu cateva zile inainte”.

Sonda ruseasca Phobos Grunt a fost lansata in noaptea de 8 spre 9 noiembrie, insa, in loc sa se indrepte spre Phobos, unul dintre satelitii planetei Marte, a ramas blocata pe orbita in jurul Pamantului. De atunci, sonda pierde putin cate putin din altitudine.

Phobos Grunt, alcatuita din doua module – din care unul era capabil sa revina pe Terra -, avea ca obiectiv colectarea unor esantioane de roca si praf de pe Phobos. Scopul era sa determine daca Phobos este un asteroid ramas captiv pe orbita lui Marte sau daca acest mic corp ceresc – cu un diametru de 18 kilometri – este un fragment desprins din planeta rosie, scrie agentia de stiri citata.

Aceasta a reprezentat prima incercare a Rusiei, din ultimii 15 ani, de explorare interplanetara, dupa nereusita din noiembrie 1996 a sondei Mars 96, care a cazut in Oceanul Pacific.

Esecul acestei sonde inseamna si esecul primei misiuni a Chinei spre Marte, in conditiile in care Phobos-Grunt trebuia sa plaseze pe orbita planetei rosii satelitul Yinghuo-1, care isi propunea sa studieze suprafata si campul magnetic.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro