Franta interzice telefoanele mobile in scoli din 2018
Telefoanele mobile vor fi interzise in scoli si colegii incepand din anul scolar 2018, a anuntat ministrul educatiei nationale, Jean-Michel Blanquer, scrie Le Monde citat de Rador. Este vorba de o promisiune de campanie a lui Emmanuel Macron.In Romania, potrivitStatutului elevului, nu este permisa utilizarea telefonului mobil in timpul orelor de curs, al examenelor si al concursurilor, prin exceptie, este permisa, insa, utilizarea telefoanelor mobile, cu acordul cadrului didactic, in situatia folosirii lor in procesul educativ sau in situatii de urgenta.
„Lucram la aceasta chestiune, poate lua forme diferite. Este posibil sa aveti nevoie de acesta in scopuri educationale, pentru situatii de urgenta, astfel incat telefoanele mobile trebuie sa fie limitate”, a spus ministrul francez al Educatiei Nationale.
Multe cadre didactice se alarmeaza din cauza „flagelului” si a „razboiului fara sfarsit” pe care il reprezinta mobilele in scoli. Mai mult de opt adolescenti din zece aveau smartphone potrivit unui studiu al Credoc din 2015, fata de 20% in 2011. Si tendinta se extinde in scoala primara, unde elevii incep sa aiba mobile din clasa a IV-a elementara, din momentul in care merg singuri la scoala, deoarece ii linisteste pe parinti sa stie ca ii pot contacta in orice moment.
Aplicarea acestei masuri se anunta complicata. Codul educatiei interzice deja folosirea telefoanelor mobile in colegii si scoli in timpul cursurilor. Interzicerea in curtea de recreatii si in perioadele dintre ore ii lasa in schimb pe cei din sindicatele cadrelor didactice cu indoieli, atat din cauza respectarii alegerii parintilor (care vor sa-si poata contacta copiii dupa cursuri), cat si a constrangerilor practice (angajatii scolilor ar trebui sa-si petreaca timpul cautand in ghiozdanele elevilor).
Pentru uniforma si impotriva valului insotitorilor in excursiile scolare
Jean-Michel Blanquer a estimat de asemenea ca un parinte insotitor intr-o excursie scolara n-ar trebui, „in mod normal” sa poarte insemne religioase, de exemplu val pentru o mama. „Abordarea mea personala este ca orice persoana care insoteste elevii este in situatia de a fi ceea ce se numeste un colaborator benevol al serviciului public (…) care trebuie sa se conformeze unui anumit numar de indatoriri. Este pozitia mea”, a declarat ministrul educatiei nationale.
Totusi, un studiu al Consiliului de Stat din decembrie 2013 arata ca parintii insotitori nu pot fi considerati agenti auxiliari ai serviciului public si deci nu sunt supusi neutralitatii religioase impuse cadrelor didactice. ‘Respect dreptul, bine inteles, si exista un stadiu al jurisprudentei ce trebuie consacrat”, a nuantat totusi dl Blanquer.
Ministrul s-a declarat de asemenea partizanul „permiterii ca institutiile scolare sa instaureze purtarea uniformei” pentru elevi.