Furaciuni cu telefonul mobil
Sunteti fericitul castigator al unui premiu de 3.000 de euro. Compania Flanco in colaborare cu operatorii Orange, Vodafone si Cosmote, in urma unei trageri la sorti, v-a ales pe dumneavoastra drept castigator. Pentru informatii privind modul de transmitere a banilor sunati la 0767.025.774”. Acest mesaj pe telefon (SMS) a fost trimis pana acum catre sute de persoane.
Multi au crezut ca l-au prins pe Dumnezeu de picior, putini au devenit suspiciosi. Asa ca numarul „de contact” a fost „incins”. La telefon a raspuns un „delegat” care a prezentat „instructiunile”. Si multi au respectat precis indicatiile prescrise. Acum, nici Politia nu ii mai ajuta.
Fraieri trasi la sorti
De cateva luni, multi dintre abonatii companiilor de telefonie mobila au primit mesaje-premiu. La contactarea „firmei organizatoare” erau „receptionati” de „delegatul” Daniel Maristeanu. Vocabular elevat, politete fina si date tehnice perfect cunoscute. „Buna ziua, numele meu este Daniel Maristeanu, sunt reprezentant al companiei Flanco.
Ati sunat la persoana potrivita pentru inmanarea premiului. Cu aceasta ocazie, va felicit”, e formula de intampinare.
Este prezentata doar dupa ce treci „testul”. Adica trebuie sa spui care este numarul de telefon „castigator”. Pentru un minut astepti „pe fir”. Probabil ca „hacker”-ul isi consulta agenda.
Apoi, prezentarea continua – „ati fost selectat dintr-o serie de numere oferite de catre partenerii nostrii – companiile Orange, Vodafone si Cosmote cu care avem un contract scris. A fost o tragere la sorti in urma careia dumneavoastra ati castigat marele premiu. Alti doi abonati au castigat premiile de 2.000, respectiv 1.000 de euro”.
Intrebi cand poti sa treci pe la firma, sa ridici banul. Raspunsul vine prompt – „De unde sunteti? Din Bucuresti. Aha, noi avem sediul in Timisoara”. Normal, nu poti sa ajungi in trei ore – cat ti se comunica – in celalalt colt al Romaniei.
Asa ca asculti varianta a doua: trebuie sa platesti 60 de euro – bani de taxe! Suma nu se da oricum – ci in cartele telefonice reincarcabile. „Trebuie sa cumparati cartele de telefon la una din companiile partenere (Vodafone, Orange sau Cosmote) si apoi ne sunati. Ne spuneti codul acelor cartele si, in niciun caz, nu le folositi.
In baza seriilor pe care o sa le transmiteti, noi va vom trimite suma de 3.000 de euro”.
Ti se mai spune doar ca banii vor veni la Oficiul Postal 15 din Bucuresti dupa ce, inainte, vei primi un semn de autentificare de la compania organizatoare. Multi dintre cei care au platit cartelele s-au plictisit de cat au asteptat „autentificarea”. Intr-un tarziu, au mers la oficiul postal sa intrebe daca n-au sosit cumva vreo 3.000 de euro pe numele lor.
Au aflat ca e „teapa”. S-au enervat, dar li s-a mai dus amarul cand au auzit ca pana si o angajata a oficiului postal a trecut prin aceeasi „schema”.
de Razvan Popa, Robert Veress