Sari direct la conținut

Fuziune pe piata fondurilor de pensii private obligatorii: Interamerican absoarbe Bancpost

HotNews.ro

Arbitrul pietei pensiilor private (CSSPP) a decis joi autorizarea prealabila a fuziunii dintre Fondul de Pensii Administrat Privat Bancpost (fond absorbit) si Fondul de Pensii Administrat Privat Interamerican (fond absorbant), in urma initiativei reprezentantilor acestora. Autorizarea definitiva va fi decisa numai dupa o consultare a participantilor. Fondul de Pensii Administrat Privat Bancpost, care va fi absorbit, avea la sfarsitul lui lunii ianuarie a acestui an 23.542 participanti, cu o valoare a activelor de peste 5,09 milioane lei.

La aceeasi data, Fondul de Pensii Administrat Privat Interamerican (Eureko) avea 250.969 participanti, valoarea activelor nete depasind 46,6 milioane lei.

Administratorul fondului absorbit trebuie sa trimita participantilor, in scris, cu confirmare de primire, noile conditii ale prospectului fondului absorbant si sa-i informeze asupra posibilitatii de transfer fara penalitati, in decurs de 90 de zile calendaristice, in cazul in care acestia nu agreeaza noile conditii.

Astfel, in termen de 90 de zile calendaristice de la data publicarii anuntului privind fuziunea, participantii care nu sunt de acord cu noile conditii ale fondului absorbant se vor putea transfera fara penalitati de transfer la un alt fond de pensii administrat privat.

Preluarea participantilor care nu s-au transferat de la fondul de pensii absorbit la fondul de pensii absorbant cat si preluarea activelor ramase dupa transferul participantilor la alte fonduri de pensii administrate privat se vor efectua dupa obtinerea autorizarii definitive a fuziunii, atunci cand va incepe derularea efectiva a operatiunii de fuziune a fondurilor de pensii administrate privat.

De la data comunicarii acestei decizii de autorizare, administratorul fondului absorbit nu mai are voie sa incheie noi acte individuale de aderare.

Administratorii fondurilor care fuzioneaza trebuie sa faca public anuntul de fuziune a celor doua fonduri de pensii administrate privat prin publicarea acestuia in cel putin doua cotidiene de circulatie nationala si pe website-urile celor doi administratori. Totodata, decizia de autorizare prealabila va fi disponibila si pe site-ul www.csspp.ro, Rubrica: Legislatie, pana la eliberarea autorizarii definitive de fuziune.

Piata pensiilor private obligatorii (pilon II) a ajuns la active nete de 949,6 milioane lei (221,99 milioane euro) la sfarsitul lui ianuarie, in crestere cu 14,15% fata de luna anterioara, potrivit datelor CSSPP. In piata activeaza momentan 14 fonduri de pensii obligatorii care aveau, la sfarsitul lui ianuarie, 4.099.950 de participanti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro