Gandul: Cum ne afecteaza sanatatea electronicele din jurul nostru
Dispozitivele de redare de muzica prin casti expun urechea la un zgomot egal cu cel de la un concert de muzica rock. Nivelul particulelor toxice din aerul din jurul unei imprimante este de cinci ori mai mare decat langa o autostrada. Peste tot in jurul nostru suntem inconjuraţi de aparate electronice fara de care nu mai putem trai.
Fie ca este vorba despre aparatura de la birou, de i-pod-ul la care ascultam muzica sau de telefonul mobil, fiecare dintre acestea se pare ca aduc un dezavantaj corpului uman. Deocamdata, in cazul multor aparate, indispensabile din viaţa cotidiana, efectele negative nu sunt foarte cunoscute.
De exemplu, dispozitivele la care se asculta muzica in casti (mp3 playere, mp4 playere, i-pod-uri) sunt foarte nocive pentru organism. in primul rand, ascultatul excesiv duce la pierderea auzului. Cercetatorii de la Universitatea din Northwesterna au lansat un avertisment referitor la aceasta problema.
Ei au spus ca aceste dipozitive au capacitatea de a reda sunetul la 105-120 de decibeli (cat un concert rock sau decolarea unui avion). Daca cineva asculta muzica la aceasta intensitatea, timp de o ora, atunci cu siguranţa va surzi. Avand in vedere ca numai celebrele i-pod-uri s-au vandut in peste 20 de milioane de exemplare, chestiunea pierderii auzului a devenit foarte importanta.
Specialistii recomanda sa se respecte anumite reguli pentru a nu aparea probleme. Principala regula este aceea de a folosi dispozitivele de redare de muzica prin casti maximum 60 de minute pe zi. O alta regula este aceea de a asculta la un volum cu 60% mai mic decat capacitatea maxima a aparatului.
Integral in Gandul.