Gaze naturale: Furnizorul care oferă cel mai mic preț de pe piață
- Redactia Hotnews
Cum sezonul rece continuă, iar luna februarie aduce noi anomalii termice și fluctuații de temperatură, este foarte important să ne orientăm către furnizorii cu cele mai bune oferte pentru furnizarea de gaze naturale.
În ciuda fluctuațiilor de temperatura, experții din domeniu sunt încrezători că Europa nu se va confrunta cu dificultăţi de aprovizionare până la finalul acestei ierni.
Cele mai importante detalii pentru consumatori
Conform OUG 27/2022, atât clienții casnici, cât și cei non-casnici beneficiază în prezent de prețuri finale facturate plafonate la gaze naturale și energie electrică. Ce reprezintă plafonarea prețurilor la gaze naturale, în special în sezonul rece? Pentru consumatorii finali casnici, prețul este plafonat la 0,31 lei/kWh, ceea ce înseamnă 310 lei/MWh, în cazul consumatorilor noncasnici acesta este de 0,37 lei/kWh (370 lei/MWh), la un consum anual de cel mult 50.000 MWh.
Chiar dacă schema de plafonare este valabilă până la finalul lui martie 2025, consumatorii trebuie să știe că pe piață există opțiuni alternative, aceștia putând obține prețuri mai bune decât prețul plafonat și își pot optimiza costurile în ceea ce privește consumul de gaze naturale. Pentru a descoperi cele mai bune oferte disponibile pe piața de gaze naturale, ambele categorii de consumatori pot folosi comparatorul pus la dispoziție de ANRE (Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei).
Care este cea mai bună ofertă din piață?
La o primă vedere, conform comparatorului ANRE, pentru perioade contractuale medii si lungi, MET România Energy oferă consumatorilor non-casnici cele mai bune opțiuni de contractare pentru furnizarea de gaze naturale, la un preț semnificativ mai mic decât cel reglementat. Astfel, prin comparație cu nivelul impus de ordonanță, prețul gazului natural din oferta tip publicată de MET este cu 25-30% mai mic.
Furnizorii oferă consumatorilor non-casnici prețuri dedicate fiecărei categorii de consum, ofertele fiind disponibile pe mai multe perioade de timp și putând fi acordate la un preț stabilit în funcție de momentul în care consumatorul decide să contracteze furnizarea de gaze naturale.
În general, perioada contractuală maximă ofertată de furnizori este de 12 luni, însă există și posibilitatea unei perioade contractuale mai lungi. O perioadă contractuală extinsă oferă un plus de stabilitate și predictibilitate pentru consumatori. Din analiza ofertelor publicate de furnizori, MET este singurul furnizor care oferă o perioadă contractuală de 23 de luni, respectiv până la finalul anului 2025. Oferta depășește astfel luna martie a anului viitor – perioada plafonării stabilită de autorități, consumatorul beneficiind de prețul fix contractual și ulterior expirării schemei de plafonare.
Astfel, este recomandat ca atât consumatorii casnici, cât și cei non-casnici, să cunoască, să analizeze și să profite de avantajele ofertelor disponibile pe piață. O pot face prin alegerea furnizorului potrivit și prin identificarea celor mai bune opțiuni existente care să le asigure un preț competitiv și stabil atât pe perioada plafonării, cât și după.
Articol susținut de MET Romania Energy