George Maior la TVR: SRI este prima linie de aparare a unui stat
Directorul Servicului Roman de Informatii, George Cristian Maior a declarat, marti seara, ca institutia pe care o conduce este prima linie de aparare a unui stat, putin vizibila prin culegerea de informatii si oferirea acestora decidentilor care trebuie sa ia hotarari pentru interesul national. ‘Sunt mii de nuante intr-un razboi al mintii. Secretul de stat este notiunea fundamentala cu care operam. Politicul primeste informatia si trebuie sa o transforme. Informatia poate sa si doara, mai ales cand are valente negative. Echidistanta, impartialitatea si neutralitatea fac parte din esenta profesiei’, a explicat seful SRI, la postul public de televiziune, citeaza Agerpres.
Potrivit acestuia, unul dintre factorii care poate transforma evolutia unei societati este reprezentat de factorul politic care este nevoit sa ia decizii. El a adaugat, in context, ca o sursa importanta de putere o reprezinta credibilitatea. George Maior sustine ca, datorita tehnologiei avansate si a avalansei de informatii venite pe multiple canale, munca celor care lucreaza in sistem a devenit mult mai dificila.
‘Munca de informatii este mult mai dificila ca in trecut, pentru ca asistam la un asalt informational pe multiple canale, nu doar neaparat televiziune in mod clasic, ci si un asalt al bazelor deschise care le vedem pe internet si care a devenit un instrument extraordinar de comunicare, cunoastere. Din acest punct de vedere munca noastra este mai dificila, pentru ca trebuie sa facem intotdeauna distinctii, uneori fine, foarte fine, intre ce inseamna o informatie veridica, reala, calitativa fata de, in mod absolut, dezinformare dar si informatie slaba calitativ, nenecesara, redundanta. Toate aceste distinctii trebuie realizate, pentru ca noi incercam sa oferim cunoastere pentru stat, un produs clar, logic viabil, bazat si pe acumulare de informatii dar si pe procesarea si analiza, care este un act intelectual extrem de complex si dificil’, a adaugat seful SRI.
In opinia acestuia, asemanarea muncii oamenilor din sistem cu sahul o reprezinta gandirea strategica, evaluarea reala a fortelor aflate intr-o anumita dispunere si o gandire anticipativa asupra pasilor care trebuie urmati pentru realizarea unui obiectiv.