George Simion, reacție după ce Curtea de Apel București a respins contestația lui Călin Georgescu: „Voi cere mai departe repetarea alegerilor”
Liderul AUR, George Simion, a transmis marți, după ce Curtea de Apel București a respins contestația lui Călin Georgescu în dosarul în care acesta a atacat trei decizii ale BEC emise ca urmare a anulării alegerilor prezidenţiale, că nu va renunța în a cere „repetarea alegerilor începând cu turul 2”.
„Curtea de Apel a respins acțiunea intentată de C.G. eu voi rămâne corect și voi cere mai departe repetarea alegerilor începând cu turul 2 pentru a reveni la cursul democratic și constituțional. Poporul a votat, securiștii au trădat”, a transmis liderul AUR pe pagina sa de Facebook.
Conform portalului instanțelor, Curtea de Apel București a respins solicitările lui Georgescu și ale asociației și a admis doar excepțiile invocate de SRI, DGPI, Statul Major al Apărării sau reprezentantul Ministerului Public.
Călin Georgescu și ceilalți contestatori au 5 zile la dispoziție să facă recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Pe 6 decembrie, Curtea Constituţională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale, câştigate de Călin Georgescu, în baza unor documente desecretizate de CSAT, primite de la SRI, SIE, MAI şi STS.
În documentele serviciilor secrete se arată că Georgescu a încălcat legislaţia electorală referitoare la finanţarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale, după ce a raportat la Autoritatea Electorală Permanentă zero cheltuieli, în condiţiile în care SRI şi MAI au indicat faptul că finanţarea campaniei pe TikTok a fost realizată de Bogdan Peşchir şi s-a ridicat la un milion de euro. De asemenea, în documentele desecretizate de CSAT se spune că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.
Călin Georgescu şi Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată Biroul Electoral Central şi mai multe instituţii: Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvernul, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională, Serviciul Român de Informaţii, dar şi pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe Elena Lasconi. Obiectul principal al dosarului se referă la anularea a două hotărâri ale BEC prin care a fost anulat întregul proces electoral şi s-a dispus reluarea alegerilor prezidenţiale de la zero, în baza deciziei Curţii Constituţionale.