Sari direct la conținut

Georgia: Curtea Constituțională a respins cererea de anulare a alegerilor parlamentare, protestele continuă

HotNews.ro
Georgia: Curtea Constituțională a respins cererea de anulare a alegerilor parlamentare, protestele continuă
Protest pro-european la Tbilisi Foto: Zurab Tsertsvadze / AP / Profimedia

Curtea Constituţională a Georgiei a respins marți contestația față de rezultatul alegerilor legislative câştigate la sfârşitul lunii octombrie de partidul de guvernământ, pe care opoziţia le consideră fraudate, relatează AFP și Agerpres.

„Curtea Constituţională nu a acceptat plângerile (…) care aveau drept scop ca alegerile din 26 octombrie să fie declarate neconstituţionale”, a afirmat instanţa într-un comunicat, precizând că această decizie este „finală”.

Votul din 26 octombrie a fost respins de către opoziţia pro-occidentală şi de către preşedinta Salome Zurabişvili, care a sesizat Curtea Constituţională pentru a obţine anularea rezultatelor.

Victoria Visului Georgian (53,93%), care îi asigură 89 de locuri din cele 150 ale parlamentului, a fost confirmată de Comisia Electorală. El s-a clasat pe primul loc, la mare distanţă, în faţa unei alianţe a partidelor de opoziţie prooccidentale care a obţinut 37,79% din voturi.

Dar opoziţia continuă să acuze fraudarea alegerilor, iar Statele Unite și Uniunea Europeană au cerut anchete asupra neregulilor reclamate.

După anunţarea rezultatelor, Salome Zurabişvili a denunţat un sistem sofisticat de fraudare urmând o „metodologie rusească”, dar a refuzat ulterior să răspundă unei convocări a parchetului pentru a-şi detalia acuzaţiile, pe care Moscova le respinge.

Georgia a obţinut în decembrie anul trecut statutul de ţară candidată la aderarea la UE, dar procesul de integrare a fost ulterior suspendat de Comisia Europeană din cauza adoptării unor acte normative inspirate din legislaţia rusă, referitoare la valorile familiale şi la influenţa străină.

Proteste pe scară largă în Georgia după ce guvernul a virat către Rusia

Mii de persoane au ieșit în ultimele zile să protesteze în Georgia față de partidul de guvernare și pentru a cere menținerea cursului pro-european al țării, însă autoritățile au răspuns violent și au refuzat orice dialog cu opoziția.

Protestele au reizbucnit după ce guvernul a anunțat că amână până în 2028 negocierile cu UE privind aderarea Georgiei la blocul comunitar, deși acest obiectiv este stipulat inclusiv în Constituția țării.

Premierul Irakli Kobadidze a susținut că protestele sunt finanțate „din străinătate”. Orice s-ar întâmpla, „nu va fi nicio revoluție în Georgia”, a avertizat Kobadidze.


Manifestanții au acuzat poliția de violență împotriva lor. Avocații unui ONG, Legal Aid Network, au declarat luni pe Facebook că persoanele arestate au fost „bătute sever” și că unii au fost internați în spital, în special cu nasul sau cu maxilarul rupt.

Lituania, Letonia și Estonia au anunțat că au sancționat personalități georgiene responsabile, potrivit acestora, pentru încălcarea drepturilor omului în timpul demonstrațiilor.

Tot luni, au început greve de solidaritate în școli, instituții publice și afaceri, potrivit presei naționale.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro