Sari direct la conținut

Gheorghe Piperea, despre situatia tot mai grava de la Oltchim: Suntem ca un chirurg care opereaza un pacient in coma. Pacientul are si un virus foarte periculos

HotNews.ro
Combinatul Oltchim, Foto: AGERPRES
Combinatul Oltchim, Foto: AGERPRES

Tensiune maxima la Oltchim si Divizia Petrochimica Bradu. Daca pana ieri, salariatii protestau doar in zona combinatului, astazi au decis sa ia cu asalt Ministerul Economiei, incercand sa determine autoritatile sa gaseasca mai rapid solutii pentru plata salariilor si pentru repornirea activitatii. Unii dintre ei se afla deja de cateva zile in greva foamei. In acelasi timp, ministrul Varujan Vosganian isi incearca puterea de convingere in fata Comisiei Europene pentru acordarea unui aviz favorabil acordarii unui ajutor de stat. Avizul este incert si, oricum, procedura necesita mult timp. In plus, situatia este agravata si de o potentiala problema de mediu. Vezi in text care este aceasta problema de mediu si care sunt incercarile Ministerului Economiei si administratorului judiciar de a inlatura blocajul de la Oltchim.

Informatii pe scurt

  • Ajutorul de urgenta, incert si de durata. Ministrul economiei, Varujan Vosganian, s-a intalnit, zilele trecute, cu vice-presedintele Comisiei Europene,  Joaquin Almunia, pentru a discuta despre posibilitatea acordarii unui ajutor de salvare combinatului Oltchim. Concluzia a fost ca aprobarea unui ajutor de  salvare se va putea face doar daca se demonstreaza respectarea principiului „prima si ultima data”. Practic, trebuie demonstrat ca Oltchim nu a mai  beneficiat de ajutor de stat, aceasta in conditiile in care anul trecut, Comisia Europeana a autorizat conversia datoriilor in actiuni cu conditia  privatizarii ulterioare a societatii, decizie care nu a fost pusa in practica de partea romana. Conversia datoriilor ar fi inseamnat tot o forma de ajutor de  stat. O alta concluzie a fost ca evaluarea tuturor datelor pe care le furnizeaza autoritatile romane necesita un anumit timp din partea Comisiei.
  • Printre vinovati. Varujan Vosganian considera ca existenta a trei Guverne si evenimentele politice intense din 2012 au influentat in mod indirect si cazul  Oltchim
  • Costuri exorbitante. Pana la obtinerea unui posibil aviz favorabil din partea Comisiei, autoritatile romane trebuie sa gaseasca solutii pentru repornirea  activitatii, macar a celor trei sectii la care productia fusese reluata in noiembrie 2012. In prezent, functioneaza cam 7-8% din combinat. Contactat de  HotNews, administratorul judiciar Gheorghe Piperea a spus ca exista posibilitatea repornirii activitatii, insa trebuie adoptate masuri urgente pentru  reducerea costurilor care, in acest moment, „sunt exorbitante”. Piperea a dat asigurari ca Oltchim nu se indreapta catre faliment.
  • Oltchim cere ajutorul Hidroelectrica. Piperea a mai spus ca furnizarea energiei electrice catre combinatului Oltchim nu va fi oprita. Trebuie precizat ca in  cursul zilei de astazi, Consiliul Judetean Valcea a luat decizia sistarii livrarii energiei de catre CET Govora incepand cu 15 februarie. Administratorul  judiciar afirma, in schimb, ca Oltchim poate primi energie pana pe 28 februarie pentru a functiona la cotele actuale. Piperea mai spune ca Oltchim se afla in  negocieri si cu alti producatori de energie, un exemplu fiind Hidroelectrica.
  • Clorul ameninta mediul. Intre timp, a intervenit o problema de mediu. Din cauza lipsei de activitate, Oltchim a acumulat cantitati in exces de clor, circa  4.000 de tone, care sunt tinute in cisterne. Riscul poluarii cu clor, un element extrem de toxic, este mare.
  • Salariile restante nu pot fi platite. Vosganian a promis ca zilele acestea vor fi platite salariile angajatilor Oltchim pentru a doua jumatate a lunii  decembrie. Ceea ce nu spune Vosganian este ca procedura de insolventa nu permite plata salariilor restante. Zilele acestea vor fi facute, intr-adevar, niste  plati, insa pentru salariile curente.

Nota privind situatia actuala. Dupa esecul privatizarii din septembrie, anul trecut, Oltchim a functionat la limita de avarie, salariile fiind alocate cu taraita, pana dupa alegeri. Chiar si asa au ramas salarii restante din luna decembrie. Inregistrand datorii de circa la 800 milioane euro, combinatul Oltchim a intrat in insolventa, cererea de declansare a acestei proceduri fiind aprobata in 30 ianuarie de Tribunalul Valcea. Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firma a avocatului Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring, parte a retelei grupului international BDO. De curand, a fost oprita activitatea in cele trei sectii unde productia fusese reluata in noiembrie 2012. Consiliul Judetean Valcea ameninta si cu sistarea energiei electrice.

4.000 tone de clor ameninta mediul

Gheorghe Piperea este convins ca activitatea Oltchim poate fi repornita, chiar in conditiile in care acordarea unui aviz favorabil din partea Comisiei Europene pentru un ajutor de stat necesita timp. Administratorul judiciar sustine ca o conditie esentiala pentru utilizarea celor 45 de milioane de euro, cat ar reprezenta ajutorul, este reducerea costurilor actuale, care sunt exorbitante. In acest sens, va fi aplicat un plan de masuri urgente. Insa, pentru ca acest plan sa poata fi aplicat, este nevoie de „liniste si calm” din partea sindicatelor. „Noi suntem un fel de chirurg care opereaza un pacient aflat in coma”, a precizat Piperea. Acesta sustine ca Oltchim nu se indreapta catre faliment. De altfel, nici nu este o solutie in conditiile in care de Oltchim depind mai multe industrii conexe din judet. Un eventual faliment al combinatului ar duce la pierderea a zeci de mii de locuri de munca din aceste industrii conexe, a precizat Piperea.

Administratorul judiciar sustine ca nu pot fi platite salariile restante la Oltchim, deoarece nu permite procedura insolventei. Insa, pot fi platite salariile curente. Vosganian a spus, in schimb, ca vor fi platite salariile angajatilor Oltchim pentru a doua jumatate a lunii decembrie.

In ceea ce priveste problema sistarii furnizarii energiei electrice, Piperea a afirmat ca sunt purtate discutii si cu alti posibili producatori, un exemplu fiind Hidroelectrica. Piperea sustine ca Oltchim ar putea sa primeasca energie la preturi mai mici fata de cel actual care este de 340 lei/MWh. „Am putea ajunge la un pret de 260-270 lei/MWh, cu conditia ca plata sa fie facuta cu banul jos”. Hidroelectrica este dispusa sa incheie contracte cu Oltchim, insa doar pe OPCOM, bursa energiei. Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a confirmat faptul ca a existat o discutie cu reprezentantii Oltchim, insa nu poate livra energie in alte conditii decat cele prevazute in ofertele de pe bursa. Borza a precizat ca Oltchim ar avea nevoie de circa 2,5 milioane de euro „cash” pentru a plati energia de care are nevoie. „Nu putem sa facem nicio favoare Oltchim, ar insemna sa cream un precedent”, a precizat Borza.

O alta problema este cea a acumularii de cantitati uriase de clor. Daca Oltchim nu este aprovizionat cu propilena, mare consumatoare de clor, se ajunge in situatii de acest fel. Cele 4.000 de tone de clor sunt un adevarat pericol pentru mediu, mai ales ca aceste cantitati sunt tinute in cisterne. Piperea a precizat ca este o cantitate care trebuie consumata in perioada imediat urmatoare. „Pacientul in coma mare are si un virus extrem de periculos daca este raspandit”, a adaugat Piperea.

Administratorul judiciar al Oltchim va prezenta pe 19 februarie un raport privind situatia combinatului.

Varujan Vosganian: Existenta a trei Guverne si evenimentele politice intense din 2012 au influentat in mod indirect si cazul Oltchim

Ministrul Economiei i-a prezentat, la Bruxelles, vice-presedintelui Comisiei Europene, Joaquin Almunia, situatia dificila in care se afla compania in prezent, se arata intr-un comunicat al ministerului. In acest context, Vosganian a mentionat scrisoarea transmisa la sfarsitul lunii ianuarie, prin care autoritatile romane au informat Comisia cu privire la intentia de a acorda un ajutor de stat de salvare a Oltchim. Ajutorul ar fi in valoare de 45 milioane euro, structurat intr-o prima transa de 20 milioane euro pentru cheltuielile curente ale societatii si un ajutor de stat sub forma de garantii de stat pentru un imprumut de 25 milioane euro acordat de bancile creditoare, pentru reluarea productiei si asigurarea capitalului de lucru pentru instalatiile viabile.

Vosganian a precizat ca ajutorul de stat este necesar pentru mentinerea combinatului in stare de functionare cel putin pana la jumatatea acestui an, iar autoritatile romane intentioneaza, in principiu, sa salveze si sa eficientizeze intreaga activitate a combinatului. Ministrul a mai spus ca este important ca Oltchim sa fie privatizat.

Ministrul Economiei a mai afirmat ca acordarea ajutorului de salvare in acest caz este singura solutie aplicabila. Inchiderea combinatului ar afecta direct peste 3.000 de salariati si indirect peste 7- 8 mii de persoane, fapt ce poate genera proteste de amploare si dezechilibre sociale in lant, care pot perturba intreaga economie romaneasca.

Vosganian a mai spus ca anul 2012 a reprezentat un an atipic pentru Romania, existenta a trei Guverne si evenimentele politice intense influentand in mod indirect si cazul Oltchim.

La randul sau, Joaquin Almunia a afirmat ca principala problema identificata este reprezentata de lipsa actiunilor concrete in acest caz. Oficialul european a mentionat ca subiectul Oltchim a fost adus pentru prima oara in discutie in urma cu trei ani, pana la acest moment nefiind inregistrat niciun progres real, constatandu-se, dimpotriva, o agravare a situatiei economice a intreprinderii, in ciuda numeroaselor intalniri bilaterale pe acest subiect. A fost amintita si decizia Comisiei din 6 martie 2012, prin care a fost autorizata conversiei datoriilor in actiuni cu conditia privatizarii ulterioare a societatii, decizie care nu a fost pusa in practica de partea romana.

Almunia a mai spus ca autoritatile romane, la nivel de prim-ministru, s-au angajat in repetate randuri sa privatizeze societatea, fiecare Guvern pe care Romania l-a avut in anul 2012 asumandu-si indeplinirea respectivului angajament. Oficialul european a precizat ca, in domeniul ajutorului de stat, demersurile politice trebuie insotite de actiuni concrete, bazate pe date, informatii si documente concludente, care sa permita expertilor Comisiei sa deruleze analize corecte pentru fiecare caz in parte.

In ceea ce priveste Oltchim, aprobarea unui ajutor de salvare se va putea face doar daca se demonstreaza respectarea principiului „prima si ultima data”. Vice-presedintele Almunia a mentionat ca intelege urgenta impusa de situatia economico-sociala din zona dar a apreciat ca o analiza completa a tuturor elementelor relevante necesita o anumita perioada de timp pentru evaluarea tuturor datelor si informatiilor pe care le furnizeaza autoritatile romane. Almunia a subliniat ca, in fundamentarea unei decizii, Comisiei ar putea solicita date si informatii suplimentare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro