Ghid practic: Votul romanilor din strainatate la alegerile europene
- Romanii care locuiesc in strainatate pot vota fie pentru candidatii statului de resedinta, fie pentru cei ai Romaniei, insa, evident, nu este posibil pentru ambele categorii. Cei care pot vota pentru candidatii tarii de resedinta sunt aceia inscrisi in listele electorale. Potrivit MAE, numarul acestora este 89.393 de persoane in 24 de state membre ale UE, cei mai multi in Spania, aproape 25.000, si in Italia, aproape 28.500.
- Spre deosebire de alegerile nationale din noiembrie 2008, turistii romani aflati in strainatate pot vota la ambasadele si sectiile consulare in care s-au organizat sectii de vot, cu actele de identitate valabile.
- Actele de identitate cu care se poate vota sunt: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar.
- Nu se poate vota cu titlul de calatorie.
- Romanii care voteaza in strainatate vor fi trecuti pe liste suplimentare. Inainte de a li se permite sa-si exercite dreptul de vot, ei vor fi cautati pe listele cu cetateni romani inscrisi in listele electorale ale statului de resedinta, pentru a se verifica daca apar pe ele sau nu. In cazul in care nu sunt trecuti in acele liste, isi vor putea exercita votul.
- In strainatate s-au organizat 190 de sectii de vot si au fost trimise 400.000 de buletine de vot. La alegerile parlamentare din noiembrie 2008, au votat aproximativ 24.000 de romani din diaspora, in timp ce la referendumurile din ultimii ani si alegerile europene anterioare a existat o medie de 70.000 de persoane care si-au exprimat votul.
- Votarea se va desfasura intre orele 07.00-21.00, ora locala.
Pentru alte informatii se poate consulta Ghidul alegatorului intocmit de MAE.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro