Gigantii software se bat pe Internet
Anuntul marcheaza prima incercare majora a Microsoft de a furniza aplicatiile informatice sub forma de servicii, pentru clientii corporatisti. Compania va oferi servicii de e-mail, mesagerie instant si aplicatii de colaborare destinate grupurilor din cadrul companiilor cu peste 5.000 de angajati.
Aplicatiile vor fi instalate pe serverele din centrele de date ale Microsoft si apoi furnizate clientilor prin intermediul Internetului.
Noua strategie reprezinta o indepartare fata de actualul model de afaceri al grupului, de comercializare a licentelor pentru aplicatiile instalate pe calculatoarele clientilor.
„Este primul pas facut de Microsoft pentru a deveni furnizor de software si servicii“, a declarat analistul Forrester Research, John Rymer.
Pe fondul concurentei venite din partea salesforce.com si Google (care a lansat Google Docs, un pachet de aplicatii de tip Office despre care analistii spun ca vor fi platite, in curind, tot prin abonament), Microsoft incearca sa ofere servicii pentru companiile mari, fara sa puna in pericol acordurile de licenta care sustin multe dintre activitatile sale.
Unele companii, precum Salesforce, considera ca serviciile vor inlocui, la un moment dat, aplicatiile informatice traditionale, dar Microsoft vrea sa promoveze o oferta „software plus servicii“, considerata optima.
Potrivit Microsoft, noua aplicatie Office Live Workspace, prezentata duminica, permite angajatilor unei companii sa aiba acces comun, gratuit, la documente Word, tabele Excel si prezentari PowerPoint, prin intermediul Internetului. Astfel, utilizatorii pot vizualiza documente prin intermediul Workspace, fara sa detina Microsoft Office.
Utilizatorii pot salva in cadrul Workspace peste 1.000 de documente si sa le acceseze prin orice browser.
Concurentii Microsoft au avut succes in furnizarea de servicii software catre clienti corporatisti, dar cel mai important producator de aplicatii IT la nivel mondial sustine ca marile companii sint ingrijorate de problemele de securitate care pot aparea in urma trecerii la acest sistem.
Serviciile pe care Microsoft intentioneaza sa le introduca sint Exchange Online, pentru e-mail, Office SharePoint Online, respectiv aplicatiile de colaborare in cadrul grupurilor, si Office Communications Online, pentru mesageria instant. Produsele sint similare cu ofertele deja existente, cu deosebirea ca ruleaza pe serverele Microsoft.
Pentru a furniza aceste servicii, Microsoft a investit mai multe miliarde de dolari pentru dotarea centrelor de date. Companiile care nu vor dori sa foloseasca serviciile vor continua sa plateasca licente.
Microsoft a explicat insa ca vor exista clienti care vor opta pentru noul sistem, care este mai putin costisitor, intrucit nu necesita administrarea aplicatiilor de catre companii.