Sari direct la conținut

Giorgio Armani spune la 89 de ani că este dispus să renunțe la una dintre condițiile stricte pentru moștenitorii săi

HotNews.ro
Giorgio Armani la Saptamana Modei din Milano, Foto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Giorgio Armani la Saptamana Modei din Milano, Foto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ajuns la vârsta de 89 de ani, legenda modei italiene Giorgio Armani afirmă că nu mai exclude vânzarea sau listarea pe bursă a afacerii sale după ce el va muri, o regulă strictă pe care a impus-o moștenitorilor săi cu ani în urmă, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

„Independenţa faţă de marile grupuri ar putea fi încă o valoare călăuzitoare pentru grupul Armani în viitor, dar nu cred că pot să exclud nicio variantă”, a declarat Giorgio Armani într-un interviu pe care l-a acordat în scris pentru agenţia Bloomberg.

„Pentru moment, nu am în vedere o cumpărare de către un mare conglomerat din domeniul luxului, dar nu vreau să exclud nimic a priori, căci acesta nu ar fi un comportament foarte antreprenorial”, a adăugat el. Cât despre o listare la bursă, „nu am discutat încă despre acest lucru”, dar „este o opţiune ce ar putea fi luată în considerare, să sperăm, într-un viitor îndepărtat”, a precizat el.

„Marile grupuri au în vizorul lor tot mai multe mărci istorice”, a deplâns veteranul modei italiene. Deşi o astfel de vânzare „poate asigura creşterea pe de-o parte, ea duce pe de altă parte la o inevitabilă schimbare a valorilor şi la bulversări importante, inclusiv în privinţa stilului”, a prevenit el.

În ultimii 20 de ani, mai multe case de modă italiene au fost cumpărate de gigantul francez din sectorul luxului LVMH, cum ar fi Fendi, Bulgari şi Loro Piana. Rivalul acestui grup, Kering, a achiziţionat Gucci şi deţine 30% din casa Valentino, cu o opţiune care îi permite să ajungă la 100%.

Giorgio Armani le-a interzis prin testament moștenitorilor să vândă compania

Întrebat despre succesiunea lui, Giorgio Armani consideră că „cea mai bună soluţie ar fi un grup de oameni de încredere care îmi sunt apropiaţi şi pe care i-am ales eu”. Magnatul modei, care nu are copii, i-a evocat în acest context pe conducătorii fundaţiei grupului, în special pe Leo Dell’Orco, care l-a ajutat să îşi gestioneze compania timp de mulţi ani, precum şi pe nepoatele sale, Silvana şi Roberta Armani, şi pe nepotul său, Andrea Camerana.

„Fundaţia va decide şi va gestiona viitorul grupului Armani, deoarece oamenii cei mai apropiaţi de mine se află la conducerea acesteia”, a subliniat Giorgio Armani.

Însă noile sale comentarii privind perspectiva vânzării afacerii sau listării sale pe bursă după moartea lui reprezintă o schimbare de paradigmă majoră pentru titanul modei care a militat toată cariera sa pentru menținerea independenței companiei.

Reuters arăta în noiembrie anul trecut, în baza unui document datat în 2016 și pe care l-a obținut în exclusivitate, că Giorgio Armani a stabilit în testamentul său o serie largă de condiții și recomandări pentru cei care vor moșteni afacerea. Două dintre cele mai stricte prevederi interzic ca imperiul Armani să fie listat pe bursă până nu trec cel puțin 5 ani de la moartea fondatorului său și că orice fuziune cu alte companii este interzisă.

Grupul Armani a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 2,35 miliarde de euro, în creştere cu 16,5%, iar profitul său operaţional (Ebit) a crescut cu 30%, ajungând la 202,5 milioane de euro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro