Sari direct la conținut

Gloante in inima blazonului

Gazeta de Maramures

Ursul (si nu zimbrul sau bizonul) este elementul heraldic principal al primului blazon pastrat al Maramuresului, blazon care dateaza din secolul al XIV-lea. Probabil, stramosii nostri ar fi putut explica ratiunea care a stat la baza alegerii, noi putem doar banui. Si ne putem intrista pentru ca numarul ursilor din Muntii Maramuresului a scazut dramatic.

Prima mea “intalnire” cu namila aceea de doi metri si 300 de kile a fost pe la inceputul anilor ‘80. Atunci l-am zarit de la distanta, prin binoclu, in Secatura Gutaiului. Insa cu cativa ani in urma, intr-o dimineata timpurie, am dat nas in nas cu un brun gulerat (asa-zisul “urs brez”), in Tarnita Laptelui din Masivul Rodnei.

Traversa poteca, venind de la stanele din sud, mergand la locul de somn din jnepenisurile Puzdrelor. A incremenit cand ne-a simtit mirosul si toate suncile au tresarit pe el. Apoi a luat-o la fuga in jos, pe panta abrupta, si abia atunci m-a apucat spaima. Toate povestile cu ursul care nu poate fugi la vale sau in zig-zag s-au naruit.

L–am vazut cum sare din tanc in tanc, precum capra neagra…

In tara

Nu mai e un secret pentru nimeni, poate doar pentru naivii care cred in statisticile “gonflate”, ca in Romania ursul e pe cale de disparitie. In 1989, in tara noastra existau 7.780 de ursi carpatini. Numarul lor a scazut apoi treptat la 5.366 (in 1997), iar acum mai sunt doar circa 2.300.

Cifrele oficiale, guvernamentale, furnizate de insusi Adrian Nastase, intaiul vanator al tarii si presedintele Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AGVPS), sunt “mai optimiste”: adica, ar exista de fapt vreo 6.

000 de Mos Martini! Asa ca, pentru ultimul sezon de vanatoare (15 septembrie 2003 – 14 mai 2004) s-a aprobat ridicarea unei cote la nivel national de 658 de exemplare. Exemplare care au fost scoase la vanzare contra unor sume cuprinse intre 20-40 de milioane de lei (pentru vanatorii romani) si 5-14 mii de euro (pentru cei straini).

Din cele 658 de bucati puse la mezat, s-au gasit cumparatori pentru 551 de ursi. Asta desi, conform fundatiei AVES si a celebrei organizatii WWF, in ultimii cinci ani numarul ursilor din Romania s-a diminuat cu 60%.

Cauzele disparitiei lente a acestora sunt complexe: cotele de recoltat supraestimate; folosirea observatoarelor inchise (exemple se gasesc la Poiana lui Dumitru din Gutai, Izvorul Izei din Rodna sau de pe Tibau); vanarea la barlog, primavara devreme; administrarea necorespunzatoare a fondurilor de vanatoare; specializarea insuficienta a paznicilor de vanatoare; braconajul etc.

In Maramures

Ursul e pe cale de disparitie si in Maramures. Oficial, numarul exemplarelor din judet depaseste 225 de exemplare (inainte de 1989 existau peste 300). Biologul Iosif Beres considera ca ”efectivul optim ar fi de circa 160 de exemplare, dar cel real este sub acest plafon”.

Dupa Timur Chis, muzeograf la sectia Stiintele naturii a muzeului sighetean, ”ursii din Tara Maramuresului au ajuns sa nu numere mai mult de 100 de bucati, poate 120”. In Muntii Gutai, ”pe raza Ocolului Silvic Sighet (care cuprinde muntele Huta si intreg bazinul Sapantei) se afla acum patru ursi adulti”, sustine Horia Scubli, seful OS Sighet.

Un ursan ar fi trebuit impuscat in primavara, de catre un vanator american, insa actiunea s-a contramandat, pana la noi ordine. In bazinul raului Repedea, intr-o salbaticie virgina ce include rezervatiile Pop Ivan, Farcau si zona neumblata de granita cu Ucraina, pe sute de kilometri patrati de codru si pasune, ar fi de asteptat ca ursii sa misune.

Din declaratiile padurarilor ce pastoresc zona, acolo traiesc azi doar patru ursi maturi, ascunsi de la jumatatea vaii spre amonte. In extremitatea opusa a Maramuresului, pe Valea Tibaului, unde habitatul este optim pentru aceasta specie, traiesc alti cativa ursi batrani si masivi. La fel ca la Izvorul Izei, in Rezervatia Pietrosu Rodnei, pe Vaserul Superior si in zona izvoarelor Ruscovei.

In toate aceste locuri s-au vanat ursi in ultima vreme. Capcane cu hoituri de cal, pande in foisor, si… gata. Padurarii de la Bardau, Sesuri si Izvorul Izei probabil stiu mai bine. Si clientii, care au platit peschesul. Cert e ca ursul dispare.

Conform instructiunilor in vigoare, din 10 ursi se poate recolta anual unul (pentru ca acest plantigrad se inmulteste greu, ursoaica fatand doar o data la 2 ani). Daca numarul ursilor ar fi estimat realist, cota anuala de vanatoare pentru Maramures n-ar putea depasi 12 bucati. Numai ca gloantele ucid, legal sau nu, de doua ori mai multi.

In acest ritm, in patru-cinci ani, numarul ursilor maramureseni va ajunge doar la cateva duzini. AJVPS Maramures are peste 900 de vanatori, o veritabila armata, la care se adauga, an de an, vanatorii straini si braconierii. Incet-incet, ursul va deveni si aici o amintire.

Teofil Ivanciuc

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro