Sari direct la conținut

Google acuză Uniunea Europeană că o tratează aproape ca pe un infractor

HotNews.ro
Google, Foto: Michael Vi, Dreamstime.com
Google, Foto: Michael Vi, Dreamstime.com

Alphabet Inc, compania care deține Google, a atacat dur Uniunea Europeană luni din cauza că i-a aplicat o amendă uriașă pe care a descris-o ca fiind „cvasi-infracțională”, relatează agenția Bloomberg.

Avocații gigantului tech au declarat la o audiere ce a avut loc luni la Tribunalul General al UE că decizia din 2019 a autorității antitrust a blocului comunitar de a o amenda cu 1,49 miliarde de euro a fost plină de erori și ar trebui anulată.

Cazul este ultimul dintr-o trilogie de lupte duse în instanțele UE de compania americană din cauza tentativelor comisarului european pentru concurență, Margrethe Vestager, de ține sub control gigantul din Silicon Valley.

În luna noiembrie a anului trecut Google a pierdut recursul împotriva unei alte amenzi stabilite de UE, fiind nevoită să plătească 2,4 miliarde de euro după ce a fost găsită vinovată de practici anticoncurențiale.

O decizie a instanței UE privind o amendă record de 4,3 miliarde de dolari decisă în 2018, care face subiectul celui de-al treilea proces între Google și blocul comunitar, este așteptată pe 14 septembrie.

Actualul procesul privind amenda de 1,49 miliarde de dolari vizează rolul Google ca broker publicitar pentru site-uri web și acordurile de exclusivitate încheiate pentru anunțurile postate online prin instrumentul său AdSense.

În decizia sa, UE a acuzat compania că a impus o serie de clauze restrictive în contractele cu site-uri web terțe, care au împiedicat rivalii Google să-și plaseze anunțurile de căutare pe aceste site-uri web.

Continuă seria de bătălii juridice între Google și UE

Politico relatează că Josh Holmes, unul dintre avocații Google, le-a spus judecătorilor că decizia Comisiei „nu caracterizează cinstit sau corect clauzele” cuprinse în contractele AdSense.

Holmes a mai afirmat în fața instanței că executivul Uniunii Europene se face vinovat de „erori materiale în analize” și că dovezile nu arată că clauzele Google produc efecte anticoncurențiale.

Google a cerut instanței blocului comunitar să anuleze amenda impusă în urmă cu 3 ani, potrivit NDTV.

Autoritățile de reglementare și monitorizare a concurenței din UE și Marea Britanie au deschis recent o investigație legată și de o posibilă colaborare între Google și Facebook în ceea ce privește modul în care gestionează serviciile de publicitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro