GRAFIC Este oficial: Mania Bitcoin a depasit Nebunia Lalelelor si a devenit cea mai mare bula speculativa din istorie
In urma cu o luna, un grafic realizat de Convoy Investments a devenit viral dupa ce a aratat ca, in topul celor mai faimoase bule speculative din istorie, cea a monedei virtuale bitcoin este pe locul doi, in urma celebrei Nebunii a Lalelelor ce a avut loc in secolul saptesprezece, noteazazerohedge.com.
Comparatie intre cele mai mare bule speculative, realizata in noiembrie:
Acum insa, dupa ce cotatia criptovalutei a sarit si mai sus in ultimele saptamani, era timpul sa se vada unde a ajuns nebunia bitcoin in raport cu cea olandeza a lalelelor.
Asa ca Howard Wang si Robert Wu, fostii analisti de la Bridgewater care a creat Convoy Investment au oferit raspunsul realizand o versiune actualizata a graficului celor mai mare bule speculative din istorie.
Intr-o noua analiza, Wang scrie ca preturile bitcoin au crescut de mai mult de doua ori de la ultima actualizare.
“Astfel, pretul sau a urcat de peste 17 ori anul acesta, de 64 de ori in cursul ultimilor trei ani si a depasit cresterea lalelelor olandeze in acelasi interval de timp”, arata analistul citat.
Astfel, la acest moment, se poate spune oficial ca bitcoin a devenit cea mai mare bula speculativa din istorie, depasind “Nebunia Lalelelor”, ce s-a desfasurat intre anii 1634 si 1637.
Ceea ce inseamna ca Mike Novogratz, cunoscutul pionier al sectorului criptomonedelor a avut iar dreptate cand a spus ca “aceasta va fi cea mai mare bula speculativa din timpul vietii noastre”.
Ceea ce nu l-a oprit insa sa investeasca sute de milioane in acest sector al monedelor virtuale, comenteaza sursa citata.
Desi a spus ca aceste cripto valute au devenit cea mai mare bula speculativa din toate timpurile, Novogratz a afirmat si ca se asteapta ca bitcoin sa ajunga la 40.000 de dolari si ca ethereum o sa isi continue cresterea cel putin pana la 1.500 de dolari.
“Bitcoin poate sa ajunga la 40.000 de dolari pana la sfarsitul anului 2018. Poate usor sa o faca. Ethereum, care cred ca tocmai a atins 500 de dolari, sau se apropie, s-ar putea sa isi tripleze si el valoarea”, a spus Novogratz la CNBC pe 28 noiembrie.
Joi, la ora redactarii acestei stiri, potrivit Coindesk.com, Bitcoin era cotat la 16.728 de dolari, iar ethereum la 701 dolari.
Howard Wang a facut si cateva observatii aditionale:
- „Continui acest subiect discutand principalul motor al bulelor. Cand vedem o crestere spectaculoasa a preturilor activelor, exista adesea o lupta interna a doua tipuri de investitori.
Primul tip este cel al investitorului care se uita la valoare: ‘devine aceasta investitie prea scumpa? Al doilea este investitorul care cauta momentul potrivit: ‘pierd cumva intrarea pe un trend?’.
Cred ca raportul dintre aceste doua abordari, atat din mintea noastra cat si din intreaga piata, determina pana la urma inclinatia noastra in privinta comportamentului intr-o bula speculativa.
Cand este vorba de o piata noua sau care evolueaza rapid, increderea noastra in investitorul care se uita la valoare poate slabi, iar investitorul momentului potrivit poate prelua initiativa.
Alte piete, carora structural le lipseste o baza pentru evaluare sunt si mai susceptibile la oscilatii pentru ca principalul indicator al valorii viitoare este perceptia pietei asupra valorii recente.”