Sari direct la conținut

Grafice Peste trei sferturi dintre români sunt de acord cu exploatarea gazelor din Marea Neagră- Sondaj

HotNews.ro
Acord exploatare, Foto: LARICS
Acord exploatare, Foto: LARICS

​Liberalizarea gazelor este necunoscută pentru jumătate dintre români, arată Barometrului Securității Energetice – 2020 realizat de INSCOP Research la comanda Laboratorului de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS). O informație importantă care reiese din sondaj este că peste trei sferturi dintre români (78,9%) sunt de acord cu exploatarea rezervelor de gaz natural din ţărmul românesc al Mării Negre. De asemenea, cei mai mulți consideră că este important și foarte important ca România să nu mai importe gaz rusesc.

Vezi aici

Barometrul Securității Energetice

Potrivit sondajului din cadrul „Barometrului Securităţii Energetice” doar 50,2% dintre români nu au aflat că piaţa gazelor naturale va fi liberalizată începând cu 1 iulie 2020. Trebuie precizat că sondajul a fost realizat în perioada 25 mai – 5 iunie 2020, practic cu o lună înainte de liberalizare. De asemenea, 77,6% au afirmat că nu au informaţii suficiente despre liberalizare.

Click pentru a deschide

Sondajul mai arată că 38% dintre români iau în considerare posibilitatea de a-şi schimba actualul furnizor de gaze naturale, iar 27,9% au spus că nu schimbă furnizorul, 30,8% au declarat că nu sunt conectaţi la reţea, iar nu știu 3,3% dacă schimbă furnizorul.

Click pentru a deschide

Cei mai mulți români (91,8%) sunt de acord ca statul să susţină financiar extinderea reţelei de gaze naturale.

Sondajul mai arată că 21,5% dintre români consideră că sunt consumatori vulnerabili de energie, deoarece au dificultăţi în achitarea facturilor la energie electrică, termică sau gaze. 78,4% nu se consideră consumatori vulnerabili.

Potrivit sondajului, 62,3% consideră că statul ar trebui să subvenţioneze cu sume adecvate doar consumatorii vulnerabili care au venituri mici, iar 34% cred că statul ar trebui să subvenţioneze cu sume mici toţi consumatorii, indiferent de veniturile pe care le câştigă.

Click pentru a deschide

Având în vedere epidemia de coronavirus, 73,6% consideră că proiectele mari de investiţii ale companiilor private din energie ar trebui încurajate de statul român.

Peste trei sferturi dintre români (78,9%) sunt de acord cu exploatarea rezervelor de gaz natural din ţărmul românesc al Mării Negre, 16,7% nu sunt de acord, iar 4,4% nu ştiu.

Click pentru a deschide

88,4% spun că este importantă și foarte importantă deblocarea proiectelor de exploatare a gazelor de la Marea Neagră pentru a ajuta la relansarea economiei româneşti afectate de epidemia de coronavirus.

Aproape jumătate (48,7%) cred că „pentru a încuraja companiile private să investească în exploatarea gazelor de la Marea Neagră, statul român ar trebui să adopte un nivel al taxelor similar cu media europeană”. O treime (32,6%) consideră că statul român ar trebui să păstreze actualul nivel al taxelor, chiar dacă în acest fel companiile private nu vor mai investi în exploatarea gazelor de la Marea Neagră, iar 18,8% nu știu ce să răspundă despre taxe.

Întrebaţi cine cred că va avea de câştigat dacă gazele descoperite în Marea Neagră nu vor fi exploatate în următorii ani, 35,5% au spus Rusia, 19% România, 10,7% Europa, iar 7,8% SUA.

Peste trei sferturi dintre români (77,6%) sunt de părere că este important şi foarte important (50,9%) ca România să nu mai importe gaz natural din Rusia. Peste jumătate (52,2%) sunt de acord cu afirmaţia „Rusia foloseşte livrările de gaz către UE ca să îşi impună voinţa în politica externă”, în timp ce 26,6% nu sunt de acord, iar 17,8% nu știu ce să răspundă.

Click pentru a deschide

La întrebarea „Câtă încredere aveți în fiecare dintre țările enumerate mai jos”, 48,9% au spus SUA, 44,5% Germania, 14,5% Ungaria și doar 8,8% Rusia.

Click pentru a deschide

A doua ediție a Barometrului Securității Energetice – Iunie 2020 (BSE2) măsoară evoluția comparativă a opiniilor populației referitoare la diverse teme evaluate în Prima ediție a Barometrului Securității Energetice – septembrie 2019 (BSE1), precum atitudinea față de schimbările climatice, percepția publică față de diversele surse de energie, raportarea românilor cu privire la proiecte strategice în domeniul energiei, la problema subvenționării consumatorilor vulnerabili de energie, atitudinea opiniei publice față de aliații euro-atlantici, mândria de a fi român, protejarea drepturilor minorităților, dar și teme noi precum liberalizarea pieței de gaz și electricitate, opiniile populației cu privire la Acordul Verde propus de Comisia Europeană, percepția asupra Uniunii Europene în contextul epidemiei de coronavirus, asupra acțiunilor Rusiei în domeniul energetic, atitudinea față de liderii politici ai Ungariei sau încrederea populației în diverse țări.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research (www.inscop.ro) la comanda Laboratorului de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS – www.larics.ro) din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI – www.ispri.ro). Analiza datelor a fost realizată de STRATEGIC Thinking Group (www.strategicthinking.ro).

Datele au fost culese în perioada 25 mai – 5 iunie 2020.

Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului.

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1.050 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro