Sari direct la conținut

Guvernul a amanat aprobarea rectificarii bugetare pentru saptamana viitoare

HotNews.ro

Ministrii au discutat, in sedinta de guvern de luni, proiectul de ordonanta de urgenta privind cea de-a treia rectificare bugetara, elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor, si au hotarat sa amane aprobarea actului pentru saptamana viitoare, au declarat surse oficiale citate de site-ul Mediafax.ro.

Potrivit proiectului de act normativ, vor fi diminuate bugetele a noua ministere si vor fi acordate fonduri suplimentare pentru pensiile majorate ale agricultorilor, plata salariilor in penitenciare si ajutoarele pentru incalzire.

Pe lista institutiilor ale caror cheltuieli de la bugetul de stat vor fi reduse, inclusa deja in ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetului pe 2007, se afla Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (suma alocata a fost revizuita in scadere cu 65,2 milioane de lei), Ministerul Economiei si Finantelor (un minus de 414 milioane de lei), Ministerul Apararii (382,7 milioane

lei), Ministerul pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale (50 milioane de lei), Ministerul Agriculturii (364 de milioane de lei), Ministerul Mediului (350 de milioane de lei), Ministerul Educatiei (679 de milioane de lei) si Ministerul Sanatatii (321,1 milioane de lei).

Executivul va reduce si cheltuielile din credite externe pentru Ministerul Dezvoltarii (115 milioane de lei), Ministerul Economiei si Finantelor (23,3 milioane de lei), Ministerul Internelor si Reformei Administrative (80,1 milioane de lei) si Ministerul Mediului (31,4 milioane de lei).

In plus, si cheltuielile Serviciului Roman de Informatii din credite interne vor fi diminuate cu 1,8 milioane de lei.

O reducere a cheltuielilor cu 1,2 miliarde de lei va fi operata si la nivelul bugetelor locale, concomitent cu o suplimentare de 921,9 milioane de lei, reprezentand sume defalcate din TVA (826,5 milioane de lei) si subventii de la bugetul de stat (95,4 milioane de lei).

„Reducerea cheltuielilor bugetelor locale reprezinta ajustarea acestora potrivit executiei bugetare derulata in primele zece luni ale anului”, au precizat sursele citate.

Suplimentari ale cheltuielilor de la bugetul de stat vor fi efectuate doar la Ministerul Justitiei (un plus de 102,1 milioane de lei), la Ministerul Internelor si Reformei Administrative (un plus de 500,1 milioane lei, pentru plata drepturilor salariale ale personalului ministerului) si la Ministerul Muncii (un plus de 814,3 milioane lei, in principal pentru plata pensiilor majorate ale

agricultorilor, a indemnizatiei acordate veteranilor, a alocatiei pentru copii si a ajutoarelor pentru incalzire), potrivit proiectului de buget.

Alte institutii ale caror cheltuieli de la bugetul de stat vor fi majorate sunt Ministerul Culturii (87 de milioane de lei pentru restaurarea si conservarea monumentelor si a lacasurilor de cult), Serviciul Roman de Informatii (cu 50 milioane de lei pentru salarii), Serviciul de Telecomunicatii Speciale (cu 35,5 milioane lei pentru achitarea TVA aferenta echipamentelor achizitionate),

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (cu 39 milioane lei pentru continuarea programelor de combatere a bolilor la animale), Societatea Romana de Radiodifuziune (cu 8 milioane de lei) si Societatea Romana de Televiziune (cu 7,9 milioane lei).

Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului va fi, de asemenea, suplimentat cu 500 de milioane de lei, iar fondul de risc pentru credite garantate si/sau subimprumutate, cu 40,7 milioane lei.

De asemenea, fondul national unic de asigurari sociale de sanatate va fi majorat cu 306,9 milioane de lei.

Proiectul ordonantei de urgenta privind rectificarea prevede diminuarea deficitului bugetului general consolidat de la 2,7% la 2,4% din produsul intern brut.

Veniturile colectate la cele cinci mari componente ale bugetului general consolidat au insumat, dupa primele zece luni, 99,13 miliarde de lei, in urcare cu 21,41% fata de perioada similara din 2006, conform datelor publicate de Ministerul Economiei si Finantelor.

La rectificarile bugetare din lunile iunie si septembrie, Guvernul a mentinut plafonul de deficit bugetar la 2,7% din PIB, nivel prevazut pentru intregul an.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro