Guvernul a aprobat construirea unui pod rutier peste râul Tisa la frontiera cu Ucraina. Când se vor finaliza lucrările în România
Guvernul a aprobat construirea peste râul Tisa a unui pod rutier de frontieră cu Ucraina, cu capătul românesc în zona Teplița, din Sighetu Marmației, a anunțat marți Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului. Contractul de execuție lucrări a fost deja semnat pentru partea română și are ca termen de finalizare luna noiembrie 2024, urmând ca, în baza acestui acord, lucrările să înceapă și pe partea ucraineană.
Acordul dintre România și Ucraina privind construirea acestui pod a fost semnat la Kiev, la 18 octombrie 2023.
Actul normativ aprobă acordul între România și Ucraina privind construcția podului rutier de frontiera peste râul Tisa, în zona localităților Sighetu Marmaţiei (România) – Bila Tserkva (Biserica Albä-Ucraina).
- „Podul va fi construit în zona Teplița din Sighetu-Marmației are ca scop crearea unei căi de comunicație modernă pentru dezvoltarea regională a zonei, pentru fluidizarea traficului, creșterea siguranței utilizatorilor și micșorarea timpilor de parcurs”, a anunțat Guvernul.
În baza Acordului, se va înființa o Comisie mixtă, care va avea ca scop coordonarea tuturor activităților referitoare la construirea Obiectivului precum și să furnizeze recomandări părților. Comisia Mixtă va avea 2 copreședinți și va fi alcătuită din persoane autorizate ale ambelor părți, pe bază de paritate.
Contractul de execuție lucrări a fost deja semnat pentru partea română și are ca termen de finalizare luna noiembrie 2024, urmând ca, în baza acestui acord, lucrările să înceapă și pe partea ucraineană.
24 de ucraineni au murit încercând să treacă graniţa spre România pe râul Tisa, susţine Kievul
În jur de 30 de ucraineni au murit încercând să treacă ilegal graniţele Ucrainei şi să evite lupta în războiul împotriva Rusiei care a început în 2022, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciului de frontieră ucrainean pentru agenţia de presă Ukrinform, citat de News.ro.
Dintre aceştia, 24 au murit încercând să ajungă în România prin traversarea râului Tisa, relatează Reuters.
„Unii şi-au pierdut viaţa în timp ce încercau să traverseze un râu de munte sau să traverseze munţii”, a declarat Andrii Demcenko, potrivit unei ştiri a Ukrinform, transmisă luni seara. „În total, de când a început invazia la scară largă, aproximativ 30 de persoane au murit încercând să treacă ilegal frontiera”, a precizat oficialul.
Cu unele excepţii, bărbaţii ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani nu au voie să părăsească ţara, deoarece ar putea fi mobilizaţi pentru a lupta, conform legii marţiale din Ucraina.