Sari direct la conținut

Guvernul a aprobat un cod de conduita pentru functionarii care se ocupa de gestionarea fondurilor europene

HotNews.ro

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, un cod de conduita pentru evitarea situatiilor de incompatibilitate si conflict de interese de catre personalul implicat in gestionarea fondurilor europene, a anuntat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban. Potrivit acestuia, codul clarifica modul in care se aplica regulile generale privind regimul incompatibilitatilor si conflictelor de interese prevazute in legislatia nationala si europeana in vigoare. Codul va fi inclus in Strategia Nationala anti-coruptie pe care o elaboreaza in prezent Ministerul Justitiei.

„Este un indrumar, este un set de recomandari, insotit de exemple practice de conduita, susceptibile de a genera conflicte de interese, incompatibilitati, menit sa ajute atat personalul din sistem, cat si beneficiari”, a spus Orban.

  • „Acest document constituie noul instrument cu caracter de preventie care va sta la baza activitatilor pe care le desfasoara personalul implicat in domeniu. Este un indrumar, este un set de recomandari insotit de exemple practice de conduita susceptibile de a genera conflicte de interese, incompatibilitati menit sa ajute atat personalul din sistem, cat si beneficiarii”, a declarat ministrul Leonard Orban.

Prevederile Codul de conduita se aplica functionarilor publici, demnitarilor, precum si personalului contractual din autoritatile statului cu atributii in gestionarea fondurilor europene.

Elementul de noutate il constituie instituirea obligativitatii pentru personal de a completa o declaratie pe propria raspundere care sa confirme ca a luat cunostinta de situatiile de incompatibilitate si conflicte de interese reglementate de legislatia in vigoare. Se instituie, de asemenea, obligativitatea unui angajament de a nu presta activitati susceptibile sa genereze conflicte de interese sau incompatibilitati. In cazul nerespectarii obligatiilor legale, intervine raspunderea disciplinara, civila sau penala, in conditiile legii.

  • „E un proces care vizeaza transparentizarea, de altfel, a tot ceea ce se intampla in domeniul gestionarii fondurilor comunitare, un proces pe care l-am inceput si pe care vreau sa il continuu astfel incat, intr-un oarecare orizont de timp, sa asigur transparentizarea totala. Din acest punct de vedere, strict legat de Codul de conduita, fiecare institutie care gestioneaza fonduri comunitare va avea obligatia sa puna pe site-ul propriu acest document. Acest document are cateva exemple concrete, cazuri absolut concrete, identificate de noi in practica de zi cu zi”, a precizat Orban.

Desi nu se aduc reglementari noi in materia conflictului de interese si incompatibilitatilor Codul de conduita va ajuta personalul cu atributii in gestionarea de fonduri europene sa inteleaga mai bine situatiile care pot genera incompatibilitati si conflicte de interese. Prevederile Codului de conduita nu ii vizeaza pe beneficiarii proiectelor cu finantare europeana, dar ii vor ajuta sa sesizeze eventuale situatii de acest gen la nivelul diferitelor structuri de autoritati de management sau organisme intermediare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro