Sari direct la conținut

Guvernul a modificat Codul Rutier

HotNews.ro

Guvernul a decis modificarea Codului Rutier, fiind introduse o serie de elemente care vor facilita recuperarea mai rapida a carnetului de conducere in cazul in care acesta a fost suspendat.

Printre alte modificari se numara dreptul cetatenilor romani de a obtine permisul de conducere in orice stat membru UE, obligativitatea incheierii de polite RCA pentru mopede si remorci precum si cresterea limitei de viteza pentru o serie de categorii de autoturismele. Detectoarele radar raman in continuare legale.

  • Astfel, potrivit unui comunicat de presa al Guvernului, reexaminarea soferului in cazul in care acestuia i s-a suspendat carnetul, se va face numai daca abaterea a avut urmari sociale grave.
  • In cazul in care soferului i s-a suspendat carnetul de conducere pe o perioada de 60-90 de zile, acesta are posibilitatea de a-si recupera permisul, prin intermediul unui reexaminari, insa nu dupa o perioada de mai putin de 30 de zile.
  • O alta prevedere mentioneaza ca cetatenii romani din strainatate, care indeplinesc conditiile de rezidenta, pot obtine permis de conducere in statele membre unde se afla, in urma unei examinari care se va sustine intr-o limba de circulatie internationala.
  • Viteza maxima pentru vehiculele din categoria C, D, D1, va fi de pana la 110 kilometri pe ora in cazul autostrazilor, pe celelalte drumuri urmand a fi de 80 de km/h.
  • Autovehiculele din categoriile A1, B1 si C1 vor putea rula pe autostrada cu o viteza de 90 de kilometri pe ora, cu 80 de kilometri pe drumurile natioanel si cu 70 de kilometri pe alte tipuri de drumuri.
  • Vehiculele care tracteaza remorci trebuie sa circule pe drumurile publice cu 10 km/h mai putin decat viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul tragator.
  • Se introduce obligativitatea incheierii a asigurarii obligatorii de raspundere civila auto (RCA) pentru remorci si mopede
  • Nu mai este obligatorie preschimbarea permisului de conducere in situatia schimbarii de catre titular a domiciliului.
  • Incalcarea unor reguli de circulatie va putera fi probata si cu ajutorul camerelor video, mijloc tehnic ce nu se omologheaza, ci doar se certifica.
  • Noul proprietar al unui autovehicul va fi obligat sa transcrie vehiculul pe numele sau, pentru a fi luat in evidentele autoritatilor, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea.
  • In cazul pierderii, furtului, schimbarii numelui ori deteriorarii certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, proprietarul vehiculului respectiv este obligat sa solicite autoritatii competente eliberarea unui nou certificat de inmatriculare sau de inregistrare, in conditiile stabilite de autoritatea competenta, in termen de 30 de zile de la data declararii pierderii sau furtului, de la data schimbarii numelui ori de la data constatarii deteriorarii, dupa caz.

  • Neindeplinirea de catre unitatea de asistenta medicala autorizata care a efectuat examenul de specialitate a obligatiei de a comunica politiei rutiere faptul ca o persoana a fost declarata inapta pentru a conduce un autovehicul sau tramvai, daca s-a produs un accident de circulatie care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor

    persoane, ca urmare a afectiunilor medicale ale conducatorului de vehicul, se pedepseste cu amenda.

  • Se sanctioneaza comportamentul conducatorilor de vehicule care folosesc, nejustificat, luminile de ceata, aducand prejudicii celorlalti participanti la trafic.
  • ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro