Sari direct la conținut

Guvernul lui Viktor Orban a ignorat cererea de a explica de ce a ușurat circulația rușilor în UE / Acuză în schimb țările nordice și baltice de o „campanie de minciuni” și „orbire”

HotNews.ro
Premierul ungar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin, la Kremlin, 5 iulie 2024. FOTO: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia
Premierul ungar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin, la Kremlin, 5 iulie 2024. FOTO: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Guvernul Ungariei a lăsat să expire termenul limită stabilit de Comisia Europeană pentru răspunsurile cerute Budapestei în legătură cu adăugarea cetățenilor ruși și bieloruși în programul național care le permite să circule fără controale suplimentare de securitate în interiorul Uniunii Europene, scrie Euractiv.

Deutsche Welle a arătat la sfârșitul lunii iulie că Ungaria a adăugat rușii și bielorușii la așa-numitul program „Cardul Național” al Budapestei, care permite străinilor și familiilor acestora să lucreze în Ungaria timp de doi ani, cu posibilitatea de a-și prelungi șederea după trei ani.

DW a scris că acest lucru a fost făcut „fără prea mult zgomot” după vizita premierului ungar Viktor Orban la Moscova.

Anterior, acest program era disponibil doar pentru cetățenii din Ucraina și Serbia, dar începând cu 9 iulie a fost extins la cetățenii din Rusia, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Moldova, Macedonia de Nord și Muntenegru, potrivit publicației independente ruse Meduza.

Eurodeputatul german Serghei Lagodinsky a subliniat într-un interviu acordat publicației germane RND că deținătorii „cardului național” din Ungaria pot călători în țările UE fără controale suplimentare de securitate.

Îngrijorări în UE din cauza măsurii luate de guvernul lui Viktor Orban

Manfred Weber, președintele Partidului Popular European, a denunțat în termeni duri măsura luată de guvernul lui Viktor Orban în aceeași zi în care ea a fost dezvăluită de presă.

Noile norme ale Ungariei de acordare a vizelor ar putea „crea grave breşe pentru înlesnirea activităţilor de spionaj” ale Rusiei, ceea ce, în opinia lui, reprezintă un „risc grav pentru securitatea naţională” la nivelul UE. Weber și-a exprimat îngrijorările într-o scrisoare transmisă lui Charles Michel, președintele Consiliului European.

Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen a transmis la rândul ei Budapestei o solicitare oficială pentru a explica măsurile despre care DW spune că au fost decise după ce Viktor Orban a fost primit la Kremlin la începutul lunii iulie.

Solicitarea Comisiei a fost transmisă de Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, ministrului de resort din Ungaria Sándor Pintér. Johansson a solicitat guvernului ungar să răspundă întrebărilor formulate „nu mai târziu de 19 august”.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat însă pentru Euractiv că guvernul lui Viktor Orban nu a transmis niciun răspuns.

Ungaria acuză „minciuni” la adresa sa din partea țărilor „orbite de război”

În schimb, ministrul ungar al afacerilor externe, Péter Szijjártó, a răspuns duminică unei scrisori separate semnate de grupul țărilor nordice și baltice – Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia – care și-au transmis Comisiei Europene îngrijorările vizavi de schimbările aduse de Ungaria legislației sale privind dreptul la muncă și ședere.

„Indiferent dacă este de competență națională sau a Uniunii, suntem îngrijorați că această decizie ar putea reprezenta un risc grav de securitate la adresa tuturor statelor membre”, notează scrisoarea comună semnată de miniștrii de interne, externe și ai justiției din cele 8 țări semnatare.

Scrisoarea a fost transmisă Comisiei Europene joia trecută.

„Constatăm cu regret: colegii noştri nord-europeni şi baltici îşi continuă campania de minciuni împotriva Ungariei”, a răspuns duminică pe Facebook şeful diplomaţiei ungare.

„Desigur, acest lucru nu este ceva neobişnuit din partea politicienilor pro-război, însă o astfel de desconsiderare a faptelor este, totuşi, alarmantă”, a acuzat Péter Szijjártó.

„Adevărul este că includerea cetăţenilor ruşi şi belaruşi în programul Cardurilor Naţionale nu prezintă niciun risc de securitate din punctul de vedere al Spaţiului Schengen, deoarece aceştia trebuie, şi în continuare, să treacă prin verificări complete pentru a intra şi a şede în Ungaria”, a dat asigurări ministrul de externe al Ungariei.

„Toate declaraţiile contrare ale colegilor nord-europeni şi baltici orbiţi de război sunt simple minciuni”, a subliniat el.

INTERVIURILE HotNews.ro