Sari direct la conținut

Guvernul Ponta se confrunta vineri cu a treia motiune de cenzura. PSD anunta ca nu va vota/ Vasile Blaga: Matematic, nu sunt sanse foarte mari la motiune

HotNews.ro

Presedintele Consiului national al PSD, Rovana Plumb, a anuntat intr-un comunicat de presa ca PSD nu va vota motiunea de cenzura care se va dezbate si vota vineri, incepand cu ora 10.00. Este cea de-a treia motiune de cenzura la adresa guvernului Ponta, dupa cele din 13 mai 2014 si 12 septembrie 2014.

„Maine, in Parlament, la motiunea de cenzura, este treaba opozitiei sa isi adune voturile pentru adoptarea acestui act politic. Noi, cei din PSD, nu vom vota, dar vom fi prezenti la dezbatere, din respect pentru Parlament.

Opozitia are raspunderea de a strange voturile pentru motiune.

Optiunea noastra e clara – acest demers al opozitiei nu poate fi luat in calcul. El este doar generator de haos si instabilitate politica” a declarat Plumb, in comunicatul de presa.

Motiunea, intitulata „Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu este o lozinca!”, semnata de 183 de parlamentari – dintre care si 12 de la PSRO (partidul lui Mircea Geoana) si doi de la grupul-democrat, a fost depusa vineri si citita in plenul reunit luni.

Vineri, sedinta plenului reunit incepe la ora 10.00. Pentru dezbaterea motiunii s-au alocat 91 de minute pentru parlamentari si o ora pentru Guvern, repartizate astfel: 43 minute sunt pentru PSD, 29 minute pentru PNL, 6 pentru PC-PLR, 4 minute pentru UDMR, 3 pentru minoritatile nationale si 4 minute pentru parlamentarii neafiliati.

Cifrele motiunii:

  • Din totalul de 554 de parlamentari, este nevoie de 278 de voturi
  • Grupul PNL are 174 de parlamentari
  • PSD (grupul include si UNPR): 261 (207 PSD + 54 UNPR)
  • PC-PLR: 38
  • UDMR: 25
  • Minoritati: 17
  • Democrat Popular: 14 (exista grup doar in Camera Deputatilor)
  • Independenti: 25

Cum se pozitioneaza diferite partide:

  • PSD si UNPR au anuntat ca se abtin
  • UDMR: Kelemen Hunor a afirmat ca reprezentantii UDMR nu vor vota impotriva, „probabil ca unii vor vota motiunea, altii se vor abtine”.
  • PSRO, partidul lui Mircea Geoana (12 parlamentari): voteaza pentru

Copresedintele PNL Vasile Blaga a declarat, marti, ca, uitandu-se la „matematica parlamentara”, ar spune ca nu sunt sanse foarte mari ca motiunea de cenzura sa treaca, dar, pe de alta parte, se bazeaza „pe buna-credinta fata de propriul electorat a unora de la PSD si UNPR”.

Fragmente din textul motiunii:

„Modul in care sultanatul lui Ponta se raporteaza la votul prin corespondenta si la romanii care traiesc in afara granitelor tarii arata clar ca nu le pasa nici de viata, nici de parerea copiilor si fratilor nostri care isi castiga existenta in strainatate. Multi dintre ei s-ar intoarce si maine acasa daca ar avea conditii decente de trai si un loc de munca prin care sa-si intretina familiile. Domnule Ponta, daca ati fi pe jumatate preocupat de guvernare cum sunteti de viitorul domnului Sova, poate ca aceste deziderate ar fi pe cale de a fi atinse.

Victor Ponta trebuie sa plece! Motivul este atitudinea sa ostila fata de justitie, tema care ar fi putut reprezenta o alta motiune de cenzura. Guvernul Ponta este guvernul cel mai ‘curat’, guvernul cu cei mai multi ministri pusi sub urmarire penala in timpul exercitarii functiei. Darius Valcov a fost tinut in Guvern pana aproape de momentul de a fi arestat. Victor Ponta isi dadea cu parerea daca ar fi sau nu vinovat. Liviu Dragnea, condamnat in prima instanta din pozitia de ministru. Victor Ponta acuza acum nici mai mult nici mai putin ca justitia face politica

Sa mai vorbim de cazul Dan Sova, pentru care ati facut orice ca sa nu ajunga in fata unui judecator, ca orice simplu cetatean fata de care s-ar cere arestarea preventiva? A devenit evident pentru toata lumea ca va e frica de ce ar putea spune Dan Sova. Acesta este adevaratul motiv pentru care au trecut mai bine de doua luni de zile de la votul din Senat fara sa se intample nimic. Au fost doua decizii ale Curtii Constitutionale pe care le-ati ignorati cu nerusinare, dar ati preferat o telenovela absurda a hartiilor plimbate intre plen – Biroul Permanent – comisia juridica si inapoi.

Daca Victor Ponta a blocat, cu rea intentie, votul romanilor la alegerile prezidentiale pentru strainatate, ACUM recidiveaza. Refuza organizarea alegerilor partiale locale si parlamentare. Pentru acest lucru, care este un derapaj grav de la normele democratice, el trebuie sanctionat. Victor Ponta a fost trimis acasa deja, la prezidentiale. Acelasi lucru trebuie sa-l facem si noi, astazi, aici, in Parlament!

Daca veti vota motiunea de cenzura inseamna ca ati inteles deja mesajul dat de alegatori in noiembrie 2014. Atunci, romanii din strainatate au iesit in strada si au strigat „Vrem sa votam!”. Acum, romanii din tara – multi dintre ei – nu au reprezentanti. Nu ies si nu-si striga nemultumirea in strada, dar vocea lor e exprimata de instantele din Romania, care, rand pe rand, obliga Guvernul Ponta sa organizeze alegeri.

Daca nu veti vota motiunea de cenzura, veti arata ca sunteti rupti de cetateni, de propriii vostri alegatori. A vota impotriva motiunii de cenzura echivaleaza cu a gira actiunile nedemocratice ale Guvernului Ponta, a fi de acord cu blocarea votului in Diaspora si in tara, a accepta subminarea principiilor democratice. ”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro