Sari direct la conținut

Guvernul Ponta si Lebada Neagra

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

Oricat s-a straduit sa guverneze la televizor, sa controleze agenda, Guvernul Ponta incaseaza in aceste zile doua lovituri de imagine puternice. Aproape din senin, s-a trezit cu doua crize majore, cu mii de oameni in strada, cu mitiguri dupa mitinguri. Nu le-a mai putut arunca in derizoriu, cum a facut pana acum cu toate celelalte. Atat in cazul Rosia Montana cat si in cazul revoltei impotriva cainilor fara stapan, Guvernul Ponta si USL platesc cu varf si indesat pretul duplicitatii extreme, pretul populismului si demagogiei impinse pe culmi.

USL s-a aliat cu toate segmentele posibile din electorat numai pentru a castiga voturi, dar le-a intors spatele a doua zi dupa castigarea puterii. Pe unii chiar i-a sfidat cu cinismul celui atotputernic, aruncand a doua zi la cos toate promisiunile sforaitoare.

Le-a promis ecologistilor sau activistilor anti Rosia Montana ca nu va promova in vecii vecilor proiectul promovat de Gold Corporation? L-a adoptat guvern in mai putin de un an, in ciuda avizului negativ dat de propriul ministru al justitiei. S-a jurat ca nu se atinge de gazele de sist? S-a sucit imediat dupa ce a ajuns premier, a facut liniste la Vaslui cat ai zice peste si a dat avizele de mediu celor de la Chevron cu viteza luminii.

In cazul Rosia Montana s-a dovedit mult mai eficient chiar decat Traian Basescu, mare sustinator al proiectului minier. Seful statului, care astazi se arata mult mai prudent, iesea lunar sa-l sustina, dar se lovea de reticenta premierului Boc. Degeaba incearca acum Victor Ponta sa-i pacaleasca pe ecologistii dezamagiti, afirmand ca va vota impotriva proiectului Rosia Montana in calitate de deputat. Cel mult, ii enerveaza si mai rau pe ecologisti si activisti, insultandu-le inteligenta.

Victor Ponta se astepta, cel mult, la putina agitatie din partea ONG-urilor specializate in proteste anti-Rosia Montana. Dar nu se astepta cu siguranta ca generatia Facebook sa protesteze in strada zile in sir, manifestand explicit o criza de incredere in sistem. Protestele anti-Rosia Montana au depasit deja cadrele unor simple manifestatii impotriva unui proiect minier, transformandu-se intr-o miscare contestatara pur sange. Ea aminteste, pastrand proportiile, de mai 68 si de alte manifestatii anti-sistem din Turcia, Spania sau Bulgaria.

Oricate eforturi au facut televiziunile sa ignore protestul, el tot s-a vazut. Importanta lui a crescut in ochii publicului din cauza modului in care establishment-ul format din presa si politicieni se raporteaza la el, minimalizandu-l ostentativ.

Acest tip de miscare are o puternica forta de contaminare in societate, mai ales ca promoveaza un tip de idealism si agita utopii seducatoare pentru generatiile tinere. Cei de pe strazi, majoritatea foarte tineri, se proclama deja „revolutionari”, iar ideologii lor incita pe net la trecerea intr-o „noua etapa” a protestului, nu e clar care. Totusi, mai este mult pana la o revolutie. Protestatarii formeaza un grup foarte eternogen, iar in afara sloganului „salvati Rosia Montana”, nu dispun de ideologie si de lideri. In plan politic agita idei cam anarhiste si nu e clar ce poate fi pus in locul sistemului contestat.

Dar ei, asa dezorganizati si haotici cum par astazi, sunt expresia vocala a unui curent, a unor miscari in straturile profunde ale societatii. Ele nu vor putea fi domolite prea usor. In mod inevitabil, energiile descatusate azi vor fi confiscate intr-o zi si canalizate politic. Sunt prea multi cei interesati sa le intretina de acum incolo, sa le capteze si sa se foloseasca de ele. Asta nu depinde, din pacate, de vointa celor de pe strazi.

Revenind, protestele anti-Rosia Montana sunt si ele o Lebada Neagra, adica un eveniment neasteptat, socant – cel putin prin amploarea si semnificatiile lui. Evenimentul era,insa, inevitabil la o analiza rece. Al doilea eveniment de tip Lebada Neagra este moartea lui Ionut, copilul de patru ani sfasiat de maidanezi acum cateva zile.

Si aici Victor Ponta si USL platesc costul cinismului politic. Anul trecut in campanie USL s-a facut luntre si punte sa castige simpatia asociatiilor de protectie a animalelor, a iubitorilor de caini. PNL si PSD au blocat in Parlament si la Curtea Constitutionala orice masura extrema impotriva cainilor fara stapan si au semnat protocoale de sustinere cu asociatii de profil.

Blocajul de atunci se intoarce azi impotriva lor. Un baietel de patru ani moare sfasiat de un caine sterilizat, adoptat chiar de un ONG si returnat in strada. Toate calculele politice facute, foarte probabil, de PSD cu Sorin Oprescu au sarit in aer. Daca baronii PSD l-au presat pe Victor Ponta la sfarsit de saptamana ca partidul lor sa mearga la prezidentiale cu propriul candidat si daca Sorin Oprescu era una din optiuni, dupa tragedia intamplata cu baietelul ucis de maidanez isi pot lua gandul de la primarul Capitalei.

Crin Antonescu a ajuns sa-i dea dreptate lui Traian Basescu numai ca sa-l atace pe Sorin Oprescu, impreuna cu alti liberali, alt indiciu ca-l percepe ca un potential adversar la prezidentiale. Si moartea lui Ionut este un eveniment neasteptat, socant, dar care poate fi totusi anticipat privind retrospectiv lucrurile. La 16000 de oameni muscati de caini pe an in Capitala, era o chestiune de timp sa se intample o tragedie.

Victor Ponta si USL s-au mentinut pana azi la cote bune de popularitate cu ajutorul televiziunilor. Toate subiectele sensibile, toate actiunile sfidatoare, toate erorile si balbaielile au fost tratate cu manusi in comparatie cu guverarea trecuta. Amititi-va cum au prezentat televiziunile sub guvernarea Ponta numeroasele proteste si miscari sociale cu ce isterii declansa orice agitatie cat de mica sub guvernul Boc.

Nu poti manipula, controla si falsifica la nesfarsit agenda publica. Guvernul Ponta a functionat pana mai ieri ca o masina de curse, cu 70% capacitate in Parlament, rasturnata brusc de trecerea celor doua lebede negre. In momentul accidentului, Victor Ponta nu mai este copilot, ci se afla la volan si asta o vedem cu totii oricat se straduieste in aceste zile sa nu mai apara la televizor, locul de unde s-a obisnuit sa conduca tara.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro