Guvernul s-a încurcat în majorările de salarii pentru profesori: „O eroare materială. Ne cerem scuze”
- Redactia Hotnews
Proiectul „Ordonanței trenuleț” publicat miercuri de Ministerul Finanțelor i-a înfuriat pe profesori, după ce într-o primă variantă era prevăzută o creștere a salariilor de doar 8%, începând cu 1 ianuarie 2024, și nu cu 13%, cum anunțase Ministerul Educației. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a susținut că a fost vorba despre „o eroare”, care între timp a fost corectată.
- „Cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic din sistemul naţional de învăţământ se majorează în anul 2024 cu 20% în două tranșe, după cum urmează:
- a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 se acordă o majorare cu un procent de 8% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023; b) începând cu data de 1 iunie 2024 se acordă diferența până la 20%”, se arată în documentul pus în dezbatere publică”, era prevăzut în proiectul Ordonanței trenuleț publicat inițial de Ministerul Finanțelor, conform Libertatea.
Ministerul Finanțelor a publicat apoi o nouă variantă a Ordonanței, în care majorările salariilor profesorilor sunt cele convenite:
- „cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic din sistemul naţional de învăţământ se majorează în anul 2024 cu 20% în două tranșe, după cum urmează:
- a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 se acordă o majorare cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023; b) începând cu data de 1 iunie 2024 se acordă diferența până la 20%”.
„O eroare materială”
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a susținut, la Digi 24, că a fost „o eroare materială”, care între timp a fost corectată.
Și Ministerul Finanțelor a transmis că „a survenit o eroare materială” și că salariile profesorilor vor crește cu 13% de la 1 ianuarie:
- „În legătură cu proiectul Ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene, publicat în consultare pe site-ul Ministerului Finanțelor în cursul acestei zile, vă aducem la cunoștință că a survenit o eroare materială în conținutul acestuia.
- Conform informațiilor corectate, salariile profesorilor vor crește cu 13% de la 1 ianuarie 2024.
- Eroarea a fost identificată și corectată în cel mai scurt timp posibil. Ne cerem scuze pentru orice confuzie pe care această situație a putut-o cauza. Versiunea corectă a ordonanței de urgență este acum disponibilă pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor”.
„Teste de vigilență”
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Eduaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a avut o reacție nervoasă la Digi24 după ce Guvernul s-a încurcat în majorările salariale pentru profesori.
- „A ieșit o variantă eronată, dar asta e inacceptabil din partea unor funcționari, dacă nu chiar mai mult decât funcționari. O bătaie de joc la adresa salariaților.
- Dacă a fost intenționată eroarea înseamnă că persoanele în cauză ar trebui sancționate foarte drastic. Câtă vreme Ministerul Educației a transmis aseară Ministerului Finanțelor anexele pentru toate categoriile de salariați, cineva își permite să vină cu altceva decât s-a discutat. Indiferent cine, funcționar din Ministerul de Finanțe sau chiar ministrul de Finanțe, ar trebui să răspundă cu funcția pentru ce s-a întâmplat. Nu e prima dată când proiecte de acte normative pleacă pe surse creând presiuni în rândul salariaților. Nu înțeleg ce s-a întâmplat anul acesta cu ocazia declanșării acelei greve fără precedent? Își imaginează că pot să vină cu astfel de teste de vigilență? E limita de suportabilitate, și așa e neîncredere majoră în clasa politică. Genul ăsta de teste întărește credința celor din educație că nu poți avea încredere în cei care au putere de decizie. Nimeni nu are dreptul să-și bată joc de 300.000 de salariați din învățământ”, a declarat Nistor.
CITEȘTE ȘI: