Sari direct la conținut

Guvernul: Vor fi alocate 600 de milioane de euro pentru finantarea proiectelor europene/Banii provin din privatizari

HotNews.ro

Guvernul a decis sa aloce aproape 600 de milioane de euro sub forma de imprumut de la trezorerie pentru continuarea proiectelor europene, pana la reluarea platilor de catre Comisia Europeana, a anuntat premierul Emil Boc dupa sedinta extraordinara a Executivului de joi. Potrivit premierului, a fost decisa alocarea acestei sume in contextul suspendarii temporare a solicitarilor de rambursare adresate Comisiei.Banii provin din privatizari, sustine ministrul finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

Intrebat care sunt privatizarile la care se refera, Ialomitianu a refuzat sa raspunda. Cert este ca in ultimii ani, nu a mai fost realizata nicio privatizare notabila.

  • Guvernul a mai decis suplimentarea posturilor la Autoritatea de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice pentru ca aceasta sa poata verifica licitatiile chiar inainte de procedura de atribuire.

„Banii provin dintr-un cont deschis la Trezorerie alimentat din privatizarile efectuate de-a lungul timpului”, a precizar Ialomitianu. Potrivit acestuia nu este vorba de banii din privatizarea BCR care au fost cheltuiti in 2008 de Guvernul Tariceanu pe plata salariilor si pensiilor.

Cea mai mare parte din bani, circa 980 de milioane de lei, va ajunge la Ministerul Dezvoltarii.

Ministerul Muncii va primi 405 milioane de lei, Ministerul Transporturilor 280 de milioane de lei, Ministerul Mediului 333 de milioane de lei, Ministerul Economiei 246 de milioane de lei, Ministerul Administratiei si Internelor 45 de milioane de lei, iar Secretariatul General al Guvernului 19 milioane de lei.

  • Acesti bani vor fi folositi si pentru platile aferente documentelor depuse deja la Autoritatea de Certificare a Platilor, dar si pentru documentele care vor fi depune pana la 30 septembrie a.c., urmand ca cererile de plata sa fie inaintate dupa aceasta data Comisiei Europene, iar banii sa se reintoarca pana la sfarsitul lunii decembrie. Pe masura de autoritatile de management depun documentele, Autoritatea de Certificare a Platilor va verifica si va efectua platile, a explicat Gheorghe Ialomitianu.

Guvernul a mai decis suplimentarea cu 50 de posturi la Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP). Numarul mai mare de angajati este necesar deoarece autoritatea a primit noi atributii. Aceasta va avea drept de verificare prealabila a anuntului de participare la licitatie, chiar inainte de inceperea procedurii de atribuire.

Cristina Traila, presedintele ANRMAP, a precizat ca noii angajati vor fi adusi de la diverse ministere prin transfer. Traila a precizat ca pana acum ANRMAP nu putea verifica documentatia inclusa in anunturile de participare.

Pana in acest moment, rambursarile efective de la Comisia Europeana se ridica la 658 milioane euro, a declarat presedintele Autoritatii de Coordonare a Instrumentelor Structurale, Catalin Vatafu.

Acesta a precizat ca platile interne se ridica la 2,7 miliarde euro, „banii care au intrat in economia romaneasca”.

Guvernul a decis, recent, aplicarea unor corectii financiare acolo unde nu s-a respectat legislatia achizitiilor publice sau sunt intarzieri nejustificate in derularea contractarilor.Pana la rezolvarea eventualelor probleme, nu vor mai fi trimise facturile la Comisia Europeana.

Potrivit ACIS, „masura dispusa de catre Primul ministru Emil Boc de a se verifica implementarea tuturor proiectelor cofinantate din fonduri structurale si de coeziune aflate in derulare si de a nu se mai trimite pentru moment la Comisia Europeana declaratii de cheltuieli si solicitari de rambursare are ca obiectiv principal protejarea alocarilor financiare destinate Romaniei”, informeaza ACIS.

Termenul asumat de autoritatile romane pentru corectarea deficientelor semnalate de catre auditorii Comisiei Europene este pana la jumatatea lunii septembrie.

  • „Noi speram ca la inceputul lunii octombrie sa restabilim increderea Comisiei Europene in mecanismul de verificare si control al implementarii fondurilor structurale, la nivel national si, in acest sens, sa fie reluate si rambursarile de catre Comisia Europeana a platilor solicitate spre decont”, a declarat Catalin Vatafu.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro