Sari direct la conținut

Haos in afaceri din cauza platilor blocate

Evenimentul Zilei

Analistii si oamenii de afaceri prevad un haos general in primele zile ale lunii septembrie deoarece considera ca multe firme nu au avut la dispozitie timpul necesar pentru a se adapta noilor coduri.

Noul sistem de codificare a conturilor bancare va intra in vigoare pe 1 septembrie 2004 si are caracter obligatoriu. Firme si persoane fizice vor trebui sa afle din timp care le sint conturile, astfel incit sa-si informeze partenerii sau familia, mai cu seama daca asteapta bani din strainatate, precizeaza Corneliu Cojocaru, oficial al Bancii Comerciale Romane (BCR).

In urma cu sase luni, la finalul lunii februarie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a impus, prin publicarea in Monitorul Oficial a regulamentului 2/2004, obligativitatea modificarii simbolurilor conturilor deschise la banci, prin atribuirea unui cont unic, numit IBAN.

Este vorba de trecerea tuturor conturilor bancare din Romania la formula standard internationala, IBAN fiind initialele Numarului de Cont Bancar International (International Bank Account Number). Noul cod este o insiruire de 24 de caractere, cifre si litere, fiecare cu semnificatia sa.

IBAN contine in structura sa si parte din vechiul cod bancar, ceea ce permite clientilor sa-l afle, de la bancile care au acest serviciu, prin pagini de Internet. Reprezentantii oamenilor de afaceri reproseaza BNR graba cu care se introduce schimbarea contului bancar, ce va avea ca rezultat, spun acestia, intirzieri frecvente ale platilor.

Ei ar fi dorit ca BNR sa impuna o perioada in care cele doua conturi sa circule simultan, pentru a da timp firmelor sa se adapteze.

Vor fi bani blocati in banci

“Pagubiti vor fi oamenii de afaceri din graba asta. Ca de obicei, BNR a luat o masura pripita, fara a se consulta cu reprezentantii asociatiilor oamenilor de afaceri si, mai ales, fara a acorda o perioada de acomodare.

Astfel, ne asteptam la greseli de scriere a noului cod, de aici la blocaje, la bani care stau prin banci pentru ca nu stiu ce partener ori n-a stiut, ori a scris eronat noul tau cont bancar”, explica Mihai Ionescu, directorul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania. “E o sfidare.

Trebuia sa discutam cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si cu BNR modalitatile practice de aplicare. Noi n-vem nimic impotriva acestei schimbari, mai ales ca este o adaptare la normele internationale. Foarte frumos, dar sa fim tratati cu respect, sa fim consultati, cum au facut-o in cazul regulamentului valutar, pe care l-am discutat doi ani si, iata, acum se aplica fara nici o problema.

BNR a tratat cu aroganta comunitatea oamenilor de afaceri, clientela bancara, asa cum ne-au privit si in chestiunea cosului valutar”, a adaugat Ionescu. O asemenea schimbare de anvergura ar fi trebuit pregatita din timp, sustine analistul financiar Ovidiu Chiorean. Era necesara o perioada de citeva luni in care cele doua conturi, IBAN si cel vechi, sa functioneze in paralel.

“Probabil, firmele vor face eforturi uriase de adaptare rapida pentru ca altfel pierd bani si afaceri. In ecuatia asta sint implicati si cetatenii obisnuiti care primesc bani din strainatate. Ei trebuie sa-si afle noul cont bancar si sa-l comunice rapid celor de la care asteapta bani. Ramine de vazut ce vor face oamenii care primesc bani de la rude, fara sa fie anuntati din vreme.

Cum isi vor recupera ei banii daca nu se folosesc simultan cele doua conturi? Sint chestiuni care in viata particulara devin dramatice si era bine ca oamenii sa fie protejati”, a mentionat Chiorean. Analistul mai spune ca ar fi trebuit ca BNR sa lanseze o campanie sustinuta de informare a publicului in legatura cu aceste modificari.

“Marea Britanie, de exemplu, a creat cadrul legal in anul 2000, a dat voie bancilor sa se pregateasca, in ritmul convenabil fiecareia, a fixat un termen, la inceputul trimestrului doi din 2001, pina la care bancile sa-si adapteze sistemele si a anuntat ca de la 1 ianuarie 2002 vor trebui sa introduca si codul IBAN.

Banca centrala a Marii Britanii a permis functionarea paralela a celor doua conturi pentru a nu crea probleme firmelor si cetatenilor din tara”, sustine Chiorean.

BNR: “Totul este rapid acum”

Adrian Vasilescu, oficial BNR, explica insa ca graba este justificata de ratiuni care tin de adaptarea la normele europene.

“In acest moment, toate schimbarile par rapide. Schimbarea contului bancar este o cerinta a Uniunii Europene si trebuie introdusa cit mai repede”, spune Vasilescu. In plus, Romania trebuie sa inchida, pina la finalul acestui an, capitolul integrare bancara, iar acesta include si chestiunea contului IBAN.

Implicatiile schimbarii contului bancar

1. Nu se vor putea plati facturile la termenul stabilit daca o firma nu stie numarul de cont IBAN al furnizorilor

2. Cind clientii unei firme nu cunosc contul IBAN al acesteia, societatea nu va putea primi plati din partea clientilor

3. Daca o firma nu stie contul IBAN al conturilor salariatilor, nu va putea plati salariile la timp

4. Trebuie modificate conturile clientilor si furnizorilor in programul de contabilitate

5. Acolo unde este necesar, trebuie modificate conturile clientilor

6. Trebuie modificat contul IBAN pe facturi proforma si pe facturi

7. Facturile pretiparite trebuie schimbate

8. Firmele trebuie sa ceara bancii cu care lucreaza un fisier cu toate conturile de salarii modificate dupa structura IBAN

9. Firmele trebuie sa comunice salariatilor noul lor cont IBAN

Bancile dau informatii

Bancile mari sustin ca sint pregatite pentru a-si servi si lamuri clientii in chestiunea codului. “Banca Romana de Dezvoltare (BRD) are un program pe pagina sa de Internet, cu ajutorul caruia clientii pot afla noile coduri ale lor si ale partenerilor.

Noi ne-am informat clientii despre modificarea propriului cod, urmind sa dam informatii referitoare la noile coduri ale partenerilor de afaceri”, precizeaza Traian Traicu, oficial al BRD.

Liderul pietei, Banca Comerciala Romana (BCR), a inceput sa trimita din primele zile ale lunii august instiintari scrise tuturor clientilor, firme sau persoane fizice, cu privire la noul cod, a spus Cojocaru. Multe banci au pe pagina de Internet un program care permite aflarea unui cont IBAN.

Toate sustin ca vor da informatii cu privire la conturile IBAN ale partenerilor de afaceri, ca urmare a solicitarilor clientilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro