Haos in plenul Senatului pentru hotararea ceruta de Curtea Constitutionala pe votul in cazul lui Dan Sova. Plenul a respins proiectul de hotarare prin care se atesta votul din 25 martie. Tariceanu, nevoit sa semneze o hotarare si sa o trimita la Monitorul Oficial
Cererea Curtii Constitutionale catre Senat pentru redactarea unei hotarari in cazul votului de incuviintare a arestarii lui Dan Sova a provocat un haos in cadrul plenului Senatului. Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, anuntase luni, la finalul sedintei Biroului Permanent, ca, pentru a raspunde solicitarii facute de Curtea Constiutionala privind votul in cazul lui Dan Sova din 25 martie, plenul Senatului ar urma sa voteze, tot luni, un proiect de hotarare prin care se atesta acest rezultat.
Plenul Senatului a respins insa aceasta hotarare, in urma unei sedinte haotice, cu 68 de voturi impotriva, 43 de abtineri si doar 2 voturi pentru. La propunerea senatorului PSD Serban Nicolae, Calin Popescu Tariceanu va semna el insusi o hotarare de constatare pe care o va trimite la Monitorul Oficial.
Practic, diferenta dintre cele doua documente/ hotarari consta in faptul ca cea propusa de Biroul Permanent stipula ca a fost „adoptat de Senat”, invocand un vot dat de plen pe data de 20 aprilie, in timp ce cealalta doar afirma ca Senatul a adoptat aceasta hotarare, pe data de 25 martie. Ambele erau semnata de presedintele Senatului, insa cea de-a doua nu presupunea ca senatorii au si votat ceva.
Ce adopta Senatul in hotarare: „Articol unic – Constata ca nu au fost intrunite conditiile cerute de art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si de art. 173 din Regulamentul Senatului, pentru a incuviinta retinerea si arestarea preventiva a domnului senatorul Sova Dan-Coman.”
Acest document a fost distribuit senatorilor prezenti la sedinta de plen din 20 aprilie.
Vezi aici foto cu Hotararea adoptata de Senat pe care urmeaza sa o semneze Tariceanu:
Desfasurarea LIVE TEXT a principalelor eveniment din plenul Senatului:
UPDATE 18.30: Plenul Senatului a RESPINS proiectul de lege pentru hotararea in cazul lui Sova, cu 68 de voturi impotriva, 43 de abtineri si 2 voturi pentru, astfel ca Tariceanu urmeaza sa semneze el, in calitate de presedinte al Senatului, hotararea si sa o trimita la Monitorul Oficial.
Prin aceasta hotarare, Senatul adopta: „Articol unic – Constata ca nu au fost intrunite conditiile cerute de art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si de art. 173 din Regulamentul Senatului, pentru a incuviinta retinerea si arestarea preventiva a domnului senatorul Sova Dan-Coman.”
Hotararea este datata 25 martie.
UPDATE 18.28: Tariceanu propune ca Senatul sa voteze hotararea formulata in Biroul Permanent, urmand ca, daca aceasta nu este votata, sa redacteze el hotararea asa cum a fost propunerea lui Serban Nicolae.
UPDATE 18.15: Programul a fost prelungit, iar senatorii au luat o pauza de cinci minute de consultari.
UPDATE 18.10: Senatorul Serban Nicolae a anuntat in plen ca are o alta propunere, si anume mandatarea presedintelui Senatului Calin Popescu Tariceanu sa redacteze hotararea respectiva, astfel ca ea nu va mai fi supusa la un vot.
UPDATE Senatorul Mario Ovidiu Oprea a anutat ca liberalii vor contesta la curte hotararea daca aceasta va fi votata.
***
Presedintele Senatului Calin Popescu-Tariceanu a anuntat luni, la finalul sedintei Biroului Permanent, ca, pentru a raspunde solicitarii facute de Curtea Constiutionala privind votul in cazul lui Dan Sova din 25 martie, plenul Senatului va vota, tot luni, un proiect de hotarare prin care se atesta rezultatul votului privind incuviintarea retinerii si arestarii senatorului Dan Sova.
Adoptarea acestei hotarari ar fi trebuit sa se faca prin majoritate simpla.
„Astazi am discutat in Biroul permanent si vom supune in sedinta de azi a plenului Senatului un proiect de hotarare prin care se atesta, asa cum cere decizia CCR, rezultatul votului din 25 martie in privinta senatorului Dan Sova”, a declarat Tariceanu, la finalul sedintei Biroului permanent al Senatului de luni.
„In 25 martie nu s-a votat o hotarare. In 25 martie a fost votata cererea de incuviintare a retinerii si arestarii, dar o hotarare a Senatului care sa ateste rezultatul votului nu a fost votata. Astazi vom face acest vot pe un proiect de hotarare. Eu nu pot sa semnez un document care este o hotarare pe un vot care nu s-a dat. Senatul adopta hotarari si asta nu inseamna presedintele, ci plenul prin votul lui.”
Nu este insa clar ce se va intampla daca aceasta hotarare nu va trece. Intrebat ce s-ar intampla daca ar fi respinsa, presedintele Senatului a raspuns: „Sa nu facem speculatii. Va voi raspunde atunci”.
La randul sau, senatorul liberal Cristian Bodea, membru in Biroul Permanent, a explicat jurnalistilor ca presedintele Calin Popescu Tariceanu nu vrea sa isi asume hotararea in cazul lui Sova iar PSD vrea sa se „acopere” prin votul plenului.
„S-a supus la vot o propunere din partea PSD un fel de hotarare de constatare a votului. Noi am propus, liberalii, sa se dea o hotarare, pe baza legilor in vigoare azi, daca tot se da astazi, care pe baza art. 173 din Regulament ar insemna ca se incuviinteaza cererea de retinere si arestare. Ei nu au fost de acord, s-a supus la vot proiectul de hotarare, s-a votat cu 8 la 2 si acesta va fi supus la vot in plen.
Intrebat ce se intampla daca este respinsa aceasta hotarare in plen, Bodea a raspuns: „Intram iar intr-un vid legislativ. Ei nu au cum sa iasa, PSD este blocat. Presedintele Senatului nu vrea sa isi asume o semnatura decat pe baza de vot.
PSD vrea sa interpreteze pe art 173 vechi, noi vrem sa se interpreteze pe baza art. 173 si a legii statutului de azi. Ei vor sa se acopere. Normal, Tariceanu trebuie sa procedeze ca la valcov. Ai redactat o hotarare, copy paste, scrii voturile. Vor sa forteze, sa se acopere prin votul plenului”, a declarat Bodea.
Ce spune Curtea Constiutionala
Curtea Constitutionala a Romaniei a publicat vineri motivarea deciziei din 8 aprilie privind conflictul juridic de natura constitutionala, cand CCR a decis ca Senatul trebuie sa redacteze o hotarare in cazul votului din 25 martie privind cererea DNA de retinere si arestare preventiva a senatorului Dan Sova. Senatul nu redactase pana acum respectiva hotarare, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu afirmand ca asteapta motivarea Curtii Constitutionale.
„Curtea constata ca refuzul Senatului de a redacta si publica hotararea adoptata in sedinta Plenului din 25 martie 2015 echivaleaza cu neindeplinirea unei obligatii constitutionale, legale si regulamentare, care angajeaza aceasta autoritate publica intr-un conflict juridic de natura constitutionala cu autoritatea care a solicitat incuviintarea arestarii unui senator, respectiv Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin intermediul ministrului justitiei”, se arata in motivarea Curtii.
Ca urmare a deciziei CCR, Senatul are obligatia de a redacta hotararea, de a comunica hotararea si de a o publica in Monitorul Oficial. Decizia CCR in cazul sesizarii de catre CSM a fost luata cu majoritate de voturi.
Intrebat daca este la latitudinea Senatului sa decida in baza carei legi – Constitutie, Regulament sau Statutul senatorilor si deputatilor – a fost luata respectiva hotarare, Zegrean a precizat: „Da, este la latitudinea lor si mai mult decat atat, acea hotarare va putea fi atacata la CCR de cei care vor considera ca este nelegala sau neconstitutionala”.
PNL a anuntat in acest context ca va ataca la CCR aceasta hotarare, atunci cand va fi publicata in Monitorul Oficial.
Votul in cazul lui Dan Sova:
Dan Sova a scapat de arestarea preventiva pe 25 martie deoarece in Senat nu s-a intrunit numarul necesar de voturi in favoarea solicitarii DNA. Din 151 de voturi exprimate, 79 voturi au fost „pentru”, „contra” 67 si 5 voturi anulate, fara a se intruni majoritatea necesara de 85 de optiuni „pentru”.
Potrivit regulamentului Senatului aflat in vigoare la acea vreme (art. 173 care a facut obiectul sesizarii senatorilor PNL), hotararile Senatului se aprobau doar daca sunt votate de majoritatea senatorilor, nu de majoritatea senatorilor prezenti la sedinta. Regulamentul a fost modificat saptamana urmatoare acestui vot.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a sustinut in mai multe randuri, inclusiv intr-o declaratie politica transmisa la cateva zile dupa controversatul vot, ca parlamentul nu a publicat niciodata in Monitorul Oficial o hotarare de neadoptare a unui proiect de lege.
„Parlamentul adopta legi, hotarari si motiuni. Dupa adoptare, acestea sunt publicate in Monitorul Oficial. Ceea ce nu se adopta, nu exista si deci nu se publica. Niciodata Parlamentul nu a publicat in MO o hotarare pentru ca nu s-a adoptat un proiect de lege sau o hotarare. Daca un proiect lege sau o initiativa este respinsa definitiv, proiectul nu mai este inaintat la promulgare si desigur nici nu poate fi contestat la CCR”, a sustinut el.
Acelasi lucru a fost sustinut si de senatorul Serban Nicolae la sedinta CCR de miercuri, unde a fost desmenat sa reprezinta Senatul. „Senatul adopta legi, hotarari si motiuni, nu resping. De altfel, nici la respingerea unei legi, a unei motiuni, nu exista o hotarare de respingere. Nu poti sa produci efecte printr-un act care nu exista. Nu a existat nici la Adrian Nastase, nici la Laszlo Borbely un act juridic redactat si publicat in Monitorul Oficial, prin care Camera sa respinga o solicitare”, a mai spus Nicolae,
In plus, marti, cu o zi inainte de discutarea de catre CCR a acestor sesizari, plenul reunit al celor doua camere ale parlamentului a adoptat schimbarea legii statutului deputatilor si senatorilor, punand-o in acord cu Constitutia.