Sari direct la conținut

Haos legislativ pe piata telecom din Romania

HotNews.ro

Comisia Economica a Senatului a respins marti ambele ordonante de urgenta prin care s-au infiintat doua autoritati de reglementare in telecomunicatii din Romania, cea actuala autoritatea nationala pentru Comunicatii (ANC) si fosta autoritate ANRCTI, a declarat pentru HotNews.ro, Serban Mihailescu, secretar al acestei comisii. Actualul sef ANC, Liviu Nistoran, considera ca desfiintarea acestor ordonante va crea un vid legislativ, in timp ce fostul sef al ANRCTI, Dan Georgescu, sustine ca respingerea ordonantei ANRCTI este imposibila, iar fostul sef ANRC nu stie daca ar mai avea sau nu dreptul sa se intoarca in functie.

Informatia pe scurt:

  • Comisia economica a Senatului a respins in sedinta de marti atat doua ordonante de infiintare autoritatii nationale pentru comunicatii (ANC), respectiv 106/2008 si 211/2008 (care o modifica pe 106/2008), cat si cererea presedintelui Basescu de reexaminare a ordonantei 134/2006 (de infiintare a ANRCTI).
  • Liviu Nistoran, seful ANC, crede ca respingerea celor doua ordonante, in plenul Senatului si apoi in camera Deputatilor, va duce la vid legislativ
  • Dan Georgescu, fostul sef ANRCTI, sustine ca este imposibil legal sa respingi o lege aprobata deja si aflata acum in revizuire.
  • Ion Smeeianu, fostul sef ANRC: Juristii nu stiu inca daca am mandatul suspendat sau daca acesta s-a terminat. O decizie a Camerei Deputatilor ar putea fi luata in cateva saptamani sau luni.

„Prevederile Ordonantelor contraveneau cerintelor Comisiei Europene, care cere ca aceasta autoritate sa fie in subordinea Parlamentului si nu a Guvernului si se intervenea si in Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica – ICI Bucuresti. In plus o serie de reglementari care au fost contestate de actuala conducere a ministerului au facut ca aceste doua ordonante sa fie respinse. Daca si plenul Senatului va respinge ordonantele, acestea se duc catre Camera Deputatilor, care este camera decizionala”, a precizat Serban Mihailescu.

„In legatura cu odonanta 134/2006, aceasta era deja abrogata si din acest motiv, nemaiavand obiectul muncii, s-a respins cererea de reexaminare a presedintelui Basescu privind aceasta ordonanta. De asemenea, Comisia a aprobat cu unanimitate de voturi respingerea ordonantei 106/2008 si a ordonantei 211/2008 care o modifica pe 106/2008”, a mai spus Mihailescu.

Liviu Nistoran, seful ANC: Se intra intr-un vid legislativ

Actualul sef al autoritatii de reglementare in comunicatii, Liviu Nistoran, sustine ca prin desfiintarea acestor ordonante se va intra in vid legislativ.

„Este o intoarcere in urma cu trei ani si cred ca am pierdut ocazia sa utilizam vehiculul care era ordonanta 106/2008, pentru a proteja Romania de infringement, prin acomodarea acestui act normativ cu angajamentele Romaniei atat prin tratatul de aderare cat si fata de comisarul european Reding. Prin respingerea ambelor ordonante se creaza un vid legislativ. Nici ANRCTI, nici ANC, pana la urma ce ramane?”, a spus pentru HotNews.ro, Liviu Nistoran.

Potrivit acestuia sunt putine cazurile in care, plenul Senatului sa nu aprobe ceea ce se stabileste in aceasta Comisie.

Dan Georgescu, fostul sef ANRCTI: Ordonanta de infiintare ANRCTI nu poate fi respinsa

Fostul sef al ANRCTI, Dan Georgescu, a tinut sa avertizeze pentru HotNews.ro ca ordonanta de infiintare a ANRCTI nu poate fi in mod legal respinsa.

„Ordonanta 134 (n.r. de infiintare a ANRCTI) are o lege de aprobare, a fost aprobata in Senat acum vreo trei ani, a fost modificata la Camera Deputatilor si trimisa la presedintie spre promulgare. Acesta a trimis-o inapoi la Parlament spre revizuire. Camera a revizuit aceasta lege in sensul trecerii autoritatii sub controlul ambelor camere ale Parlamentului si era la Senat in faza de revizuire, si nu respingere sau aprobare.

Parerea mea si a unor juristi este ca aceasta nu poate fi respinsa de Senat pentru ca nu mai este in aceasta faza. Comisia juridica a Senatului si plenul Senatului, cred ca isi vor da seama, ca o lege trimisa la revizuire nu poate fi respinsa. Asta inseamna ca orice lege trimisa de presedinte inapoi in Parlament ar putea sa dispara, ceea ce nu se poate”, a declarat pentru HotNews.ro, Dan Georgescu.

Daca totusi se va intampla asa ceva, mai spune Georgescu, aceasta ar insemna ca se va reveni la situatia de acum trei ani, cand autoritatea se chema ANRC, Ion Smeeianu putand sa-si reia functia de presedinte.

Ion Smeeianu, fostul sef ANRC: Juristii nu s-au pus de acord daca am mandatul suspendat sau daca acesta s-a terminat

In opinia lui Ion Smeeianu, fostul sef ANRC, „comisia economica din Senat a luat o decizie buna, pentru ca ambele ordonante nu au fost niste acte care sa stea in picioare la o analiza atenta, stiindu-se bazele generarii lor”. Smeeianu spune ca parerile juristilor sunt impartite privind posibilitatea de a se reintoarce in functie.

„Nimeni nu stie exact care vor fi urmarile demersului de respingere a acestor ordonante de catre Comisia economica a Senatului. Unii juristi spun ca de drept as putea sa-mi reiau mandatul, altii spun ca mandatul meu a fost pe 5 ani si ca a incetat in 2007 si ca nu a fost practic o suspendare. Oricum nu se poate lua o decizie definitiva pana nu va fi votata de camera decizionala, care e Camera Deputatilor, fapt care va dura cateva saptamani, daca nu chiar cateva luni. Vom vedea si care va fi interpretarea pentru ca juristii nu sunt de acord daca am mandatul suspendat sau daca e terminat. Si mai este si problema infringementului”, a declarat pentru HotNews.ro, Ion Smeeianu.

Romania va fi sanctionata de CE in aceasta saptamana pentru afectarea independentei arbitrului telecom

Martin Selmayr, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru telecomunicatii, Viviane Reding, a declarat sambata trecuta pentru HotNews.ro ca in prezent Comisia Europeana pregateste o procedura de incalcare a dreptului comunitar (infringement) Romaniei datorita imixtiunii din 2008 in independenta autoritatii locale de reglementare in telecomunicatii, un anunt detaliat urmand a fi facut in aceasta saptamana.

Actuala autoritate de reglementare telecom, ANC, a fost infiintata prin ordonanta de urgenta (106/2008) in luna septembrie 2008, prin restructurarea ANRCTI, care s-a desfiintat, si a Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica – ICI Bucuresti, aflat in coordonarea Ministerului Comunicatiilor (MCTI). Decizia a fost luata la o zi dupa ce justitia a dat castig de cauza fostului sef ANRCTI, demis in mod neasteptat de premierul Tariceanu.

In cursul anului 2005, Ion Smeeianu a fost demis din functia de presedinte al ANRC, de catre premierul Tariceanu, in locul sau fiind numit Dan Georgescu. In 2006, in urma procesului pe care i l-a intentat premierului, pe motivul demiterii abuzive, Smeeianu a avut castig de cauza la Inalta Curte de Casatie si Justitie si urma a fi repus in functie. In iarna lui 2006, insa, o decizie adoptata de Guvern (ordonanta 134/2006), in prag de sarbatori, a desfiintat ANRC-ul, stabilind infiintarea unei alte autoritati, cu activitate similara, sub denumirea ANRCTI. Presedinte al noii autoritati a fost numit Dan Georgescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro