Sari direct la conținut

​HARTA CIVILIZATIEI Judetele codase in clasamentul privind locuintele cu baie in interior si alimentate cu apa curenta

HotNews.ro

Cu mai putin de 30% dintre gospodarii dotate cu o toaleta in casa, Oltul este judetul de pe ultima pozitie in acest clasament negru. La mica distanta sunt Botosani, Vaslui, Teleorman si Giurgiu, potrivit rezultatelor preliminare ale Recensamintului din 2011, facute publice de INS. Media pe tara a gospodariilor cu baie in interior este de 61%, fata de o medie europeana de aproximativ 95%.

Indicatorul „locuinte cu baie in interior” este in strinsa legatura cu alti indicatori statistici. Astfel, judetele cu sold negativ al populatiei in 2011 (din care oamenii pleaca in numar mai mare decat vin sa se stabileasca acolo) sunt exact cele mai putin dotate cu baie in casa: Olt, Vaslui, Botosani (potrivit unei anchete INSSE remisa HotNews.ro).

La fel stau lucrurile in privinta investitiilor straine – in Vaslui de pilda, acestea s-au ridicat intre octombrie 2011- februarie 2012 la 1500 de euro. Toti acesti indicatori statistici intaresc perceptia analistilor care situeaza judetele mai sus enumerate in topul saraciei din Romania.

In ceea ce priveste locuintele cu baie in curte, distanta fata de media Uniunii Europene este uriasa. Statistic, in UE media gospodariilor care nu au baie in interiorul casei e intre 4-5%. In Romania, acest indicator este aproximativ 40%, procent explicat in parte si de ponderea ridicata a romanilor care traiesc in mediul rural, adica 47,2%.

Localitati din mediul rural: sub 20% din locuinte au baia in interiorul casei

De alfel, la nivel de judet, orasele „urca” acest indicator, in vreme ce locuintele in mediul rural il coboara. Cine intra pe site-urile judetene ale Statisticii va avea suspriza sa constate ca sunt multe localitati in care mai putin de 20% dintre locuinte au baia in interiorul casei.

De mentionat faptul ca, potrivit Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii, aproape 7% dintre romani nu considera nici macar foarte necesar a avea o baie in interiorul locuintei, acestia multumindu-se sa declare ca o asemenea dotare este doar „dezirabila”.

In ceea ce ii priveste pe cetatenii celor 27 de state europene, ierarhia conditiilor de locuit arata ca necesitatea cea mai ridicata se refera la existenta unei toalete cu apa curenta (69%), urmata de lipsa scurgerilor si umezelii (68%) si existenta apei calde curente in locuinta (67%).

Topul judetelor cu cele mai putine locuinte dotate cu bai in interior

Topul judetelor cu cele mai putine locuinte cu baie in interior este condus de Olt (29,8%), Vaslui (32,6%), Botosani (36,8%), Teleorman (37,8%) si Giurgiu (38,8%).

La polul opus, judetele cu cele mai multe locuinte dotate cu baie in interior sint Bucuresti (95,2%), Brasov (83,5%), Constanta (79,8%), Hunedoara (79,6%), Timis (78,6%) si Cluj (77,4%).

  • Da click pe judete de pe harta pentru a vedea situatia locuintelor fara baie in interior
  • Click pe butonul „Legend” pentru a afisa legenda hartii

Vezi harta in ArcGIS.com

Harta de baza – Bing Maps Road – Microsoft Corporation and its data suppliers este oferita prin intermediul serviciului de cloud ArcGIS.com, serviciu oferit de ESRI.

Locuinte cu apa curenta – Vaslui, doar 37%

In ceea ce priveste procentul locuintelor alimentate cu apa curenta, potrivit datelor preliminare de la recensamant, acesta este de 66,7%. Judetele care stau cel mai bine in acest top sunt Bucuresti (96,8%), Brasov (89,5%), Timis (85%), Constanta (84,7%) si Hunedoara (84%).

La polul opus, in coada clasamentului, judetele care au cele mai putine locuinte alimentate cu apa curenta sunt: Vaslui (36,8%), Olt (37,2%), Botosani (38,7%), Teleorman (40,4%) si Giurgiu (41,1%).

  • Da click pe judete de pe harta pentru a vedea situatia locuintelor fara apa curenta
  • Click pe butonul „Legend” pentru a afisa legenda hartii

Vezi harta in ArcGIS.com

Harta de baza – Bing Maps Road – Microsoft Corporation and its data suppliers este oferita prin intermediul serviciului de cloud ArcGIS.com, serviciu oferit de ESRI.

Nota: Harta folosita ca fundal (Basemap) este harta „Bing Maps Road” a Microsoft Corporation. Eventualele denumiri sau reprezentari gresite pe harta de fundal (Ex: Denumirea de „Gheorghe Gheorghiu-Dej” pentru orasul Onesti) nu tin de HotNews.ro sau de Esri Romania.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro