Harta județelor cu cei mai mulți copii în școlile speciale. Un singur profesor de sprijin pentru 150 de copii cu dizabilităţi (studiu)
În România, aproape jumătate dintre copii cu dizabilităţi învaţă în şcoli speciale, arată studiul Europa Cares, realizat de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi. Astfel, 29.433 din cei 70.000 de copii cu dizabilități din România sunt înscrişi în școli speciale, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educaţiei.
Pentru toţi aceşti copii există numai 1.385 de profesori de sprijin în toata țară. Sursa citată arată că, în mai multe judeţe din ţară există un profesor de sprijin la 150 de elevi cu dizabilităţi. Acelaşi studiu arată că programa şcolară pentru copiii cu dizabilităţi nu este adaptată, nu există accesibilizări și tehnologii asistive, iar profesorii nu au beneficiat de pregătirea necesară gestionării elevilor cu dizabilităţi.
Sursa: Studiul Europa Cares/ Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi
Cercetarea Europa Cares arată că părinții cheltuiesc între 4.000 – 18.000 de Euro pe an pentru terapiile copiilor cu dizabilități și salariile profesorilor de sprijin privați.
„Discriminarea, excluziunea și segregarea copiilor cu dizabilități în sistemul de educație din România constituie obiectul a numeroase dosare civile, penale și la nivelul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării pe care le-am sesizat în ultimii 10 ani”, spune Mădălina Turza, preşedintele Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.
În România, rate de angajare a persoanelor cu dizabilităţi este de 4,2%, Romania fiind ţara cu cea mai mică rată de angajare în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități din UE.
MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!