Sari direct la conținut

Hidroelectrica, Electrica și SAPE ar fi pierdut lupta pentru achiziția CEZ România / Care ar fi consecințele

HotNews.ro
Parcul eolian Cez, Foto: CEZ Romania
Parcul eolian Cez, Foto: CEZ Romania

​Consorțiul românesc format din Hidroelectrica, Electrica și SAPE ar fi pierdut lupta pentru achiziționarea activelor pe care cehii de la CEZ le au în România, însă, deocamdată, nu va fi un anunț oficial pe această temă, deoarece lucrurile nu sunt total tranșate, potrivit surselor HotNews.ro. Pe primul loc în competiție s-ar afla multinaționala Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), însă trebuie să prezinte, în următoarele două zile, suficiente garanții că pot plăti pentru a fi declarată câștigătoare. În caz contrar, cehii vor începe discuțiile cu următorii clasați, în cursă aflându-se și consorțiul format din companiile germane EON și Allianz.

Potrivit unor surse din piață este pus la îndoială faptul că MIRA ar putea prezenta garanțiile cerute, având ceva probleme de finanțare, chiar dacă este unul dintre cei mai mari administratori de proiecte de infrastructură din lume. De aceea, toate părțile implicate așteaptă să vadă dacă MIRA este cu adevărat câștigător, unii dintre competitori sperând și că va fi cerută o îmbunătățire a ofertelor.

Pentru Hidroelectrica, Electrica și SAPE ar fi o grea lovitură de imagine, dacă vor fi declarate oficiale invinse. Așteptările din partea Guvernului erau foarte mari de la Hidroelectrica, perla energiei românești, Electrica, cel mai mare distribuitor de energie din România, și SAPE, companie cu sute de milioane de euro în conturi. Ar fi fost pentru prima oară când niște companii controlate de stat ar fi făcut o achiziție atât de mare cum este CEZ România. Astfel, și-ar fi făcut debutul pe piața marilor achiziții, iar succesul ar fi fost exploatat politic, mai ales pe fond de campanie electorală.

PublicațiaFinancial Intelligence scrie că MIRA se află pe primul loc în competiție, oferind 1 miliard de euro, pe locul doi s-a situat consorţiul EON – Allianz, iar consorțiul românesc abia pe trei.

Reamintim că CEZ vinde tot ce are în România, adică și parcul eolian din Dobrogea şi distribuția din Oltenia. Prin Ministerul Economiei, statul este acționar majoritar la Hidroelectrica (80% ), acționar unic la Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), iar la Electrica deține un pachet 48,7%.

Ce a spus CEZ la vânzare? Grupul CEZ din România include compania de distribuție (1,4 milioane portofoliu de clienți, 6.826 GWh de energie electrică livrata în 2018), cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa situat la Fântânele-Cogealac (capacitate instalată de 600 MW, producție de 1.105 GWh in 2018), sistemul hidroelectric din Reșița format din patru lacuri de acumulare și patru micro hidrocentrale (capacitate instalată 22 MW în total, producție de 83 GWh in 2018) și furnizarea de energie electrică și gaze către clienții finali (vânzari de 3.425 GWh în 2018).

Ofertele angajante ar fi trebuit trimise până la finalul lunii aprilie, însă Ordonanța militară 8 din 9 aprilie a blocat procesul de vânzare. Motivul pe care statul român l-a avut în vedere a fost posibila devalorizare a CEZ în cazul apariției unei crize economice. Ordonanța prevedea că vânzarea/ cumpărarea de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Național, indiferent de forma de proprietate a acestora, este suspendată pe perioada stării de urgență.

Astfel, statul a mai tras de timp.

CEZ și-a manifestat vara trecută intenția de a vinde activele din România, iar în septembrie a lansat o testare de piaţă.

Citește și

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro