Hijab și castitate sau închisoare: Ce direcții dă noua lege care agită apele în Iran
- Redactia Hotnews
Hijab și castitate sau închisoare. Iranul a înăsprit pedepsele pentru femeile care nu poartă vălul, obligatoriu în public de la întemeierea Republicii Islamice, odată cu aprobarea în Parlament a unei noi legi de „sprijinire a culturii castității și a hijabului”, care prevede pedepse foarte severe în caz de încălcare, potrivit agenției ANSA, citată de Rador Radio România.
Oricine nu respectă noile reglementări, cu circumstanța agravantă a „colaborării cu guverne, rețele, agenți și mass-media străine”, va primi pedepse de până la 10 ani de închisoare, în timp ce regulamentul vălului în vigoare prevedea anterior o detenție de la 10 zile la 2 luni.
Proiectul de lege nu se limitează la pedepsirea femeilor care nu poartă văl în public, sau nu îl poartă „corect”, ci se referă și la reguli de promovare a hijabului și castității în școli, în mass-media și în sectorul turismului.
Pentru încălcări, prevederea prevede amenzi de până la echivalentul a 6.000 de dolari, concediere, perioade de detenție de durată diferită, confiscarea mașinilor, închiderea afacerilor, confiscarea pașapoartelor și interdicția de a părăsi țara de șase luni la doi ani.
Pe lângă lipsa vălului, a folosi o îmbrăcăminte „improprie” și, prin urmare, pedepsibilă pentru femei, „înseamnă a purta haine succinte sau strâmte sau îmbrăcăminte care arată o parte a corpului mai jos de gât sau mai scurtă de glezne sau antebrațe”, se arată în prevedere.
Cei care „insultă sau batjocoresc hijabul în spațiul virtual sau non-virtual, promovează nuditatea și indecența” vor fi, de asemenea, pedepsiți cu amenzi, sau cu confiscarea pașaportului până la doi ani.
- Noua lege dă, de asemenea, direcții specifice diferitelor ministere, precum cel al Educației, căruia i se cere „să promoveze stilul de viață islamic, orientat spre familie și cultura castității și hijab-ului la toate nivelurile educaționale”.
- De asemenea, mass-media trebuie „să introducă și să promoveze simbolurile și modelele stilului de viață islamic, evitând promovarea sexualității imorale, a relațiilor nesănătoase și a modelelor individualiste și anti-familiale”.
- Ministerul Economiei și Finanțelor va trebui, apoi, „să interzică importul de îmbrăcăminte interzisă, statui, păpuși, manechine, tablouri și alte produse care promovează nuditatea și indecența” și cărțile sau imaginile care promovează imoralitatea „vor fi oprite la vamă”.
- În timp ce Ministerul Turismului va trebui să planifice excursii și tururi bazate pe „modelul islamic al Iranului”.
Poliția și Corpul de Gărzi al Revoluției Islamice se vor asigura că noile reglementări vor fi respectate, inclusiv prin filmări cu circuit închis ale camerelor de supraveghere și inteligența artificială. Textul prevederii, care va trebui validat de Consiliul Gardienilor Constituției, prevede o perioadă experimentală de trei ani înainte de a deveni definitiv și a fost aprobat de Parlamentul iranian cu 152 de voturi pentru, în timp ce 34 de deputați au votat împotrivă, iar șapte s-au abținut.
Votul parlamentar coincide aproape cu prima aniversare de la moartea tinerei de origine kurdă Mahsa Amini, de20 de ani, care și-a pierdut viața pe 16 septembrie 2022 la Teheran, după
ce a fost arestată de poliția morală, pentru că nu a purtat hijabul în mod corect. Moartea tinerei, potrivit multor iranieni din cauza bătăilor primite în timp ce se afla în arest, a provocat un val de proteste antiguvernamentale în multe orașe ale țării, unde manifestanții au contestat dur obligația de a purta văl în public și multe manifestante au fost văzute defilând cu părul în vânt, sfidând legea, sau arzând hijabul în public.
Republica Islamică nu a făcut niciun pas înapoi față de obligația vălului și astăzi a crescut efectiv pedepsele, în timp ce președintele Ebrahim Raisi a negat încă o dată acuzațiile conform cărora Mahsa și-a pierdut viața din cauza violențelor în timpul arestării. „Referitor la incidentul de anul trecut, în care o fată a avut o nenorocire, toate investigațiile medicale arată că nu a fost lovită de poliție”, a declarat Raisi, marți, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.