Sari direct la conținut

Ianukovici propune cresterea volumului de gaze rusesti tranzitate spre Europa via Ucraina. Gazprom asteapta fapte concrete

HotNews.ro

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a propus dublarea tranzitului de gaze rusesti in Europa, ceea ce ar face inutil costisitorul proiect al gazoductului South Stream, scrie Nezavisimaia gazeta. In plus, el s-a declarat dispus sa participe la consortiul ruso-european al gazelor naturale, a carui creare este dorita de Moscova de foarte multi ani. In replica, Gazprom a cerut mai multa concretete in propunerile formulate, insistand pe mentinerea in vigoare a acordurilor la gaze deja incheiate.

„Scopul nostru major il constituie livrari ferme de gaze pe teritoriul Ucrainei, la volumele necesare”, a spus Ianukovici intr-un interviu acordat serviciului in limba ucraineana al agentiei BBC. De aceea, a continuat el, consider ca Ucraina poate, in viitorul aproapiat, sa transporte aproape 200 mld. mc de gaze in Europa. In prezent, acest volum se ridica la 100 mld.

In ajunul vizitei sale la Moscova, prevazuta pentru 5 martie, Ianukovici a subliniat ca problemele intelegerilor convenite anterior intre cele doua tari in domeniul gazelor naturale va fi cu siguranta abordata. „In ceea ce priveste pretul, el trebuie sa fie unul corect pentru Ucraina. Oricum, aceasta chestiune trebuie si poate fi analizata intr-un context mai larg al problemelor referitoare la furnizarea de gaze naturale”.

Detaliind, Ianukovici a enumerat cateva dintre propunerile sale pe care le considera pe deplin realizabile. „Este vorba de infiintarea unui consortiu de transport al gazelor naturale, de accesul Ucrainei la zacamintele rusesti de gaze naturale din Asia centrala, de participarea Ucrainei la constructia noilor gazoducte si care, pentru ca veni vorba, ocolesc Ucraina. Cu alte cuvinte, Ucraina trebuie sa fie un partener plenar al Rusiei si Europei in toate chestiunile legate de gaze naturale”, a spus el.

In acest context, el a criticat proiectul South Stream menit sa reduca dependenta Rusiei de tranzitul prin Ucraina. Nezavisimaia gazeta aminteste ca in primul trimestru al acestui an, pretul gazelor pentru Ucraina ese de 305,2 $/1000 mc, pretul mediu la nivelul anului fiind calculat de Gazprom la 280 $/1000 mc.

Expertul Aleksandr Razuvaev, de la Gallion Capital spune ca, in conditiile unor investitii pe masura, se poate ajunge la un volum de tranzit de 200 mld. mc prin Ucraina. „De la inceput trebuie insa precizat ca nimeni dintre straini nu va primi acces la zacamintele rusesti, inclusiv Ucraina. Si sunt convins ca un raspuns similar va primi Ucraina si din partea producatorilor central-asiatici de gaze naturale”, a estimat expertul.

In ceea ce priveste modernizarea sistemului ucrainean de conducte, Razuvaev spune ca „singura problema este ca nimeni nu are bani pentru asa ceva in momentul de fata – nici Gazprom si, cu atat mai putin, Ucraina. Si asa Gazprom a fost nevoit sa renunte la Shtockman si la Kovytka. In acelasi timp sunt convins ca, intr-un fel sau altul, Kievul va reusi sa obtina o reducere a preturilor la gaze naturale, pentru ca este in interesul Rusiei sa sustina actuala putere ucraineana”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro