Sari direct la conținut

Iesirea din capcana – un exercitiu de radicalism economic

Economia pe intelesul tuturor

Economia romaneasca este acum in capcana iar sangerarea nu poate fi oprita, cel puțin pe termen scurt:

  • Banca Nationala a Romaniei nu poate reduce suficient de rapid dobanzile la lei;
  • Guvernul nu poate face cheltuieli publice majore si nici nu poate acorda stimulente fiscale.

Din cauza deficitelor existente, asa cum am mai spus, Romania trebuie ieftinita; asta inseamna devalorizare, mai exact:

  • devalorizare interna – scad cheltuielile si salariile nominale in sectorul public – greu de realizat in Romania, si nu mereu o solutie buna;
  • devalorizarea leului.

In anii ’90 s-a produs o greseala uriasa – s-a permis euroizarea de facto a economiei, pentru ca leul sa ramana in principal o unealta pentru guvern, nu pentru economie. Datoriile in euro sunt piatra de moara care sugruma economia romaneasca; o solutie de a rupe cercul vicios este restructurarea datoriilor in euro și transformarea lor in datorii in lei, de comun acord cu creditorii, care de regula sunt bancile.

Aceasta greseala trebuie corectata, iar cercul vicios trebuie rupt; pentru inceput leul trebuie devalorizat gradual și sustenabil, euro trebuie scumpit incat sa devina neatractiv, iar creditorii sa nu aiba de pierdut chiar totul.

Ulterior, creditarea in euro trebuie fie limitata prin orice mijloc (pornind de la rezerve minime obligatorii de 100% pentru resurse atrase in euro pana la interzicerea administrativa a creditarii in euro pentru cei care nu au venituri in euro). Mai exact, populatia și companiile sa nu mai faca (pseudo) carry-trade daca nu-si permit pierderile corespunzatoare.

Devalorizarea leului ar produce un val de falimente. Creditorii vor trebui protejati prin restructurarea datoriilor in euro, prin garantii ale statului si prin compensații din bani publici pentru creditori.

Pe plan fiscal, statul va trebui sa acorde deduceri fiscale pentru efectele inflatiei. Ulterior, creditarea se poate relua – in lei.

CIteste si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro