Sari direct la conținut

Imi pasa de turci, dar de noi mi se rupe. Mai stie cineva azi de ce au iesit revoltatii nostri la Universitate?

HotNews.ro

Mai stie cineva azi de ce au iesit revoltatii nostri la Universitate in iarna lui 2012? Merge sanatatea mai bine? Tara e mai bine guvernata? Au iesit din foame cetatenii aia insetati de demnitate?, se intreaba Dollo, pe blogul ei.

Imi place ca societatea romanilor datatori de like si share si-a mai descoperit zilele astea o cauza nobila suficient de indepartata cat sa nu fie nevoie sa se scoale de la birou pentru ea: sa fim solidari cu turcii! Dupa ce le-am dat tezaurul, fecioarele si rulmentii, acum le dam si like si suntem gata sa manifestam in piata, ca sa vada Erdogan al lor la teveu ca si romanii sunt ingrijorati de incalcarea drepturilor omului in tara de unde ne vin tir-urile cu rosii, vinete si soferi amatori de una mica.

Sigur ca e nasol in Turcia, ca au murit oameni aiurea si probabil vor mai muri, dar realitatea e ca noi de aici nu prea avem cum sa stim care e adevaratul substrat al acelor proteste. Am citit si eu cateva bloguri scrise de unii care traiesc prin zona (ca presa lor, ca si a noastra, n-are curiozitati, cum bine zicea un domn britanic). E revoltator ce scriu unii, e de bun simt ce scriu altii, lucrurile sunt departe de a fi albe sau negre. Politicienii lor au facut magarii, au votat legi care limiteaza drepturi si libertati civile, au impartit tara intre dezvoltatori imobiliari si grupuri de interese, coruptia umbla nestingherita pe buzele tuturor. Si totusi scanteia s-a aprins de la cativa copaci pe care niste smecheri voiau sa-i taie ca sa mai faca un mall. Asta a scos in strada cateva fatuci ecologiste, iar restul tarii s-a inflamat vazand de fapt cum sunt tratati protestatarii: cu gaze lacrimogene, tunuri cu apa, gloante de cauciuc.

OK, se spune ca nu conteaza care a fost ultima picatura, important e sa fie umplut paharul. La ei s-a umplut acum, la noi l-a umplut acum un an jumate Raed Arafat. Mai stie cineva azi de ce au iesit revoltatii nostri la Universitate in iarna lui 2012? In afara de caderea lui Boc si a PDL mai era vreo revendicare in piata? Raed Arafat a ajuns secretar de stat, merge sanatatea mai bine? Tara e mai bine guvernata? Au iesit din foame cetatenii aia insetati de demnitate?

Ma tem ca amploarea fenomenului protestatar din Turcia se va inscrie in seria primaverilor arabe sau de alte nationalitati de pana acum, si va fi inca un transfer de putere ‘popular’ intre doua tabere. De aia nu am incredere nici in revoltele lor, cum nu am avut nici in ale noastre. Pentru ca nu cred ca raspunsul sta in revoltele din categoria asta, ci in cele pe care aparent nimeni nu le crediteaza cu putere.

Dupa mine, problema e ca oamenii au devenit prea toleranti – ca sa nu zic comozi – cu lucrurile din imediata lor vecinatate, si nu le sanctioneaza atunci cand ii deranjeaza. Toti avem senzatia ca lucrurile care ne supara in blocul nostru, in cartierul nostru, in orasul nostru sunt prea mici si nu ‘se merita’ sa pierzi vremea pentru ele. In schimb avem asteptari nerealiste de la mari mase de oameni care se aduna miraculos in piete, scandeaza, si ca prin farmec puterile, oricat de veroase ar fi ele, cedeaza in fata poporului. La peste 20 de ani de la momentul 89 continuam sa credem in gogorita asta cu poporul si puterea lui suverana, pierzand din vedere aspecte de viata cotidiana care ne fura cate putin din demnitate si din drepturi.

Cand am scris postarea despre fetita din Drumul Taberei s-au trezit cativa sa fie ironici si sa minimalizeze gestul ei. Foarte bine, ea si-a vazut interesul mic, de moment: nu i-au mai taiat aia copacii. Noi ceilalti asteptam sa se faca ceva. Cand am scris despre dubita alba din Vitan, care ma incomoda in trafic, s-au gasit cativa sa ma invite si la ei in cartier, sa fac acelasi lucru. Fratilor, avem toti aceeasi putere, dar numai daca actionam. Si nu exista nicio lupta mai indreptatita decat aia care te priveste personal. Nu trebuie sa asteptam sa piara toata padurea ca sa ne revoltam, ca sa simtim ca avem un motiv serios. Apoi avem prea multi superiori printre noi care se bat cu caramida in piept cu participarea lor activa la revoltele din pasopt, la care, ce sa vezi, poporul nu le-a stat alaturi, si de atunci si-au intors scarbiti nasul de la popor. Sa mai faca si altii, ca eu mi-am adus aportul destul! N-ai cu cine, domnule, romanii sunt niste loaze!

Nu zic ca nu e asa, dar pana nu incerci sa faci ceva n-ai de unde sa stii ce Gavroche bate mingea in spatele blocului tau. Iar daca ai incercat o data si n-a iesit, nu inseamna ca nu va iesi niciodata. Stiu ca incep sa seman cu o profa ramolita care repeta prosteste aceeasi lectie, dar cred ca pana nu ne intra in cap sa actionam in mic, fiecare atunci cand ne deranjeaza ceva, degeaba ne vom solidariza cu alde occupy din orice colt al lumii. Om trai noi intr-o lume globalizata, dar noua ni se strica mancarea in frigider si copiii mor de foame in Africa, nu? Asteptand sa ne faca altii viata mai buna – o coalitie mondiala a popoarelor libere si revolutionare – e ca si cand as spera eu sa ma marit cu Suleiman magnificul, desi nici macar nu joc in filmul ala.

Comenteaza pe Dollo.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro