Sari direct la conținut

In 2012, din 7 programe operationale, doar unul nu prezinta risc de dezangajare

HotNews.ro

Programul Operational Regional este singurul program din cele 7 care nu prezinta, pana la acest punct, risc de dezangajare, potrivit unui document semnat de secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Europene (MAEur ) Razvan Cotovelea, raspuns la solicitarea CaleaEuropeana.ro.

Pentru CaleaEuropeana.ro acest a precizat ca fondurile alocate Romaniei prin Programele Operationale se supun regulii de dezangajare automata a fondurilor, cunoscuta sub denumirea de regula n+3/n+2.

Primul an in care Romania s-a supus acestei reguli a fost 2011.

Se precizeaza ca, pana in prezent, Romania nu a pierdut nicio suma din fondurile alocate in cadrul celor 7 Programe Operationale finantate in cadrul obiectivului Convergenta.

Pentru anul 2012, singurul Program Operational care, la aceasta data, nu prezinta risc de dezangajare este Programul Operational Regional.

Avand in vedere ca dezangajarea fondurilor se calculeaza pe baza declaratiilor de cheltuieli pe care Romania le transmite Comisiei Europene, MAEur monitorizeaza permanent respectarea de catre Autoritatile de Management a calendarului si volumului declaratiilor cheltuieli transmise spre certificare la Autoritatea de Certificare si Plata, asa cum au fost asumate de acestea in semestrul I 2012. Cu cat valoarea UE aferenta declaratiilor de cheltuieli transmise Comisiei Europene pana la sfarsitul anului 2012 este mai mare, cu atat se reduce riscul de pierdere de fonduri in 2013.

Totodata, pentru cresterea ratei de absorbtie site-ul precizeaza ca MAEur a intreprins de la infiintare (in luna septembrie 2011) un ansamblu de masuri orizontale pentru accelerarea implementarii programelor operationale si, implicit, pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor.

Astfel, MAEur a elaborat mai multe acte normative cu impact asupra implementarii programelor operationale, care au vizat:

– Extinderea categoriilor de cheltuieli eligibile din instrumente structurale prin includerea TVA nedeductibil aferent proiectelor finantate din aceste fonduri, aprobate dupa 1 ianuarie 2012,

– Stabilirea unor reguli mai clare si mai flexibile privind acordarea si recuperarea prefinantarii, retragerea finantarii, garantiile prezentate de beneficiari,

– Limitarea la 45 zile lucratoare a duratei de procesare a cererilor de rambursare si efectuarii platilor catre beneficiari;

– standardizarea documentatiei de atribuire si contractelor aferente pentru domenii cheie, precum mediu, transport.

– Adoptarea primului pachet de masuri de simplificare a procedurilor de verificare a cererilor de rambursare si de efectuare a platilor catre beneficiari, care, corelate cu termenul legal de 45 zile pentru procesarea acestora, sa conduca la o reducere efectiva a duratelor unor etape in implementarea proiectelor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro