Sari direct la conținut

În 2025 nu vor crește taxele, spune ministrul Finanțelor / Scenariile analizate de guvern

HotNews.ro
În 2025 nu vor crește taxele, spune ministrul Finanțelor / Scenariile analizate de guvern
Cresc taxele/ID 164161820 © Vlad Ispas | Dreamstime.com

Tánczos Barna, ministrul Finanțelor, susține că nu vor avea loc majorări de taxe și impozite în 2025. „Atâta timp cât sunt eu ministru, nu cresc taxele. În 2025, mergem pe taxele și impozitele actuale”, a declarat miercuri Tánczos Barna, la finalul unei întâlniri de lucru cu premierul Marcel Ciolacu, pe tema elaborării bugetului pe 2025.

Nu vor avea loc modificări nici în ceea ce privește TVA sau cota unică. „Nu mărim și nu renunțăm la cota unica anul acesta”, a precizat, la rândul său, premierul Ciolacu.

„Excludem o creștere a TVA”, a mai spus acesta.

În ceea ce privește planul fiscal pentru anii viitori, discuția este prematură, a afirmat ministrul finanțelor. „Discuţia despre planul fiscal e o discuție prematură. Nu am intrat în discuții nici cu Banca Mondială, nici cu Comisia pe aceste aspecte, nici pe planul fiscal pentru 2026 – 2030, 2031”.

Ministrul finanțelor a mai spus că modificările de taxe și impozite vor fi discutate cu șase luni înainte. „Intrăm pe aceea regulă de șase luni. Nici în 2025, nici în 2026 nu vor mai fi decizii de taxare, impozitare, fără a fi analizate, dezbătute cu partenerii sociali, cu antreprenorii și anunțate cu șase luni înainte. Acesta este un parcurs normal și trebuie să intrăm pe această normalitate începând cu 2025”.

Pentru anii următori ar putea fi luată în considerare o impozitare progresivă. „Vom vedea pe viitor dacă va fi o impozitare progresivă. (…). Pe venituri excepționale cred că da, este un scenariu de lucru. Sunt unul dintre cei care cred in impozitarea progresivă”, a spus Ciolacu.

„În momentul de față, pe construirea bugetului nu analizăm nicio altă variantă decât păstrarea impozitelor la nivelul la care sunt acum și încadrarea în 7%. După construirea bugetului, vom avea întâlnire cu Comisia Europeană și cu Banca Mondială, dar este în momentul de față prematur să discutăm despre acele detalii”, a mai precizat ministrul finanțelor.

Scenarii analizate de guvern

În ultima săptămână a fost analizată varianta ca la formarea bugetului pe 2025 să fie introdusă impozitarea progresivă peste un anumit plafon. De asemenea, a fost luată în calcul unificarea impozitului pe venit de 10% cu contribuția la sănătate, tot de 10%.

Întrebat de jurnaliști despre posibilitatea introducerii impozitării progresive în acest an, premierul a spus că va discuta cu ministrul Finanţelor și cu cei doi vicepremieri. „Sunt scenarii pe care ni le-a transmis Banca Mondială de vreo patru – cinci ani de zile”, a declarat luni, Marcel Ciolacu.

Coaliția de guvernare a analizat introducerea impozitării progresive pe venit anul acesta, din a doua parte a anului, potrivit surselor Antena 3. Sunt luate în calcul veniturile care depășesc un anumit plafon. Un exemplu folosit în interiorul coaliției este cel de 5.000 euro.

Coaliția mai analizează ca impozitul pe venit, CASS și contribuția pentru sănătate, care acum sunt calculate diferit, să fie calculate împreună, ceea ce ar însemna în final și o creștere a impozitării pe salariu. Întrebat despre creșterea impozitării pe salariu, Ciolacu a spus că „nu a auzit de ea”.

INTERVIURILE HotNews.ro