Sari direct la conținut

In dosarele Mitrea si Nastase sint vinate ingerintele politice

Deputatii juristi s-au razgindit: Nastase si Mitrea ar putea avea acces la probele din propriile dosare daca fac o cerere. Sergiu Andon a precizat ca se verifica in ce masura probele procurorilor coincid cu concluziile acestora, admitind astfel ca dosarul este judecat pe fond. Bolcas si Andon au spus ca se cauta eventualele ingerinte politice, in functie de care vor fi trase concluziile raportului. La Senat, Comisia juridica a audiat la boxe inregistrarile convorbirilor telefonice din dosarul Pacuraru.

Liderul PRM, Lucian Bolcas, a declarat ca Nastase si Mitrea isi pot vedea dosarele daca fac o cerere si daca membrii Comisiei juridice sint de acord. Argumentul lui Bolcas se leaga de caracterul nesecret al sedintelor si procedurilor.

„Aceasta prejudecata in legatura cu caracterul secret al urmaririi penale este de fapt contrara procedurii”, a spus Bolcas explicind ca, de regula, lucrarile nu sint publice in sensul ca „nu se face urmarire penala la televiziune, ci intr-un cadru organizat, in prezenta avocatului si a partilor implicate”.

Daca Nastase si Mitrea voteaza, pot sa-si vada dosarul

Un argument folosit de Sergiu Andon in favoarea accesului lui Nastase si Mitrea la propriile dosare este acela al ” fundamentului pentru exprimarea votului”. „Se pune problema daca domnii in cauza vor voi sa voteze in propria lor situatie. Daca nu vor voi sa voteze, atunci nu exista o motivatie sa vadă dosarul”, a explicat deputatul PC.

Bolcas si Andon s-au transformat deja in judecatori

Lucian Bolcas a declarat ca se verifica „ingerintele politice din ratiunea de a le inlatura din aceasta urmarire penala”, sugerind ca in situatia in care asemenea ingerinte vor fi depistate, parlamentarii nu vor fi de acord cu avizul de incepere a urmaririi penale.

Sergiu Andon a mers mai departe, aratind ca una din principalele preocupari ale subcomisiei este sa vada in ce masura concluziile procurorilor se regasesc in probe si daca au existat ingerinte politice.

Deputatul PC a explicat ca subcomisia va face un referat propriu „paralel cu ce zice Parchetul”, în care se va arata daca afirmatiile procurorilor sunt susţinute cu dovezi sau daca exista ingerinte politice.

„Ingerintele politice pot fi concluziile raportului”, i-a scapat lui Andon

Intrebat daca dosarul Mitrea este unul „solid”, Andon a precizat ca „nu sint secrete” si ca e bine ca dosarul a venit la Parlament, aceasta din punct de vedere al dreptatii. ” Tot raul spre bine. Adica s-ar putea sa fie folositoare sub aspectul dreptatii trecerea pe la Parlament”, a opiniat Andon.

Mitrea si-a trimis finul, pe Nicolicea, sa-i vada dosarul

La studiul documentelor din dosarul Mitrea a participat si deputatul PSD, Eugen Nicolicea, care este finul lui Miron Mitrea.

El i-a tinut locul lui Florin Iordache, ales acum doua zile sa faca parte din subcomisie. Prezenta lui Nicolicea nu a deranjat pe nimeni, insusi Andon si Bolcas precizind ca Regulamentul Camerei permite acest lucru.

„Domnul Nicolicea este deputat, deci oricind putea sa vada dosarul facind o cerere”, a spus liderul PRM. Problema e, ca Nicolicea a participat la sedinta fara cerere.

La Senat interceptarile au fost audiate la boxe

Senatorii din Comisia juridica au lucrat pret de peste doua ore la dosarul lui Paul Pacuraru, citind probele, declaratiile de martori si audiind casetele cu inregistrarea convorbirilor telefonice dintre acesta si Ilie Morega.

Cum in sala exista doar un casetofon, cu sonor cam slabut, senatorii au adus doua boxe mari, astfel incit secretele convorbirilor sa fie descifrate de toata lumea.

Norica Nicolai a declarat dupa sedinta ca au fost „analizate patru volume si mai multe benzi audio”, urmatoarea sedinta urmind sa aiba loc pe 13 mai. Sefa Comisiei juridice a fost precauta si a chemat reprezentantii STS sa verifice biroul si sa descopere eventualele microfoane.

Ea a dat asigurari ca presa nu va primi informatii legate de continutul dosarului, dar ca raportul final va fi facut public.

Serban Nicolae verifica probele procurorilor

Senatorul PSD, Serban Nicolae, este pus pe verificarea probelor procurorilor si pe acuratetea acestora.

„O buna parte din documentele scrise reprezinta transcrierile inregistrarilor, iar cita vreme convorbirile telefonice pot fi audiate nu e nevoie de parcurgerea textelor decit in cazul in care va fi necesara o confruntare intre ceea ce s-a retinut din catre cei care au transcris convorbirile si ceea ce se aude efectiv pe inregistrare”, a declarat Serban Nicolae.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro