In premiera europeana, la Sectia de Neurochirurgie a SCJU Targu Mures a fost testat un sistem de injectare de imagine
Reprezentantii Sectiei de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Targu Mures au anuntat, marti, testarea cu succes in cazul a cinci interventii pe creier, in premiera europeana, a unei proceduri de injectare de imagini cu ajutorul unui sistem foarte performant, direct in microscopul operator, informeaza Agerpres.
”Cunoscand aceasta tehnologie am putea sa antrenam si alti neurochirurgi din alte centre sa foloseasca aceasta tehnologie realmente avangardista pe piata medicala, in neurochirurgie in special. Acest sistem de injectie de imagine, denumit CaptiView, implementat de firma Leica in urma cu 6 luni a fost folosit pentru prima data la New York, la unul dintre cele mai importante spitale din lume si iata ca Leica ne-a ales ca prim partener european caruia i-a furnizat acest sistem de injectie de imagine. Deci este o premiera nu numai in Romania, dar cu acest sistem de injectie de imagine este o premiera europeana realmente”, a declarat, intr-o conferinta de presa, dr. Adrian Balasa, seful Sectiei Neurochirurgie a SCJU Targu Mures.
El a spus ca premiera medicala a avut loc in cadrul Sectiei de Neurochirurgie a SCJU Targu Mures, in perioada 3-7 octombrie, si consta in injectarea de imagini cu un sistem foarte performant, direct in microscopul operator, astfel incat neurochirurgul poate evita lezarea unor centri vitali care nu pot fi observati cu ochiul liber.
”Este o conexiune intre sistemul de neuronavigatie, un computer in care neurochirurgul isi pregateste in mod virtual, preoperator, toti timpii interventiei chirurgicale, deci jonctiunea dintre acest computer si microscopul operator. Premiera consta in trimiterea acestor imagini direct in ocularele microscopului astfel incat neurochirurgul stie in orice moment unde sunt limitele procesului patologic a unei tumori cerebrale, care sunt structurile vitale ale creierului care trebuie protejate in timpul interventiei chirurgicale. Acest sistem novator asigura o rezectabilitate cat mai buna a procesului patologic in conditii de siguranta deosebita pentru pacient”, a subliniat dr. Balasa.
Conform acestuia, o interventie dureaza intre trei si zece ore, dimensiunile tumorilor conteaza mai putin – prin metoda amintita fiind operate tumori voluminoase care au avut 5-6 centimetri, o malformatie vasculara de 2 centimentri si o alta tumora infiltrativa de 3-4 centimetri – cu adevarat important fiind precizia cu care se desfasoara actul chirurgical si siguranta pe care o prezinta pentru pacientii operati.
”Au fost operati cinci pacienti si toti se afla in conditie clinica biologica perfecta, fara niciun fel de complicatii, patru au fost externati deja si unul mai este internat, fiind operat la sfarsitul saptamanii trecute. (…) Noi avem microscopul in dotare, ne lipseste sistemul de neuronavigatie modern (care a fost pus la dispozitie de Leica timp de o saptamana, n.r.). Noi avem unul din 1996, are 20 de ani, este depasit din toate punctele de vedere, putem face lucruri importante, insa e nevoie de o investitie substantiala”, a sustinut dr. Balasa.
Managerul SCJU Targu Mures, dr. Claudiu Puiac, a aratat ca microscopul performant detinut de Sectia de Neurochirurgie a costat 420.000 de euro si ca achizitionarea sistemului de neuronavigatie modern ar putea fi inclusa in strategia anuala pentru anul 2017.
La prezentarea interventiilor in premiera europeana si nationala a participat si dr. Rares Chinezu, medic specialist Neurochirurgie.