In vizita la cea mai veche podgorie elvetiana: infiintata in 1392, venituri de peste 1 milion euro in 2009
Domaine du Daley, cea mai veche podgorie elvetiana, se gaseste pe riviera Lacului Geneva, in apropiere de Lutry, intr-un colt de paradis (vezi FOTOGALERIA – click pe foto atasata). Din cele 12 hectare de vie pe care le detin Marcel si Cyril Séverin, tata si fiu, sunt obtinute anual circa 70.000 de sticle de vin de 20 de tipuri diferite, care se vand cu preturi intre 9 si 30 de euro restaurantelor, hotelurilor si magazinelor de specialitate din Elvetia, Anglia si Japonia. Cyril Severin explica vizitatorilor ca isi dedica intregul timp vanzarilor directe, fara alte strategii de marketing si ca, in ciuda crizei economice de anul trecut, nu a scazut preturile si a avut incasari de circa 1.200.000 de franci elvetieni.
Familia Severin se ocupa de podgoria Domaine du Daley de aproape 70 de ani, strabunicul lui Cyril Séverin venind aici ca simplu angajat in 1934. Marcel si apoi fiul sau, Cyril, au lucrat la randul lor pe acelasi domeniu, invatand singuri secretele obtinerii unor vinuri fructate si racoroase, de calitate superioara.
In prezent obtin circa 70.000 de sicle pe an – dupa cum au povestit proprietarii jurnalistilor din centrul si estul Europei care au vizitat podgoria la initiativa organizatiei elvetiane Forum Ost-West.
Podgoria a fost infiintata in 1392 de calugarii de la manastirea Saint Nicolas din Fribourg care au construit si pivnita in care sunt pastrate butoaiele cu vin. Proprietarii sustin ca insusi brandul Domaine du Daley este cel mai vechi brand din elvetia, datand din 1432, potrivit unor documente pe care le-au gasit la biserica din localitate.
Familia Severin a cumparat domeniul abia in 2003. Sunt 12 hectare, parcelate astfel incat din fiecare parcela se obtine un tip diferit de vin. 60% din productie este vin alb si 35% vin rosu. Cyril Séverin a explicat ca vinurile sunt usoare, fructate si se potrivesc foarte bine bucatariei asiatice.
Pentru culesul strugurilor la Domaine du Daley sunt folositi 16-17 lucratori, iar pentru celelalte etape ale productiei de vin, 4-5 lucratori. Tehnica folosita este cea clasica, de prelucrare manuala. „Nu am urmat studii in domeniu. Am invatat lucrand. Este adevarat, am citat si cateva carti si am invatat din vizitele facute la cativa producatori foarte performanti”, a spus proprietarul.
Principala piata de vanzare este cea elvetiana, in general catre restaurante si hoteluri, iar 10% din productie se exporta, ajungand in principal la Londra, Moscova, Tokyo sau Cipru. Preturile de vanzare ale producatorului sunt, in medie, intre 9 si 20 de euro, totusi exista si sticle care se vand la un pret de 34 de franci elvetieni – circa 30 de euro. Sticlele de vin „de colectie”, spre exemplu cele care dateaza din 1950, ar valora chiar 200 de franci, dar pe acelea proprietarii nu doresc sa le vanda.
Vanzarile societatii nu au suferit prea mult din cauza perioadei de criza economica. „Anul trecut distribuitorii de la Londra si Japonia au solicitat preturi mai mici insa nu am acceptat fiindca noi oferim o calitate deosebita a vinului, nu este justificata scaderea preturilor, preturile pe care le avem acum sunt cele corecte. Pana la urma au acceptat ei conditiile noastre”, a mai spus Séverin.
Acesta mai spune ca merge pe o marja de profit de 15-20% si ca incasarile nu au scazut nici chiar anul trecut. In schimb, spune acesta, nu primim niciun fel de subventie de la stat. „Daca producatorii din UE primesc, spre exemplu, subventie de 50 de centi pe sticla de vin, noi trebuie sa platim 50 de centi ca taxa. Numai pentru inlocuirea viei putem primi o subventie de 3 franci elvetieni pe fir, dar costul real al inlocuirii este de aproape 30 de franci pe fir, asa ca subventia nu este de mare ajutor”, a adaugat proprietarul.
Domaine du Daley este deschis oricand pentru turisti: se ofera degustari de vin si branza – si aceasta de productie locala, la circa 15-20 franci elvetieni de persoana. Si daca oferta nu e convingatoare, cu siguranta odata ajunsi acolo turistii vor constata ca peisajul impresionant de care se pot bucura face toti banii.