Inca un asigurator o ia pe urmele Astra Asigurari: ASF cere falimentul Forte Asigurari
Conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis marti sa retraga autorizatia de functionare societatii Forte Asigurari, ca urmare a constatarii starii de insolventa a acesteia, si sa ceara in instanta deschiderea procedurii falimentului impotriva acestui asigurator, a anuntat autoritatea. Spre deosebire de falimentara Astra Asigurari, Forte Asigurari este un asigurator mai mic, detinut de LGS Holding Limited (99,9747% actiuni) si OMV Petrom (0,0253%), care in 2015 a vandut polite de peste 2,9 milioane lei in alte state membre UE.
La finalul sedintei care a avut loc astazi, ASF a anuntat ca i-a retras autorizatia de functionare si ca va cere in instanta falimentul Forte Asigurari, dupa ce a constatat starea de insolventa a acestui asigurator si „respingerea proiectului de achizitie prezentat de societatea BBP Bandenia PLC PLC in vederea dobandirii, in mod direct, a unei participatii calificate din capitalul social al societatii Forte Asigurari Reasigurari S.A”.
Autoritatea a mai precizat ca va reveni cu un comunicat de presa pe aceasta tema.
Anuntul ASF nu este tocmai o surpriza, in conditiile in care Forte Asigurari se numara anul trecut, alaturi de Astra, Carpatica, Euroins si Lig Insurance, printre asiguratorii care nu mai dispuneau de capitaluri suficiente pentru a-si desfasura activitatea in conditii care sa asigure protectia asiguratilor.
Astfel, in raportul de activitate pe 2015, facut public in urma cu o zi de ASF, se mentioneaza ca ‘societatea FORTE a majorat capitalul social in iunie 2015, urmand sa mai realizeze inca 2 majorari succesive, precum si atragerea unui investitor strategic, respectiv o banca de investitii, lucruri nerealizate inca‘.
Despre LIG Insurance si City Insurance, raportul ASF mentioneaza:
- „Societatea LIG trebuia sa realizeze majorarea capitalului social in 2 transe. Desi adunarea generala extraordinara a actionarilor a decis majorarea capitalului social la data de 08 februarie 2016, dupa trecerea a 60 zile in care s-a constatat ca nu s-a concretizat identificarea resurselor necesare majorarii de capital social, intr-o noua adunare generala extraordinara a actionarilor, din 05 aprilie 2016 a decis revocarea hotararii initiale de majorare, propunand intrarea intr-un plan de redresare (conform art. 99 alin (2) din Legea nr. 237/2015) pana la sfarsitul anului 2016. Restul masurilor asumate de societate in planul aferent exercitiului BSRE au fost indeplinite.
- Societatea CITY si-a asumat la 31 martie 2016 o majorare a capitalului social, pana la data de 15 iulie 2016. De asemenea, a realizat inventarierea dosarelor de dauna avizate, verificand in aceasta inventariere 22.888 dosare, care a condus la cresterea rezervei de dauna avizata si a finalizat procesul de reevaluare a activelor. Consiliul ASF a decis in luna aprilie 2016 deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan. Decizia ASF se bazeaza pe concluziile unei analize diagnostic de supraveghere si a unui raport de control inopinat care au scos in evidenta o serie de deficiente privind solvabilitatea si nivelul capitalului societatii”.
Astra Asigurari a intrat in faliment, Euroins este in procedura de redresare pe baza de plan si in urma unei majorari de capital pare ca se apropie de functionarea in parametri legali, Carpatica a intrat in rezolutie – o procedura pentru evitarea falimentului.
Revenind la Forte Asigurari, datele ASF arata ca acest asigurator a subscris anul trecut prime brute in valoare de peste 2,91 milioane lei in alte state membre UE. Suma reprezinta insa doar 1,08% din totalul primelor brute subscrise anul trecut de societati de asigurari din Romania in alte state membre UE.